EURO JE SVE BLIŽE / Detaljan pregled što nas čeka: Evo kako, ali i koliko novčanica i kovanica ćete moći zamijeniti na šalterima bez naknade

Image
Foto: PIXSELL, Marko Lukunić

Hrvatska udruga banaka najavila je što će se događati u idućim mjesecima te na što se moramo pripremiti

21.11.2022.
9:08
PIXSELL, Marko Lukunić
VOYO logo

Od 1. siječnja iduće godine euro postaje službena valuta u Hrvatskoj. Uvođenje eura kompleksan je postupak u kojem sudjeluje puno dionika - od tijela javnih vlasti i regulatora, banaka i poduzetnika do građana. Kako bi taj proces bio što jednostavniji za shvatiti, Hrvatska udruga banaka najavila je što će se događati u idućim mjesecima te na što se moramo pripremiti.

Siječanj 2023.

  1. siječnja 2023. u 00:00 sati, euro postaje službena valuta u Republici Hrvatskoj.

Od 1. siječnja do 14. siječnja 2023. godine (u ponoć) počinje razdoblje dvojnog optjecaja. To znači da ćete, ako plaćate u gotovini, svugdje moći platiti u kunama, a eventualni ostatak novca bit će vam vraćen u eurima. U ovome slučaju moći ćete dati najviše 50 kovanica kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najkasnije do 31. siječnja 2023. korisnici financijskih usluga dobit će individualnu obavijest o provedbi preračunavanja.

Od siječnja 2023. Hrvatska narodna banka će tromjesečno objavljivati Nacionalnu referentnu stopu (NRS) za euro na temelju koje se izračunavaju promjenjive kamatne stope.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZNAMO KAD STIŽU EUROPAKETI /

Ako se 'vaš' bankomat puni eurima, zaboravite na njega: 'Želimo izbjeći da sa 100 ili 200 eura kupujemo kiflu od 50 centi'

Image
ZNAMO KAD STIŽU EUROPAKETI /

Ako se 'vaš' bankomat puni eurima, zaboravite na njega: 'Želimo izbjeći da sa 100 ili 200 eura kupujemo kiflu od 50 centi'

Veljača 2023.

Do kraja mjeseca – Ako prije dana uvođenja eura u kreditnoj instituciji, kreditnoj uniji, instituciji za platni promet i instituciji za elektronički novac imatelj računa ima račun i u kuni i u euru, u roku od 60 dana od dana uvođenja eura ima pravo bez naknade zatvoriti jedan ili više računa i prenijeti sredstva evidentirana na tim računima na račun po njegovu izboru u istoj instituciji.

Travanj 2023.

HNB od 1. travnja 2023. prestaje određivati apoensku strukturu za isplatu euronovčanica na bankomatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lipanj 2023.

Do kraja mjeseca – Nalog za plaćanje (uplatnica) na kojem je iznos plaćanja naveden u kuni i koji je primatelj plaćanja pripremio, tiskao i unaprijed dostavio platitelju, a koji je platitelj podnio na izvršenje banci nakon dana uvođenja eura, banka je dužna izvršiti u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna navedenom na nalogu za plaćanje uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i u skladu s pravilima za preračunavanje i zaokruživanje.

Prosinac 2023.

Do 31. prosinca 2023. traje razdoblje dvojnog iskazivanja cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena kuna u eure tijekom cijele 2023.

Tijekom cijele 2023. godine (od 1. siječnja do 31. prosinca 2023.) banke, FINA i Hrvatska pošta besplatno će (bez naknade) svim građanima po tečaju od 1 euro = 7,53450 kuna na šalterima zamijeniti 100 novčanica i 100 kovanica kuna po transakciji, navodi se na stranicama Hrvatske udruge banaka.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo