PUNO PROMJENA / Detalji reorganizacije MUP-a bit će poznati u lipnju: cilj je ojačati postaje i građanima omogućiti veću dostupnost policije

Zaposlenima će, kažu, jasno poručiti što se reformom želi postići i zato slijedi niz konzultacija po upravama

28.4.2016.
16:14
VOYO logo

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) do lipnja bi trebalo znati koliko će u novoj reorganizaciji, čija je glavna odrednica smanjenje broja policijskih uprava s 20 na pet, biti policijskih postaja kao novih ustrojbenih središta te koji će gradovi biti sjedišta 'okrupnjenih' uprava.

Predstavnici radne skupine koja u MUP-u vodi reorganizaciju sustava novinarima su u četvrtak ponovili kako je cilj cijelog posla ojačati postaje, kao temelj policijskog rada, a time građanima omogućiti veću dostupnost policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan rukovoditelj, ostali na terenu

No, unatoč tome dio sadašnjih 'manjih' postaja mogao bi se 'spustiti' na razinu ispostave čime će se, kao i u okrupnjenim upravama, dodatno smanjiti broj rukovoditelja. Cilj je, ističu u radnoj skupini, da se preraspoređivanjem službenika s razina uprava na postaje, a i postaja na ispostave, osnaži djelovanje policije na terenu, odnosno da se poveća broj neposrednih izvršitelja, a smanji broj šefova i birokrata.

Pritom, dodaju, nitko od zaposlenih ne bi smio biti zakinut za svoja dosadašnja materijalna prava pa u MUP-u ističu kako za cijeli postupak imaju i partnersku potporu sindikata. Dodaju i da će se svako radno mjesto individualno razmatrati, ali ipak "u kontekstu sustava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlenima će, kažu, jasno poručiti što se reformom želi postići i zato slijedi niz konzultacija po upravama. U MUP-u žele motivirati ljude da što bolje prihvate promjene, no stručnjake svakako žele zadržati i dati im još više prostora za rad i edukaciju.

Za sada su sa sindikatima, ali i MUP-ovim menadžmentom, usvojene smjernice kao prva točka reorganizacije. Konačan prrijedlog trebao bi biti usvojen za mjesec, do mjesec i pol, dana pa konkretna rješenja u MUP-u ne žele otkrivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zajedno s reorganizacijom ići će i izmjene nekih temeljnih zakona, poput Zakona o kaznenom postupku, no ni u tom segmentu konkretna rješenja još nisu poznata.

Ipak, prema sadašnjim spoznajama promjene će u najmanjoj mjeri zahvatiti graničnu policiju, koja na vanjskim granicama EU već radu po preuzetim schengenskim pravilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi i odluka o sjedištima Operativno komunikacijskih centara

Jedna od tema koju do usvajanja nove reorganizacije u MUP-u žele detaljno razraditi je i rad policijskih operativno komunikacijskih centara (OKC) koji su sada pri upravama.

Detaljne analize pokazati će je li bolje da su ti centri, u kojima se obrađuju sve informacije s terena, centralizirani ili decentralizirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preliminarne procjene, dodaju, trebaju pokazati hoće li se u određenim segmentima povećati opseg poslova OKC-ova u novim upravama, a u kojoj mjeri će to biti znat će se u sljedećoj fazi reorganizacije. Tada će biti poznato i treba li za ta radna mjesta predvidjeti nove izvršitelje ili će postojeći kapaciteti biti dovoljni.

Prema sadašnjim podacima nova tehnička sredstva za OKC-ove neće biti potrebna, jer su buduća sjedišta okrupnjenih uprava već sada dobro tehnički opremljena. Osim toga korisit će se i sredstva iz drugih OKC-ova, a postaje će, po sadašnjim saznanjima, preuzeti dio poslova na mjestima gdje više neće biti sjedišta uprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo