mogli bi presuditi / Dijaspora tradicionalno glasa desno: Njihove brojne glasove ovog puta žele i Grabar-Kitarović i Škoro

Broj registriranih birača u inozemstvu u posljednje se tri godine utrostručio, trenutno ih je 150 tisuća

28.11.2019.
7:10
VOYO logo

Gotovo 150 tisuća birača izvan Hrvatske na prošlim je europarlamentarnim izborima imalo pravo glasa, što nije zanemariv broj uzme li se u obzir da su popisi u Hrvatskoj od izbora do izbora sve tanji, a upravo je suprotna situacija u inozemstvu.

Grabar Kitarović i Škoro ciljaju na glasove dijaspore

Na te glasove tradicionalno računaju kandidati desnog spektra, zato su i Miroslav Škoro i Kolinda Grabar-Kitarović ovih dana zaokrenuli retoriku prema Hrvatima koji žive u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je na štandu prvo pozdravio njene volontere, Miroslav Škoro pokazao je da glasove lovi u istom bazenu kao i aktualna predsjednica. I Grabar Kitarović i Škoro se bore za veća prava Hrvata u dijaspori koju oboje nazivaju hrvatskim iseljeništvom.

''Kud su morali napustiti domovinu, sad im se otežava da ne mogu glasovati primjereno 21. stoljeću, i moraju nekada putovati par stotina kilometara i više da bi ostvarili svoje pravo da glasuju. Oni su ravnopravni državljani Republike Hrvatske'', izjavio je Miroslav Škoro, kandidat za predsjednika Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da i Grabar Kitarović računa na iseljenu Hrvatsku bilo je očito prošli vikend u Stuttgartu, a nije nezapaženo prošla ni na Broćanskoj večeri u Zagrebu. U srijedu je u Mostaru.

''Mi smo jedna duša i jedan narod. Ja ću uz vašu pomoć, i dalje biti jamac da se neće ponoviti zanemarivanje Hrvata BiH kao što je bilo onih dugih 15 godina za vrijeme moje dvojice prethodnika'', obećala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj birača u inozemstvu se utrostručio

Broj registriranih birača u inozemstvu u posljednje se tri godine, što zbog iseljavanja, što zbog automatskog uvrštenja osoba s prebivalištem u inozemstvu utrostručio, pa ih u ovom trenutku pravo glasa ima oko 150 tisuća. 

No to je teren na kojem će se boriti Škoro i Grabar Kitarović, Zoran Milanović na tu bitku i ne računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bio sam premijer četiri godine, u BiH sam bio masu puta, prema tome moj stav i moja politika prema BiH, kao i moj stav i svjetonazor su toliko poznati da se neće mijenjati kao što se ni ja ne mijenjam'', kazao je SDP-ov kandidat za predsjednika Republike Zoran Milanović.

No pitanje je, mogu li birači izvan Hrvatske presuditi na ovim izborima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mogu, jer imamo primjer da su 2015. razlika upravo napravljena na glasovima iz dijaspore prvenstveno iz BiH, gdje je bila rekordna izlaznost, većinom su glasovali za Kolindu Graba Kitarović. Da nije bilo njih pitanje je kakav bi rezultat bio na razini Hrvatske'', rekao je politički analitičar Krešimir Macan.

Glasovi iseljene Hrvatske tako će pokazati ima li ondje više desnih i ili još desnijih birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo