U ISTRI JE ZASAD SVE OK / Šef stožera o širenju zaraze na poluotoku: 'Nijedan event nije bio žarište, već su to klubovi i terase'

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Dino Kozlevac zadovoljan je epidemiološkom situacijom, no i on se pribojava 'epidemije necijepljenih'

20.8.2021.
11:02
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Šef Istarskog stožera civilne zaštite, Dino Kozlevac poručio je da ga veseli dobra epidemiološka situacija u Istri, unatoč tome što je ondje trenutno 300.000 turista.

“Velika su koncentriranja ljudi. Nismo očekivali tako jaku sezonu, ali smo očekivali grupiranja koja nije jednostavno izbjeći. Mi dobro uspijevamo i nije nam ni trebala odluka da se suglasnost za sve evente mora tražiti od Stožera. Od velikih evenata nije nijedan događaj bio žarište. Žarišta su bili objekti u kojima dolazi do grupiranja ljudi, klubovi, terase, jednostavno je puno ljudi”, objasnio je Kozlevac za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa bez suglasnosti

Dnevno se traži i do desetak suglasnosti za razna okupljanja, koja su mahom i dozvoljena. “Trka na prstenac podnosi na otvorenom prostoru 10.000 ljudi. to je ogromna površina u borovoj šumi. Napravljen je epidemiološki okvir, Nacionalni stožer je izdao suglasnost. Organizator je odustao od popratnih događaja koji se ne bi mogli kontrolirati”, objasnio je.

Image
MAGIČNA BROJKA 50 /

U Hrvatskoj cijepljeno 50 posto odraslog stanovništva, o svemu se oglasio i premijer Plenković

Image
MAGIČNA BROJKA 50 /

U Hrvatskoj cijepljeno 50 posto odraslog stanovništva, o svemu se oglasio i premijer Plenković

“Turizam je jedna od najbitnijih, ako ne i najbitnija djelatnost u Istri, a i u državi. Zasad, danas je 20.8., sve to funkciniora, klapa, nismo imali velikih problema”, poručio je Kozlevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio epidemiiju necijepljenih

Procijepljenost u Istri je malo iznad prosjeka. Jednom dozom je cijepljeno 53, a s obje 50 posto pučanstva. Složio se s konstatacijom ministra zdravstva Vilija Beroša da imamo epidemiju necijepljenih.

“Vjerujem, s obzirom da imamo dosta naznaka, da će se ljudi cijepiti ujesen. Apeliramo na ljude koji rade u službama da se cijepe. Sve te antivakserske teorije se nisu dokazale. Ja sam za to da se ne ide represijom, da se omogući da sve funkcionira. Ima i teorija da vaše pravo prestaje tamo gdje počinje moje pravo. Morat će se naći balans. Pozivam ljude da se cijepe , da ne ugrožavaju sebe, obitelj i okolinu”, govori Kozlevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na skori početak školske godine. “Škola će početi in vivo. Covid potvrda je tu. Eventi koji se održavaju u Istri rade s covid potvrdama. Nju treba priznavati 100 posto. U kojem će se obliku upotrebljavati, vidjet ćemo. Po ocjeni epidemiologa u Hrvatskoj, još se čeka da se vidi koji će biti obim kretanja virusa", zaključio je Kozlevac dodavši da će "biti pametniji za 10-ak dana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo