izigravanje sustava / Dio neplatiša se dosjetio kako prevariti sustav i registrirati vozilo - prepisivanjem na drugog člana obitelji

Već gotovo dvije godine na snazi je novi prekršajni Zakon prema kojem vozači, koji ne plate prometnu kaznu, ne mogu dalje registrirati vozilo. Međutim, snalažljivi vozači pronašli su način kako izbjeći plaćanje kazne, a da prođu tehnički - gotovo besplatnim prepisivanjem auta na člana obitelji

25.8.2015.
18:38
VOYO logo

Već gotovo dvije godine na tehnički pregled za produljenje registracije ne mogu oni koji nisu platili novčanu kaznu za prometni prekršaj. 

"Naš sustav automatski provjerava s MUP-om. Nama se na ekranu jednostavno pojavi poruka da je vozilo u registru i da se osoba, tj. vlasnik vozila mora javiti u policijsku postaju", rekao je Miroslav Borojević, voditelj stanice za tehnički pregled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U registru neplaćenih kazni do svibnja je bilo 60 tisuća osoba. 
Iako je broj onih kojima je registracija odbijena, zanemariv, brine što je njihov broj u godinu dana gotovo udvostručen.

"Tijekom 2014. godine, onaj period kada je počela provjera do današnjeg dana je odbijeno nekih 1350 vlasnika vozila. U istom razdoblju ove 2015. godine, dakle od 1.1. do današnjeg dana odbijeno je oko 3350 raznih produženja registracije", kazao je Goran Pejić, pomoćnik uprave za tehničke poslove u Centru za vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od njih na tehničkom su doživjeli - iznenađenje.

"Samim time u biti znači nisu ni znali da su u registru pa je znači to nekada malo i neugodna situacija", dodao je Borojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No gdje ima volje, ima i načina, pa se dio neplatiša dosjetio kako prevariti sustav i registrirati vozilo - prepisivanjem na drugog člana obitelji. Forumi već vrve onima koji su zainteresirani za takvo nešto, ali i onima koji daju savjete.

Problem nastaje tek kod produljenja vozačke koje je moguće tek kad se podmiri kazna.
U prvih 6 mjeseci ove godine  MUP je FINI poslao 117 380 naloga za prisilnu naplatu. Od toga je u potpunosti naplaćeno 36 207, a djelomično 1398 naloga. Od 85 naplaćeno je 22 milijuna kuna, odnosno tek 26 posto! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč uvođenju popusta od 50 posto za plaćanje kazni na licu mjesta, dijelu vozača i dalje je očito draže pokušati izigrati sustav.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo