SVAKA ČAST / Reporterka 'Potrage' Danka Derifaj nagrađena najprestižnijom nizozemskom novinarskom nagradom De Tegel

Image

Derifaj tvrdi kako je iznimno ponosna na obavljeni posao te na činjenicu da su uspjeli dokazali da policija primjenjuje fizičku silu nad izbjeglicama na granicama Europe

24.5.2022.
15:25
VOYO logo

Novinarka RTL-ove Potrage Danka Derifaj je, s još 15 kolegica i kolega među kojima je i novinar Novosti Jerko Bakotin, za istraživanje Lighthouse Reportsa "Unmasking Europe's Shadow Armies" ("Razotkrivanje tajnih vojski Europe") o nasilju nad migrantima na europskim granicama, dobila najprestižniju nizozemsku novinarsku nagradu De Tegel u kategoriji "Izvještavanje iz inozemstva".

De Tegel je najvažnija nizozemska nagrada za novinarstvo koju u različitim kategorijama dodjeljuje stručni žiri. Nazivaju ju je i "Oscarom nizozemskog novinarstva“, a ustanovljena je 2006. godine na inicijativu Nizozemske udruge glavnih urednika, Nizozemske udruge novinara, javnog servisa Nederlandse Omroep Stichting i RTL-a (Nizozemska). Priznanje je dobilo ime po knjizi "Tegels lichten" Hendrika Hoflanda, novinara, esejista i komentatora koji je 1999. izabran za nizozemskog "novinara stoljeća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Derifaj je za RTL.hr kazala da je ponosna na posao koji su ona i kolege napravili te dokazali da policija primjenjuje fizičku silu nad izbjeglicama na granicama Europe.

"Nažalost, pravosudni epilog kakav bi trebao biti je izostao i još uvijek ga čekamo. Ali cijela Europa ne može reći da ne zna za nešto što će nam se u budućnosti sigurno obiti o glavu jer nasilje rađa nasilje i svatko tko misli da ga se to ne tiče, sjetit će se ove informacije kada se palica vlasti okrene i protiv njega kao građanina. To je smjer u kojem Europa ide ako ne promijenimo strategiju rješavanja izbjegličke krize", zaključuje Derifaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, cilj istraživanja bio je utvrditi tko su "maskirani ljudi" u uniformama bez oznaka koji provode nasilne deportacije, tzv. pushbackove uz primjenu sile. O tome su svjedočile izbjeglice o kojima su do sada izvještavali ne samo brojni domaći i strani mediji, već i gotovo sve domaće i međunarodne nevladine organizacije.

Image
DOBILA JE BOLJU PONUDU: /

Danka Derifaj se oprostila od RTL Direkta i krenula u ‘Potragu’

Image
DOBILA JE BOLJU PONUDU: /

Danka Derifaj se oprostila od RTL Direkta i krenula u ‘Potragu’

Novinari su na hrvatsko-bosanskoj i srpsko-rumunjskoj granici snimali ilegalna protjerivanja migranata, a postupanje policije nadgledali su dronovima. 'Potraga' je prikazala uznemirujuće kadrove, snimljene u lipnju prošle godine, na kojima maskirane osobe s takozvanim fantomkama udaraju izbjeglice te ih nasilno usmjeravaju preko rukavca rijeke Korane s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari koji su sudjelovali na istraživanju su u Hrvatskoj razgovarali s bivšim visokorangiranim policijskim dužnosnicima te nizom sadašnjih i bivših zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova, a na društvenim mrežama Instagramu i Facebooku detaljno pratili profile više od 250 policajaca.

U istraživanje je bio uključen niz europskih medija - neprofitna istraživačka organizacija Lighthouse Reports, istraživački magazin Švicarske Radiotelevizije (SRF) Rundschau, magazin Monitor njemačkog javnog servisa ARD, ARD-ovo dopisništvo u Beču, francuski list Libération, njemački Der Spiegel, nizozemska televizija Pointer, RTL Hrvatska i tjednik Novosti. Istraživanju su također doprinijeli istraživački kolektiv Disinfaux i slobodni novinari Bashar Deeb, Jack Sapoch, Andrei Popoviciu i Lamia Šabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo