IGRAČKA ZA ZABAVU ILI...? / Dekan pokušao objasniti zašto je Geodetski fakultet kupio jahtu: 'Ne može se u kajaku isploviti do Visa'

'Ne radi se o jahti već se radi o brodu odnosno plovilu. Jahta je nešto luksuzno', tvrdi Almino Đapo

24.4.2023.
21:05
VOYO logo

Za pola milijuna kuna Geodetski fakultet kupio je jahtu te je europskim novcem plaćena jahta mirakul 30 koja je proizvedena u Hrvatskoj, javlja Danas.hr. Ovu neobičnu kupovinu komentirao je dekan fakulteta prof. dr. sc. Almino Đapo.

Na pitanje zašto mu je potrebna jahta kazao je: "Ne radi se o jahti već se radi o brodu odnosno plovilu. Jahta je nešto luksuzno, a ovo je plovilo od devet metara. Brod mora zadovoljiti određene specifikacije pa je zato velik. Ne može se u kajaku isploviti do Visa. Ima devet metara, a na njega stavljate tri milijuna kuna vrijednu opremu za istraživanje. " Kaže kako je to nabavljeno kroz EU projekte i kako je to skupocjena oprema kako bi se mogla providiti specifična istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČEKA SE OBJAŠNJENJE NEOBJAŠNJIVOG /

Još nije jasno kako je iz Hrvatske 'pobjegla' ruska jahta pod sankcijama: Institucije prebacuju odgovornost

Image
ČEKA SE OBJAŠNJENJE NEOBJAŠNJIVOG /

Još nije jasno kako je iz Hrvatske 'pobjegla' ruska jahta pod sankcijama: Institucije prebacuju odgovornost

U specifikacijama projekta dobili određen iznos

Upitan je li se mogao kupiti jeftiniji brod kaže kako su dobili u specifikacijama projekta određen iznos. "Kupili smo ono što smo mogli za taj iznos i možda smo mogli kupiti jeftiniji brod ali onda bi to bio neki manji brod na koji ne biste mogli staviti 3-4 čovjeka i otići 4-5 dana na teret. Ne bi mogli s njim isploviti i raditi kontinuirana mjerenja i vratiti se. U cijeloj priči brod je 18 posto ukupne cijene koja je stavljena na taj broj", rekao je.

Stručnjaci su takvu jahtu opisali kao "igračku za zabavu" i neobično je da se za takva istraživanja kupuje jahta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Almin Đapo kaže da ih on moli da za tu cijenu nađu brod koji nije igračka za zabavu. Geodetski fakultet bi taj tren rado pristao da ima takav brod. Brodovi koje su oni željeli koštaju 2 do 3 milijuna kuna.

Kaže kako si to ne mogu priuštiti iz sredstava koja su bila predviđena za projekt. Za to je bilo predviđeno 480 tisuća kuna bez PDV-a. Misli kako bi problem bio da ga je preplatio i dobio za skuplje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brod je potreban za istraživaja na moru

"Za tu cijenu dobili smo plovilo koje ne izgleda niti blizu kao na slici. Brod nema ni platformu i nije tako luksuzan. Taj brod predstavlja nešto što je nama potrebno da bi mogli provest određena istraživanja na moru u roku nekoliko dana."

Brod mora biti u vlasništvu fakulteta pa kad završi projekt još dodatnih pet godina mora dokazati održivost koncepta i održivost projekta što znači da mora sam sebe održavati još pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto automobil u privatne svrhe vozi profesor?

Kad je riječ o tome zašto automobil u privatne svrhe vozi profesor koji vodi isti projekt za tu jahtu kaže: "Profesor uspješan i ima više projekata te zapošljava ljude na projekte. Na pitanje o tome vozi li profesor u privatne svrhe kaže da ga vozi u svoju garažu. Dodaje: "Fakultet je preselio i nije u svojoj zgradi. Ne vidim problem u tome ako netko odveze auto u garažu da ne bi bio izložen na cesti i sutra ga vrati."

Na temu koliko na godinu košta održavanje i gorivo i tko to sve plaća govori da određeni dio novca koji su imali iz projekta ide na određeni dio istraživanja. A fakultet je zajedno u konzorciju hrvatskih instituta. "Devet velikih instituta dobilo je projekt za Ministarstvo gospodarstvo koje je učinilo daljni nastavak održavanja broda učinkovitim, odnosno održivim onako kako je propisano inicijalnim projektom", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govori da su projekt potpisali 2017. i 2019.godine i da su i im pred Novu godinu dodijeljena projektna sredstva. Od 220 projekata, 20 projekata je prošlo među njima taj projekt.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo