KRAJ TOPLINSKOG VALA, ALI... /

DHMZ najavio dramatičnu promjenu: Evo koji dio Hrvatske je prvi na udaru oluja

Image
Foto: DHMZ/Profimedia

Zbog dužeg perioda visoke temperature tlo je isušeno i slabo propusno zbog čega će biti olakšano površinsko tečenje te postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava, navode iz DHMZ-a

16.8.2024.
15:38
DHMZ/Profimedia
VOYO logo

Nakon snažnog toplinskog vala, obilježenog dugotrajnom i vrlo velikom opasnošću od vrućine koja može djelovati na zdravlje, za vikend nastupa zamjetna promjena vremena. No nije neobično da se takve promjene događaju poslije blagdana Velike Gospe, stoji u priopćenju DHMZ-a.

Iako će u subotu još u većini krajeva biti vruće i vrlo vruće, s približavanjem visinske doline sa zapada već će biti i nestabilnije, pa treba računati na razvoj oblaka i lokalne pljuskove s grmljavinom. U iduća dva dana, kako će se dolina produbiti i zatvoriti u visinsku ciklonu nad Italijom i Jadranom, nad nama će kružiti zrak bogat vlagom, a nailazak hladnog zraka nad ugrijano more i kopno učinit će atmosferu nad Hrvatskom vrlo nestabilnom uz osvježenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga toplinski val popušta i početkom novog tjedna prestaje. U nedjelju će na snazi biti upozorenje na opasnost od jakih grmljavinskih nevremena, najprije na sjevernom Jadranu, a obilni pljuskovi u kratkom vremenu najvjerojatniji su u ponedjeljak. Iako se dobrodošla oborina očekuje posvuda, bit će neravnomjerno raspoređena. Osim lokalno obilne kiše, moguća je i tuča te olujni udari vjetra pa se ne mogu isključiti štete. Zbog dužeg perioda visoke temperature tlo je isušeno i slabo propusno zbog čega će biti olakšano površinsko tečenje te postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava, navode iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog hladnijeg zraka u nižim slojevima atmosfere, a pogotovo s odmicanjem visinske ciklone prema jugoistoku, zapuhat će i jaka, na udare vjerojatno olujna bura, ponajprije na sjevernom Jadranu što će malo i sniziti vrlo visoku temperaturu mora, a moguće i otežavati promet na već poznatim dionicama cesta i autocesta.

Od srijede, 21. kolovoza ponovno sunčanije, stabilnije i vruće.

POGLEDAJTE VIDEO: Meteorologinja otkriva kada stiže kraj toplinskom valu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo
Još iz rubrike