'DOŽIVIO SAM ŠOK' / U ovom hrvatskom gradu stigli triput veći računi za plin, gradonačelnik se razljutio: 'Uzet ćemo stvari u svoje ruke'

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Bjelovarska knjižnica i muzej su s Gradskom plinarom Zagreb - Opskrbom u studenome potpisali aneks ugovora koji određuje varijabilnu cijenu plina, zbog čega su dobili 300 posto veće račune

9.2.2022.
7:53
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Još u prosincu su računi za plin poslovnih korisnika koje opskrbljuje Gradska plinara Zagreb - Opskrba porasli za otprilike 400 posto. No, ta se poskupljenja ne osjete samo u metropoli. Od 6000 poslovnih korisnika, dio njih je izvan Zagreba, pa su skupljim računima ostali šokirani i u Bjelovaru. Tamošnja gradska knjižnica i muzej dobili su 300 posto više račune, nakon što su s Plinarom potpisali anekse ugovora s većim cijenama. Tvrde da je ranijim ugovorom cijena bila fiksna te da ništa nije upućivalo na poskupljenje.

Image
CIJENE OTIŠLE U NEBO /

Tomašević odbacuje kritike da je prekasno smijenio direktore Plinare: 'U cijeloj EU opskrbljivači odlaze u stečaj'

Image
CIJENE OTIŠLE U NEBO /

Tomašević odbacuje kritike da je prekasno smijenio direktore Plinare: 'U cijeloj EU opskrbljivači odlaze u stečaj'

"U tom aneksu je stajalo da će sada biti varijabilna cijena, da će se iz mjeseca u mjesec izračunavati ponovno. Gospodarska situacija kakva je oko nas, svjesni smo da sve ide gore pa će biti i taj rast energenata, ali nismo očekivali da će to biti toliko velika razlika", rekla je za HRT ravnateljica bjelovarske Narodne knjižnice "Petar Preradović", Vjeruška Štivić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovori pa tužba

Razljutilo je to gradonačelnika Bjelovara, Darija Hrebaka, koji je odlučio raskinuti anekse ugovora i tužiti Plinaru. No, najprije će sjesti za stol sa svojim zagrebačkim kolegom Tomislavom Tomaševićem. Od njega, ali i direktora Plinare očekuje objašnjenje, jer "ovako ispada da se novcem građana Bjelovara pokrivaju rupe u proračunu i gubici u Plinari".

"Mi ćemo, ako ne dobijemo odgovore, uzeti stvari u svoje ruke i pokrenuti sudske procese. Nešto u ovoj priči ne štima. Ovo što sam čuo od gradonačelnika, obrazloženje mu ne stoji. Pozivam ga da sjednemo zajedno i ispitamo što se to događa u Plinari Zagreb - Opskrba", najavio je Hrebak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da su druge bjelovarske ustanove potpisale ugovore s drugim opskrbljivačima, ali neki poduzetnici imaju ugovore sa zagrebačkom Plinarom. Istaknuo je i da nije problem samo u Bjelovaru, već i u drugim gradovima, koji nisu htjeli progovoriti o ovom problemu.

Zagrebačke knjižnice prošle lišo

U Zagrebu knjižnice i muzeji nisu pogođeni poskupljenjima, jer su vrlo vjerojatno potpisale drugačije ugovore. No, sve će biti podvrgnuto reviziji poslovanja u Gradskoj plinari Zagreb - Opskrbi, pri čemu će se utvrditi tko je i zbog čega odgovoran za nagli skok cijena. Tomašević ističe da su nekim bjelovarskim ustanovama ponuđeni sporni aneksi ugovora te da su neke od njih to i potpisale. Na kraju je upozorio da cijena ovisi i o uvjetima javne nabave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam ja problem da svi budemo jednaki i da u ovim teškim trenucima svima skaču cijene plina. U svibnju smo imali fiksnu cijenu, a ona su nam u studenome počeli stizati aneksi za knjižnicu i muzej, aneksi kojima se fiksna cijena pretvara u varijabilnu. Doživio sam šok kad sam vidio da gradske ustanove Grada Zagreba nisu dobivale takve anekse", poručio je Hrebak.

Okrupnjavanje komunalnih poduzeća

A u šoku su i žitelji gradova u okolici Zagreba. Njima je problematična nova Vladina uredba kojom se predviđa spajanje lokalnih vodoopskrbnih tvrtki onima u većim gradovima. Neki su već najavili i referendum na kojem bi se građani izjasnili o tom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Protuzakonit referendum ne najavljuju građani Ivanca, nego političke elite. Nećemo više imati pet direktora komunalnih poduzeća, nego jednog, a svi ostali bit će šefovi podružnica", kratko je komentirao ministar gospodarstva, energetike i održivog razvoja, Tomislav Ćorić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo