VLASNIK BRODOSPLITA / Tomislav Debeljak: 'Nakon dubinskog snimanja odlučivat će se o ulasku u 3. maj'

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list

Tomislav Debeljak, nakon sastanka nije htio potvrditi želi li konzorcij ući u vlasničku strukturu 3. maja

20.11.2018.
14:52
Boris Scitar/Vecernji list
VOYO logo

U riječko brodogradilište '3. maj' jutros su stigli predstavnici splitskog Brodosplita odnosno DIV grupe koji su zajedno s tršćanskim Fincantierijom, jednim od najvećih brodograditelja u Europi, zainteresirani za posrnuli riječki škver. Razgovarali su samo s predstavnicima Štrajkaškog odbora.

Tomislav Debeljak, nakon sastanka nije htio potvrditi želi li konzorcij ući u vlasničku strukturu 3. maja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče nas, tek nakon dubinskog snimanja znat ćemo jesmo li zainteresirani", dodaje.

Za spas 3. maja, ponavlja, ima još doslovno pet minuta jer kada uđe u stečaj, upozorava, to je neka druga priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S namjerom konzorcija Brodosplita i Ficantierija upoznati su i u Vladi, potvrdio je Debeljak dodajući da su o ponudi konzorcija razgovarali u Ministarstvu gospodarstva.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorović: Oni ne žele spasiti 3. maj

Predsjednik Štrajkačkog odbora u brodogradilištu 3. maj, Veljko Todorović otkrio je više od Debeljaka. 

"To je način na koji Uljanik pregovara i kako rade na planovima za '3. maj'. To znači da oni ne žele spasiti ovo brodogradilište, to je svima jasno u ovoj državi", ističe. Todorović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje gdje je bila Uprava 3. maja dok je Štrajkaški odbor razgovaro s Debeljakom, odgovara: "Uprava 3. maja je u Uljaniku".

Na novinarski upit tko bi bio najbolji za posrnuli riječki škver, Todorović kaže: "Onaj koji najprije dođe taj bi najviše odgovarao, ova agonija traje više od godine dana. Mi više nemamo što raditi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novak: Radi se na zadnjem usuglašavanju plana restrukturiranja Uljanika

Novi plan restrukturiranja Uljanika još uvijek nije stigao u Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, radi se na njegovom zadnjem usuglašavanju, pri čemu se Uprava kompanije mora konzultirati i s Dankom Končarom, jer bi on trebao provoditi taj plan ostane li u igri kao strateški partner, rekao je u utorak pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak.  

Odgovarajući na upit koliko su Ukrajinci ozbiljni kupci, Novak je istaknuo da su oni sada drugi put došli u Hrvatsku vezano uz Uljanik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novak je podsjetio da su Ukrajinci prvi put došli prije otprilike mjesec dana, obišavši brodogradilišta u Rijeci i Puli, ali da se radilo o tehničkom timu koji je gledao kapacitete brodogradilišta. Naglasio je da su Ukrajinci tada bili su zadovoljni, kao i da obećali da će svojem menadžmentu predložiti da nastavi razmatrati mogućnost ulaganja u naša brodogradilišta.

"Bilo bi neozbiljno očekivati s njihove strane da oni na temelju toga što su samo obišli brodogradilišta podnesu nekakve obvezujuće ponude, obvezujuća pisma namjere. Za tako nešto potrebno je odraditi dubinsko snimanje, omogućiti da snime financijsku situaciju, u kojem su stanju ti brodovi koji su u knjizi narudžbi, koliko će u biti ta cijela priča njih koštati. Znamo da se nedavno promijenio menadžment u Uljaniku i grupi što se tiče i Uprave i Nadzornog odbora, sada je došla nova ekipa i brzo će se donijeti odluka u kojem smjeru dalje. Još uvijek se Danko Končar, odabran od Uprave i Nadzornog odbora, vodi kao potencijalni strateški partner s kojim se nastavlja izrada i usaglašavanje programa restrukturiranja", rekao je Novak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koliko je Končar ozbiljan strateški partner, Novak je kazao da je ozbiljan sve dok je prisutan, odnosno dok se odluka koju je donijela stara uprava ne promijeni.

"Svjedoci smo da je Končar kupio brodogradilište u Trogiru, svjedoci smo da Brodotrogir i dalje funkcionira i da je dalje na životu usprkos činjenici da je 2015. bila zadnja potpora uplaćena Brodotrogiru od strane države. Znači Končar je doista svoje novce uložio u Brodotrogir i drži to brodogradilište na životu", ističe pomoćnik ministra gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da je sudjelovao u usuglašavanju programa restrukturiranja za preostala brodogradilišta 2013. godine te da jedan od glavnih fokusa Europske komisije bio izvor vlastitog doprinosa i dinamika njegovog uplaćivanja.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo