DEMANTIJ: / Novi pobjednik među uljebima - volontira kao donačelnik općine ali prima naknadu od pet tisuća kuna

24.4.2018.
15:56
VOYO logo

'Neistinite su tvrdnje da je Nenad Perić Uhljeb, objavljene u tekstu članka pod senzacionalističkim naslovom 'NOVI POBJEDNIK MEĐU UHLJEBIMA: Volontira kao donačelnik općine, ali prima naknadu od PET TISUĆA kuna

Image
NOVI POBJEDNIK MEĐU UHLJEBIMA: /

Volontira kao donačelnik općine, ali prima naknadu od PET TISUĆA kuna

Image
NOVI POBJEDNIK MEĐU UHLJEBIMA: /

Volontira kao donačelnik općine, ali prima naknadu od PET TISUĆA kuna

Nenadu Periću je povrijeđeno pravo osobnosti, ugled, čast, dostojanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, tema članka regulirana je zakonskim odredbama, i to odrednom članka 90. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ("Narodne novine" broj: 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11, 144/12, 19/13, 137/15 i 123/17) propisano je da će općinski načelnik, gradonačelnik, župan i njihovi zamjenici odlučiti hoće li dužnost na koju su izabrani obavljati profesionalno, dok je odredbom članka 90. tog Zakona propisano da osobe koje dužnost općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovih zamjenika određuju se posebnim zakonom, odnosno Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi ("Narodne novine", broj 28/10).

Odredbom članka 43. st. 2. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano je da općinski načelnik, u skladu sa statutom, može obavljanje određenih poslova iz svog djelokruga povjeriti zamjeniku. Pri obavljanju povjerenih poslova zamjenik je dužan pridržavati se uputa općinskog načelnika za njihovo obavljanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na plaću, kao i druga prava iz rada općinskog načelnika i njegovog zamjenika ne spadaju u područje službeničkih odnosa, nego proizlaze iz prava osoba izabranih na određenu dužnost u jedinici lokalne samouprave, odnosno obavljanje dužnosti općinskog načelnika i njegova zamjenika nije rad na službeničkom radnom mjestu niti se s njim može izjednačiti po bilo kojoj osnovi, nego su to dužnosti na koje je općinski načelnik i njegov zamjenik izbran na lokalnim izborima u skladu sa zakonom. Dakle, na navedene dužnostnike se ne primjenjuje Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravo ("Narodne novine br. 86/08, 61/11 i 4718) zbog čega isti ne ostvaruju prava niti imaju obveze iz službeničkih odnosa kao što je rad u određenom radnom vremenu, jer sama priroda obavljanja dužnosti podrazumijeva rad i djelovanje dužnosnika neovisno o radnom vremenu službenika i namještenika.

Sukladno odrebi članka 6. Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ("Narodne novine", br. 28/10), kojoj je propisano da visina naknade za rad općinskog načelnika i zamjenika općinskog načelnika koji dužnost obavljaju bez zasnivanja radnog odnosa, mogu iznositi najviše do 50 posto umnoška koeficijenta za obračun plaće odgovarajućeg nositelja dužnosti koji tu dužnost obavlja profesionalno i osnovice za obračun plaće. Na sjednici Općinskog vijeća Općine Podgora održanoj 29. kolovoza 2017. godine je donesena Odluka o visini naknade za rad općinskog načelnika i zamjenika općinskog načelnika ("Glasnik", službeno glasilo Općine Podgora broj 10/17) što u bruto iznosu za zamjenika općinskog načelnika koji dužnost obavlja bez zasnivanja radnog odnosa iznosi 6.807,50 kuna, a ne kako navodi oporbeni vijećnik Zoran Radonić u iznosu od 8.000,00 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Općinskog vijeća koja se spominje u predmetnom članku bilo je nazočno 12 vijećnika od ukupno 13 vijećnika, za Odluku je glasalo 11 vijećnika, dok je jedan vijećnik bio suzdržan, dakle nijedan vijećnik nije glasovao protiv navedene Odluke, a upravo su dva vijećnika Zoran Radonić i Đani Vela, čije su izjave citirane u članku, nazočili na sjednici i nisu glasali protiv Odluke.

Stoga su neistiniti navodi iz članka: 'Naknadu je izglasala većina vijećnika na održanoj sjednici Općinskog vijeća. Oni koji su bili protiv sada su ljutiti, no ipak su dosta rezevirano komentirali situaciju za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvim pristupom pisanju predmetnog članka i objavom istog nanesena je povreda prava osobnosti Nenada Perića, čije je postupljeno protivno čl. KZ ili Zakona o medijima.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo