IZLAZIMO IZ TAMNOCRVENOG, ALI... / Epidemiologinja HZJZ-a poziva na oprez: 'Koronavirus je i dalje glavna respiratorna infekcija'

Image
Foto: HRT screenshot

Epidemiologinja HZJZ Dijana Mayer, epidemiolog i mikrobiolog iz Sveučilišne bolnice u Bonnu Marijo Parčina i šef istarskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac gostuju u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" i govore o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji

25.3.2022.
8:35
HRT screenshot
VOYO logo

Dijana Mayer je rekla kako polako izlazimo iz tamnocrvenog što je dobro, ali nije cijela Hrvatska.

Smatra da gripa nije postala veći problem od koronavirusa

"Kontinentalna Hrvatska je u crvenom, Zagreb je i dalje u tamnocrvenom, Istra i Dalmacija su i dalje u tamnocrvenom. Vidi se blagi pomak prema drugim bojama na semaforu. Nadamo se da će cijela Hrvatska uskoro biti barem u crvenom. Za sve treba vrijeme i dalje treba biti na oprezu. Nemamo samo koronavirus. Ona je i dalje nažalost glavna respiratorna infekcija. Postoje i druge respiratorne bolesti", započela je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od početka sezone gripe imamo 1358 pozitivnih uzoraka na gripu. Prevladava tip gripe A. Ona je više od 96 posto zastupljena. Bilo je sporadičnih slučajeva H1N1. Imali smo 25 slučajeva flurone, što je kombinacija simptoma gripe i koronavirusa. Ovaj 2061 novooboljeli, to je nekih 30 posto od broja testiranih. Ako se tome dodaju i oni koji su se testirali i brzim antigenskim testom, jučer je bilo 1192 pozitivna, to je bilo 20 posto broja od onih testiranih. I dalje su brojke visoke. I dalje ove brojke pozivaju na oprez i pažnju", rekla je. Smatra kako gripa nije postala veći problem od koronavirusa jer je došlo do jednog preklapanja.

Image
SITUACIJA SE POBOLJŠAVA /

Objavljena nova koronakarta ECDC-a: Dio Hrvatske više nije označen tamnocrvenom bojom

Image
SITUACIJA SE POBOLJŠAVA /

Objavljena nova koronakarta ECDC-a: Dio Hrvatske više nije označen tamnocrvenom bojom

"Prošle godine nismo imali registriranu nijednu gripu. Gripa ima specifične simptome s jako visokom temperaturom, naglim početkom, bolovima u zglobovima i mišićima. Gripa je teška bolest gdje ste pet dana u krevetu i ne možete ustati, kako simptomi znaju biti jaki. Liječi se simptomatski. Od početka sezone imali smo nešto manje hospitaliziranih zbog gripe. To su osobe koje su imale i druge komorbiditete", rekla je Mayer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mislim da će standard biti covid potvrda'

Dino Kozlevac je rekao kako je Istra u tamnocrvenoj boji na korona karti jer su sastavni dio jadranske regije.

"Istra je već dva tjedna prema našim podacima u crvenom. Nadam se da će Institut Robert Koch kao i dosad procjenjivati Hrvatsku po županijama i tu da se u lokalnim i mikrolokacijama daju ocjene kakva je situacija što ima utjecaj na dolazak ljudi", započeo je Kozlevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da ove godine neće imati utjecaja ove boje koje su crvene. Boje se sad procjenjuju po stupnju procijepljenosti i broju testiranja. Nismo u takvoj situaciji bili ni prošle ni pretprošle godine. Imamo još uvijek visoke brojke. Nama već dva tjedna rastu brojke u odnosu na prethodno razdoblje. Prema situaciji u cijeloj Europi i dominantnoj crvenoj brojki, mislim da će se ljudima omogućavati nesmetano kretanje. Mislim da će standard biti covid potvrda da će se to kontrolirati, iako ni to više nije apsolutna zaštita. Turistički radnici procjenjuju da bi trebala biti dobra situacija. Nažalost, nije samo koronavirus u pitanju, već i situacija vezana za rat. Svi činimo koliko možemo, mjere su opuštene", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo