'soliranje' / Dio svećenika i biskupa ogorčen Uzinićevim istupom i priznanjem zlostavljanja djece?

Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Na katoličkom portalu čak propituju koje su moguće posljedice njegova poteza pa navode: 'postavlja se pitanje je li poželjno, pa čak i pravedno, navoditi inicijale i godišta svećenika optuženih za zlostavljanje maloljetnika čak i u slučajevima kada (ponekad anonimne) optužbe nisu potvrđene ili ih je kanonska istraga odbacila?'

23.5.2023.
18:22
Goran Kovačić/Pixsell
VOYO logo

Jedan od najutjecajnijih katoličkih portala Bitno.net objavio je komentar o istupu nadbiskupa mons. Mate Uzinića koji je javno priznao slučajeve zlostavljanja u Riječkoj nadbiskupiji, da se radilo o djeci starosti od šest do 13 godina i time šokirao javnost.

Zamolio je za oprost i dobio odobravanje dijela javnosti, no jedan od najutjecajnijih katoličkih portala Bitno.net, iako navodi da se radi o povijesnom potezu, propituje posljedice njegova istupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između ostalog naveli su:

"Postavlja se tako pitanje je li poželjno, pa čak i pravedno, navoditi inicijale i godišta svećenika optuženih za zlostavljanje maloljetnika čak i u slučajevima kada (ponekad anonimne) optužbe nisu potvrđene ili ih je kanonska istraga odbacila?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dovoljno je samo nekoliko puta kliknuti po internetu te zbrojiti 2 i 2 kako bi se saznali puni identiteti optuženih među kojima su moguće i potpuno nevini ljudi.

Image
'MOLIM OPROST' /

Uzinić pobrojao slučajeve zlostavljanja u Riječkoj nadbiskupiji: 'Dobio sam novu prijavu prije 4 dana. Osjećam tugu i sram'

Image
'MOLIM OPROST' /

Uzinić pobrojao slučajeve zlostavljanja u Riječkoj nadbiskupiji: 'Dobio sam novu prijavu prije 4 dana. Osjećam tugu i sram'

Zaslužuju li oni nositi stigmu optuženih za pedofiliju? Zaslužuju li govorkanja i nepovjerenje vjernika ako jednog dana ponovno budu služili u župi ili nekoj drugoj crkvenoj službi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaslužuju li svi drugi svećenici živjeti u strahu da će zbog jedne anonimne prijave za nešto što nisu počinili njihovi podaci (doduše slabo prikriveni) završiti u javnosti? Na kraju, nije nezamislivo da to posluži mogućim zlobnicima ili “revniteljima” da (lažno) prijave svećenika, znajući da će mu nakon toga ime završiti u javnosti. Uostalom, i u ovom izvješću imamo primjer svećenika prijavljenog “bez direktnih saznanja o kaznenim djelima” već na temelju “osobnih zaključaka i intuicije".

Također, navode da će "neki reći" da je time najviše htio abolirati sebe, ali i pitaju - je li mons. Mate Uzinić postupio više kao direktor tvrtke ili institucije nego kao pastir? "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji list također donosi da je dobar dio svećenika i biskupa bio je čak ogorčen Uzinićevim istupom, ponajviše jer je "solirao".

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo