Dijete treba aparatić za zube? Dođite 2016. godine!

'U Zagrebu samo u jednoj ulici ima ortodonata kao u cijeloj Slavoniji', kaže dr. Vlatko Kopić iz Hrvatske komore dentalne medicine.

11.10.2010.
12:09
VOYO logo

No, kako svi hitni slučajevi i osobe s ozbiljnim deformitetima čeljusti imaju pravo prvenstva u odnosu na listu čekanja, u KBC-u Osijek priznaju kako ta lista već odavno ne funkcionira kako bi trebala.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje na osječkom području trenutačno ima ugovoreno pet specijalističkih ortodontskih timova, a u ovoj ustanovi napominju kako će za novo ugovorno razdoblje do 2012. biti prihvaćene one ponude zdravstvenih radnika koji su zadovoljili propisane uvjete, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, postavlja se pitanje tko će zadovoljiti ove uvjete kad je troje od petero ortodonata starije od 65 godina i imaju uvjete za mirovinu, a specijalizanata – nema.

Od pet ortodonata – troje za mirovinu

"Od tih pet ortodonata samo u Domu zdravlja zaposleno ih je troje, a riječ je o dr. Vladimiru Polaku, koji je već u mirovini i radi na ugovor o djelu uz dozvolu Ministarstva. Zatim imamo dr. Luciju Sinčić, koja je već prošle godine trebala u mirovinu, ali joj je Ministarstvo produžilo dozvolu za rad za još godinu dana, dok je treći ortodont dr. Šerić, koji je također prešao 60 godina i uskoro će doći i njegovo vrijeme za mirovinu. Pred mirovinom je i dr. Vera Benašić-Pavlović. Istovremeno nikomu od mladih osječkih doktora dentalne medicine nije odobrena specijalizacija iz ortodoncije", kaže dr. Rudika Gmajnić, ravnatelj Doma zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svima koji sa svojim djetetom ne žele čekati 2016. kako bi posjetili ortodonta u KBC-u Osijek, ostaje mogućnost plaćanja ortodontskih aparatića iz svoga džepa, čime će odmah doći na red. No, cijena najobičnijeg apartića za korekciju nepravilnog rasta zubi iznosi 14.000 kuna, prosječan aparatić stoji 15.000 kuna, dok je onaj s bijelim kopčama 16.000 kuna.

U Hrvatskoj komori dentalne medicine napominju kako je situacija s ortodontima ista u cijeloj Slavoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz revolta otišao na specijalizaciju u Beograd

"Imam slučaj kolege iz Virovitice kojem je, unatoč dobi od 70 godina, Ministarstvo produžilo ugovor o radu jer ortodonata u istočnoj Hrvatskoj nema. Svi zahtjevi kolega za specijalizaciju budu redovito odbijeni, pa je jedan kolega iz revolta otišao specijalizirati u Beograd", kaže dr. Vlatko Kopić iz Hrvatske komore dentalne medicine.

Napominje da su već razmišljali da okupe pet župana i zajedničkim snagama zahtijevaju specijalizaciju za doktore iz Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više ne vidimo kako riješiti taj problem dok god se zdravstvena skrb ne raspodjeljuje jednako u cijeloj Hrvatskoj", kaže Kopić.

Prethodni članci:

arti-201002080578006 arti-201002150612006 arti-201003010269006 arti-201001220134006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo