napredna medicina na djelu / Devetogodišnjem Nathanu liječnici su zbog teške bolesti zamrznuli i pohranili tkivo testisa

Devetogodišnji Nathan Crawford prvi je dječak u Velikoj Britaniji kojem su zbog tumora na mozgu liječnici zamrznuli testikularno tkivo. Njegov tumor se ne može operirati, pa su pred Nathanom mnoga zračenja i kemoterapije zbog kojih bi mogao ostati neplodan

23.12.2015.
22:40
VOYO logo

Devetogodišnji Nathan Crawford iz Velike Britanije mogao bi ostati neplodan zbog opake bolesti.  

Po prvi put, liječnici su otklonili i zamrznuli dio testikularnog tkiva kako bi se kasnije mogli proizvoditi zreli spermiji. Dosad je to uspjelo samo kod miševa, no liječnici se nadaju da će medicina pronaći rješenje u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U budućnosti će Nathan imati iste mogućnosti kao i ostali njegovi vršnjaci. Živjet će znajući da može imati vlastitu obitelj, da može ispuniti svoje snove", rekla je onkologinja Sheila Lane. 

Njegovi snovi još nisu zasnivanje obitelji, ali Nathan se bori s tumorom na mozgu koji mu ne ostavlja puno opcija. Dosad su uspješno zamrznuti zreli spermiji kod muškarca i jajne stanice kod žena ali ovo je još neviđeni tretman. Zato se i otvaraju etička pitanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji mogućnost da se neka djeca neće moći nositi s tim, da će im biti preteško. Tu opciju zajedno moraju razmotriti roditelji i liječnici", Raanan Gillon, profesor medicinske etike.

Nathanovi roditelji ipak žele da njihov sin ima šansu - za sretniju budućnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo