DEKAN BOGOSLOVNOG FAKULTETA U SPLITU: / 'Misa se mora slaviti po cijenu života svećenika. Za nas je manje važno ako netko umre sa 70 ili 80'

Image
Foto: Pixsell

Čini se da je problem ignoriranja odluka Stožera ipak veći od jednog, kako Kaptol uvjerava, usamljenog župnika

14.4.2020.
12:00
Pixsell
VOYO logo

Nekako u sjeni župnika iz Sirobuje, koji je prvo suprotno zabrani i svjetovnih i crkvenih vlasti održao misu za Cvjetnicu, a potom i najavio isto za Uskrs što je na iznenađenje policije i napravio, prošlo je gostovanje dekana splitskog Katoličkog bogoslovnog fakulteta na Veliki petak, 10. travnja, u Z1. Nakon što je u Bujici na sve što o koroni misli rekao dr. Zvonimir Lovrić, kirurg osječke bolnice iz vremena Domovinskog rata, na red je došao don Mladen Parlov.

Image
POLICIJA PRIJAVILA 13 OSOBA ZBOG USTAŠEVANJA ISPRED CRKVE NA SIROBUJI: /

Jedan od njih je maloljetan

Image
POLICIJA PRIJAVILA 13 OSOBA ZBOG USTAŠEVANJA ISPRED CRKVE NA SIROBUJI: /

Jedan od njih je maloljetan

'Crkva nije podružnica Civilne zaštite'

Već ranije je, recimo, za katoličku televiziju Laudato komentirao kako mu je "neshvatljivo da se vjernicima oduzima izvor utjehe i snage", odnosno da se protivi zabrani održavanja misa, no i dalje pozivajući da su "mjere predostrožnosti nužne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u ovoj emisiji radikalno desnog voditelja, otišao je korak dalje i izrijekom tvrdi da su za Crkvu vjerski zakoni važniji od državnih.

"U ovim trenucima, kada su vjernici u strahu od pandemije, trebalo im je omogućiti utjehu. Vjernik je naučen promatrati svoj život pod vidom vječnosti. U ovoj krizi pandemije, Crkva se predstavlja kao podružnica Crvenoga križa ili Stožera za civilnu zaštitu! Pa, to nije uloga Crkve! Uloga je Crkve, a to kaže zadnji kanon zakonika kanonskoga prava – Lex suprema eclesie, sau stanimarum - Vrhovni zakon Crkve je spasenje duša", ističe don Parlov. Kazao je kako je razočaran uputama Svete Stolice i Hrvatske biskupske konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Misa se mora slaviti'

Ima i svoje tumačenje epidemioloških mjera: "Svećenike je čak trebalo potaknuti na herojski angažman i ljubav da umnože svete mise, ako kaže Stožer da ne može biti više od toliko i toliko ljudi, trebali su reći da će biti i deset misa, ako treba - da svi koji budu htjeli, koji su željeli imati tu utjehu da im bude omogućen pristup Božjoj utjesi i ljubavi.

Mislim da Crkva nema pravo ukinuti Božju zapovijed! Ako je Božja zapovijed: Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji, Crkva ne može to ukiniti i reći da se ne mogu slaviti svete mise – misa se mora slaviti! Ona se mora slaviti po cijenu života sa strane svećenika, a svaki vjernik prema svojoj savjesti, mora u datim okolnostima odlučiti hoće li doći ili neće doći."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkveni zakoni iznad državnih

Još jednom jasno je ponovio da bi za vjernike trebali biti važniji Crkveni zakoni, pa i po cijenu života. Kaže kako ne treba ignorirati patnju, no:

"Za nas vrijede prije svega Božji zakoni. Za nas kršćane manji je problem hoće li osoba živjeti 75, 80 ili 90 godina. Važno je u kakvom stanju umire, je li pomirena s Bogom. Sada su ljudi ostali bez utjehe, bez sakramenata i mislim da se to nije smjelo dogoditi. Nije se smjelo tako reagirati!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo