KONGRES PUČANA / Daul nahvalio Plenkovića i Grabar-Kitarović: 'Imate prave vođe koji će vas povesti u budućnost'

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Plenković se ne brine što će se dogoditi na sljedećim izborima već brine o sljedećim generacijama, rekao je Daul

20.11.2019.
12:26
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul i glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez-Isturiz White održali su zajedničku konferenciju za novinare uoči početka Izbornog kongresa Europske pučke stranke.

"Velika je čast upravo pet i pol tjedana prije početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije ovdje raspravljati na Kongresu o tome kako će Hrvatska imati svoje mjesto i ulogu predsjedati Vijećem Europske unije prvih šest mjeseci iduće godine", rekao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nas politička obitelj pučana predstavlja obitelj zajedničkih vrijednosti koje dijelimo i u HDZ-u", rekao je Plenković.

Uz pripreme za Brexit, Hrvatska tijekom predsjedanja EU-om želi dati svoj obol završnici pregovora o novom višegodišnjem proračunu EU-a, a najveći događaj bit će samit u svibnju na kojem želi "referentne zaključke" koji će odrediti daljnju "političku i institucionalnu dinamiku", rekao je Plenković koji će na marginama summita imati niz bilateralnih susreta koji su počeli već u utorak sastankom s Tuskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANCI

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul izrazio je razumijevanje za hrvatski narod kada se radi o negativnim osjećajima proisteklim iz rata, naglasivši da je rođen u Strasbourgu, pograničnom gradu s Njemačkom, te shvaća da treba prevladati mržnju kako bi se išlo dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pobijediti mržnju nije lako...znam i razumijem hrvatski narod. Kako bi se prevladala treba se ujediniti u Europi da bi sljedeće generacije mogle ići dalje", rekao je Daul, odlazeći predsjednik EPP-a.

"Plenković će ostati zapisan u povijesti"

On je imao samo najljepše riječi za hrvatske čelnike, premijera i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović s kojom se sastao u utorak, ali i za Mariju Pejčinović Burić koja je izabrana za čelnicu Vijeća Europe što je nazvao iznimnim rezultatom u koji tada, priznao je, nije vjerovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je vidjeti kako Plenković vodi svoju zemlju. Ponosan sam na njega. On je uistinu čelnik države i Vlade koji će biti zapisan u povijesti. Jer se ne brine o onome što će se dogoditi na sljedećim izborima, nego što će biti sa sljedećim generacijama", kazao je Daul o Plenkoviću. 

"Imate prave vođe koji će vas povesti u budućnost vaše zemlje", rekao je Daul i o Andreju Plenkoviću i o hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Plenkoviću su najviše zahvaljivali na ulozi u pregovorima o novoj predsjednici Europske komisije.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjedavanje koje ćete preuzeti 1. siječnja bit će uspjeh 30. lipnja", poručio je sa sigurnošću premijeru Plenkoviću koji je najavio teme kongresa pučana - zapadni Balkan, akcijski plan za klimu te politike za mlade, ali i govorio o pripremama Hrvatske za predsjedanje tih šest mjeseci.

Najavio je da bi 26. kongres EPP-a koji je HDZ, "najsnažnija i najutjecajnija stranka u Hrvatskoj u posljednja tri desetljeća" organizirao u Zagrebu, trebao prihvatiti dvije rezolucije, jednu oko politike proširenja koja se odnosi na Sjevernu Makedoniju i Albaniju, a drugu koja se tiče demokratske revitalizacije u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Greška je što nisu otvoreni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom"

"Greška je bila što nije postignut konsenzus na Europskom vijeću da se otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom", kazao je Plenković na konferenciji za medije i dodao kako su svi Pučani bili za otvaranje pregovora, dok su neke socijalističke i liberalne Vlade bile protiv.

"Jedan dužnosnik mi je o ovom Kongresa rekao: Ti si doveo finale Lige prvaka u Zagreb", rekao je Plenković i dodao da se organizacijom Kongresa pokazuje status HDZ-a u toj europskoj grupaciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EPP će danas i sutra na kongresu u Zagrebu izabrati predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska za novoga predsjednika EPP-a koji će zamijeniti Daula koji je konzervativni EPP vodio od kraja 2013.

Na Kongresu se neće odlučivati o Orbanovom Fideszu

No, EPP neće na kongresu u Zagrebu odlučivati o svojoj članici Fideszu, stranci mađarskog premijera Viktora Orbana koja je suspendirana zbog kršenja demokratskih standarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzervativni europski blok suspendirao je Fidesz u ožujku i nije pozvao Orbana na skup u glavnom gradu Hrvatske. Premijer Andrej Plenković, član EPP-a, rekao je da bi unutarnja istraga mogla biti gotova vrlo skoro.

"Grupa mudraca radi na izvješću, pretpostavljam da će biti gotovo prilično skoro i nakon toga razmotrit ćemo koji je status Fidesza", rekao je Plenković na konferenciji za novinare. "Dotad, pozicija EPP-a je jasna, uključujući i HDZ", dodao je premijer i predsjednik HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EPP je u ožujku suspendirao Fidesz na neodređeno vrijeme zbog "prljave" kampanje usmjerene na konzervativnog predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo