'Dečko' Polančec namiguje akademiji Remetinec

8.2.2010.
20:40
VOYO logo

U posljednjoj emisiji 'S predsjednikom uz kavu' u kojoj je novinar Hrvatskog radija kavu popio sa Stjepanom Mesićem, predsjednik s desetogodišnjim stažom je izjavio kako mu se čini da su se u Hrvatskoj "povratkom HDZ-a na vlast vratila i ista pravila", odnosno "dvostruko zapovijedanje".

"S jedne strane imate institucije koje trebaju trebaju funkcionirati po pravilima države, a s druge ljude koji funkcioniraju izvan tih pravila", izjavio je. S tim je povezao i odgovor na pitanja radi li glavni državni odvjetnik Mladen Bajić svoj posao i zašto se sada naglo probudio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bila ta paralelna linija zapovijedanja. Kad je dvojnost prestala došlo je do aktiviranja slučajeva na kojima se radilo, a koji su do tada bili u ladici". Nije pojasnio misli li time na bivšeg premijera Ivu Sanadera, ali je kazao kako ranije Bajić nije imao dokaze koji su mu potrebni za procesuiranje sadašnjih afera.

arti-201002080592006Jedna od njih svakako je Podravka. Mesić tvrdi da ne zna ništa više od onoga što je pročitao u medijima o osnovanoj sumnji da je Podravka jamčila za kredit od OTP banke državnim dionicama Ine. Što se Ine tiče, više ga zanima "kada je donesena odluka na Vladi da se prodaju vlasnička prava Ine, tko je postavio pregovarački okvir, tko su deseci stručnjaka koji su radili na tome i tko ih je platio". Upitan treba li to sve znati Sanader, odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruje Kosoričinom čuđenju (?!)

"Mnoge afere su vezane za izvršnu vlast, na nekakav se način morao informirati", ustvrdio je Mesić. Čudi li se Kosoričinom čuđenju razmjerima korupcije iako je cijelo vrijeme bila uz Sanadera?

arti-201002010733006"Ona je rekla da je bila upoznata sa svime što je bilo na Vladi, ali ono što je bilo izvan Vlade, to dvojno zapovijedanje, ona kaže da u tome nije sudjelovala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodarskoj strategiji Vlade Jadranke Kosor će vjerovati, kaže, kad "vrtimo dugove i smanjimo vanjski dug, a ne da slavimo što smo digli novi kredit". Kosorica ga je oduševila, kazao je, kada je "vrlo hrabro ušla u pregovore sa Slovenijom. Odnosi su bili naperi, a onda je to elegantno izvela".

Mršićeva afera je - balans

Ipak, prodaju odmarališta u Pirovcu koju je javnosti otkrio bivši potpredsjednik Damir Polančec, a zbog koje organi gonjenja sumnjiče i koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića, ne vidi kao problematičnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201001270579006"Taj dečko je jednostavno pričao gluposti. Niti sam znao kome se prodaje to odmaralište, slično kao s kreditima Podravke SMS-u. Možda je slao poruku dečkima iz Business akademije Remetinec da će on sve pospremiti - šutite i neću govoriti ništa", kazao je odgovarajući na pitanje je li Polančec samo skretao pažnju sa svog slučaja.

"Koliko znam, Mršićev prethodnik je za manji iznos kupio odmaralište Pirovac, a Mršić ga je za znatno veću cijenu prodao. Ne znam što je napravio, pošto je dao odmaralište na licitaciju. Očito je trebalo napraviti balans, a netko se umiješao. Ne znam tko, mogao je biti bilo tko u sustavu, Državno odvjetništvo, policija ili politika", kazao je Mesić dodajući da nije dobro da je "jedan ovako banalan slučaj izjednačuje sa stotinama milijuna ukradenih u državi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žužul se uhljebio u CA da besplatno putuje

Zatražio je još jednom da se ispita gdje je završilo desetak milijuna kuna od "afere kamioni" koju je pokrenuo.

Smatra da se način državnog nadzora u javnim tvrtkama pokazao kao "totalni promašaj" i "sustav uhljebljivanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nadzornom odboru Croatia Airlinesa sjedi Miomir Žužul koji je u aferi izletio iz Vlade, a sad je tamo valjda da besplatno putuje. I Bianca Matković je tamo, a država plaća gubitke Croatia Airlinesa", prigovorio je Mesić.

Ne zanima ga tko je deponirao 8.5 milijuna u Švicarskoj

O tajnim računima u inozemstvu za koje se obvezao u dva mandata da će ih goniti ne bi li ustanovio gdje je otišao novac od prodaje društvenih stanova i novac iz dijaspore koji je trebao biti utrošen u kupnju oružja, kazao je da je barijera u većini slučajeva bila bankarska tajna koja se vremenom olabavila. Tako je na zahtjev DORH-a pronađeno 8.5 milijuna eura u Švicarskoj, koja je obavijestila Hrvatsku da sumnja da je nelegalno deponiran u njihove banke. Ne zna čiji je to novac:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam točno. Postoje neke sumnje, ali nisam se interesirao za pojedinosti. Zanima me sustav po kojem je novac odlazio iz Hrvatske", tvrdi Mesić.

'Da' crkvenom porezu, 'ne' 11. izbornoj jedinici

arti-201002070104006Smatra da treba ponovno razmotriti ugovor s Vatikanom i preporučuje da se uvede plaćanje crkvenog poreza, tj. da svatko plati porez sa svoju vjersku zajednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također smatra da 11. izborna jedinica - dijaspora - nije potrebna i da će Hrvatska redefiniranjem prebivališta i boravišta konačno moći biti poput drugih države Europske unije, a da će svi građani u inozemstvu moći normalno glasati u veleposlanstvima i konzulatima.

Četnikoidi i ustašoidi

arti-201001210301006Odbacio je da su njegove izjave o vojnoj intervenciji u slučaju odcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine bile huškanje na rat ili da je odlazak na Kosovo bio usmjeren protiv Srbije. Srpski je šef diplomacije izjavio za njega da nema moralnu težinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napadaju me četnikoidi i ustašoidi jer im smetam u ostvarenju njihove koncepcije - razbijanja BiH... Kosovo je nova realnost koju smo mi priznali. Vuk Jeremić priča besmislice i gluposti. Ne može mene taj mali uvrijedit'", kazao je Mesić.

Pravo na grad

arti-201002050140006Što se tiče prosvjeda "Ne damo Varšavsku" gdje skupina građana prosvjeduje protiv protezanja projekta Tomislava Horvatinčića preko pješačke zone u centru Zagreba, kazao je da ga je glumica Urša Raukar upoznala s tom problematikom i da je "legalno i legitimno pravo prosvjednika da se zalažu za izgled grada i kvalitetu života građana", imanentno demokratskim društvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnja predsjednička poruka - reklama konkurenciji

Tvrdi da se neće vratiti u aktivnu politiku i učlaniti se u bilo koju stranku jer će izgubiti status bivšeg predsjednika, iako je izrazio želju da se građanske stranke liberalnog predznaka ujedine unutar neke vrste "konfederacije stranaka". Više će vremena posvetiti obitelji, ali je uvjeren da ga neće imati na bacanje jer ima puno posla.

arti-201001260068006Posljednja Mesićeva poruka slušateljima nakon 10 godina emitiranja ove emisije bila reklama konkurenciji Hrvatskog radija: "Pomozite Radiju 101".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo