ĐIKIĆ: / 'Sve što sam napravio u javnosti u slučaju Barišić napravljeno je na instrukciju premijera Plenkovića'

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Znanstvenik Ivan Đikić gostovao je u N1 Newsroomu, kaže da nije požalio zbog pisma u kojemu je najavio napuštanje Hrvatske

13.9.2018.
20:21
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Danas je u N1 Newsroomu gostovao naš poznati znanstvenik Ivan Đikić, koji je poznat i po tome što je zajedno s Jurom Zovkom optužio bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića za autoplagijat. Đikić, koji je prije godinu i pol napisao pismo najavivši napuštanje Hrvatske, kaže da nije požalio radi toga.

"Ja si nisam dopustio da me rektor sveučilišta vrijeđa i otišao sam. Nisam napustio Hrvatsku, nego samo tu poziciju na sveučilištu. Ja svoje ciljeve ostvarujem u Hrvatskoj, ali ne u Splitu.", rekao je Đikić protiv kojega je Pavo Barišić pokrenuo tužbu zbog afere oko plagijata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barišićevu tužbu smatra deplasiranom

"Tužba je podnesena. Ja sam sretan da mogu odgovoriti na optužbe, jer su neprimjerene i nečinjenične. Nisam nikad vrjeđao osobu, nego sam uvijek kritizirao poziciju ministra. Meni je nejasno što hrvatskom medijskom prostoru treba ovakva jedna tužba, koja je deplasirana. Čini mi se da je to jedna demonstracija moći gdje aktualni ili bivši političari kažnjavaju znanstvenike za njihovu hrabrost. Ljudi kao što je npr. predsjednik HNS-a, Ivan Vrdoljak, koji je puno puno više i ružnije govorio o ministru i bio uzrok njegove smjene, ostavljen je po strani, a znanstvenici su kažnjeni."

Na pitanje sugerira li da bi i Vrdoljaka trebalo tužiti zbog toga što je ružno govorio o Barišiću, Đikić je rekao kako ne smatra da je potrebno dizati takve tužbe. Vjeruje kako bi ministar trebao biti u stanju primiti kritike kao i da bi trebao biti podložan kritici

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ĐIKIĆ O ZAKLJUČKU SVEUČILIŠTA U AUGSBURGU: /

'Potvrdili su sve što smo naveli kao nedostatke u Barišićevom doktoratu'

Image
ĐIKIĆ O ZAKLJUČKU SVEUČILIŠTA U AUGSBURGU: /

'Potvrdili su sve što smo naveli kao nedostatke u Barišićevom doktoratu'

Đikić je kontaktirao Plenkovića prije nego što je izašao u javnost s informacijama o Barišiću

"Sve što sam napravio u javnosti napravljeno je na direktnu instrukciju premijera Plenkovića. Naime, prije nego sam izašao u javnost, ja sam ga kontaktirao. Rekao sam mu sve što mi je bilo na duši, on je rekao da on neće mijenjati ministra, ali da u medijima javno mogu slobodno reći što mislim. To je bilo krajem 12. mjeseca, u 1. mjesecu je došla odluka da je Barišić počinio plagijat. Jedina stvar koja se meni događala kad sam iznosio činjenice bilo je da sam politički obojan, a ja to nisam. Što Hrvatskoj treba da političari kažnjavaju znanstvenike ovakvim tužbama?", pita se Đikić koji tvrdi da nije bila u pitanju politička igra već da je samo kao znanstvenik bio zabrinut.

Đikić smatra da je njegova peticija Stop plagiranju polučila odličan rezultat, da su sada svi svjesni o čemu se radi te naglašava da na javnoj funkciji ne smiju biti osumnjičeni za plagiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zanima ga politički angažman

"Ne zanima me nikakav politički angažman. Nakon što sam napustio Split, imam laboratorij u Kaliforniji gdje sam 3 mjeseca godišnje, imam laboratorij u Frankfurtu i još neke ponude. Jedino što mi fali jest vrijeme za moju obitelj, ali imam dobar život i zadovoljan sam. Mi kao građani moramo imati javni stav. Ja se ne miješam u probleme gospodarstva, jer tu ne radim, ali uz obrazovanje sam vezan i tu kažem što mislim", rekao je Đikić naglasivši da je "101 posto" apolitičan i da ga nitko nije vrbovao za neku političku opciju.

Rad ministrice Blaženke Divjak ocijenio je kao osvježenje nakon Barišića, i to iz razloga jer je imala dobre i progresivne ideje. Međutim, naglašava da se promjene obrazovnog sustava moraju pripremiti sa stručnjacima, a ne onima koji su "politički motivirani".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo