DESET GODINA OD DRŽAVE POKUŠAVA OTKUPITI ZEMLJU KRAJ SVOJEG VRTA, NEVJEROJATNO JE ŠTO MU RADE: / 'Da sam znao, nikad ne bih otišao u rat'

Image
Foto: Ilustracija: Profimedia

Otkako je podnio prvi zahtjev, nekoliko puta su se promijenile institucije kojima se morao obraćati pa je sve morao ispočetka

5.6.2020.
8:12
Ilustracija: Profimedia
VOYO logo

Žarko Peša, inače bivši zapovjednik obrane Sunje, živi u Komiži na Visu i bavi se poljoprivredom. Posljednjih deset godina bori se s državom kako bi otkupio zemljište susjedno njegovom kako bi na njega proširio svoje masline i vinograd.

Ne može se ni približno sjetiti koliko je papira priložio, no možda je najapsurdnija potvrda da tom trasom neće prolaziti vlak ni autocesta, prenosi 24sata. Mjesec mu je dana trebalo samo za te papire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da sam znao da ćemo imati ovakvu državu, nikad, nikad ne bih otišao u rat! Toliko je mladića poginulo, zar za ovo?!", kazao je ogorčeno.

Zamjerila mu se država

Nedavno je napokon otkupio zemljište, no navodi kako mu se već sve zgadilo. "Kad vidim što rade i kako rade, zamjerila mi se država. Procijenili su zemljište na tri i pol eura po kvadratu, i bilo je 'uzmi ili ostavi'. Sve skupa oko 50 tisuća kuna, koje sam morao platiti u roku od 15 dana. Posudio sam novac od prijatelja, jer kredit nisam mogao dobiti, za razliku od, kako čitam, kredita koje država dijeli šakom i kapom, a onda iste te uhićuje", dodao je Peša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako je podnio prvi zahtjev, nekoliko puta su se promijenile institucije kojima se morao obraćati pa je sve morao ispočetka. Posljednje tri godine navlači se s Ministarstvom poljoprivrede koje je od njega, uz ostalih desetak potvrda, zahtijevalo i dokaz HŽ-a i HAC-a da zemljištem na otoku pedesetak kilometara udaljenom od kopna neće prolaziti pruga ili autocesta.

Jedino ga nisu tražili uobičajenu potvrdu o razminiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država inače u vlasništvu ima gotovo 900 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta kojeg se gotovo polovica ne obrađuje. Vidljivo je kako se država ponaša prema onima koji požele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo