Danas.hr okupio ljude koji mogu pomoći Hrvatskoj

2.4.2012.
10:11
VOYO logo

Vremena su, očigledno, vrlo opasna. Osim što smo u krizi kojoj se kraj ne nazire, u prvoj postizbornoj godini – makar je do sada to bio običaj – trebala bi se sručiti sva sila nepopularnih, da ne kažemo protunarodnih, poteza vladajućih na Hrvatsku, da bi do sljedećih izbora vladajuća garnitura imala vremena udobrovoljiti birače za novi ciklus.

U prvih sto dana nove Vlade imali smo priliku vidjeti neke njihove poteze koji nemaju veze s obećanjima iz kampanje. "Pravedno ubiranje poreza" pretvorilo se u veći PDV; priča o stabilnim financijama pretvorila se u rasprodaju preostale državne imovine; umjesto depolitizirane policije, dobili smo Zakon o policiji s većim ovlastima za ministra; umjesto "prirodne" osjetljivosti lijevo orijentirane vlade za sudbinu radnika, vidjeli smo ravnodušnost prema propadanju poduzeća koja su se nekad činila neuništivima; vidjeli smo potpunu dominaciju HNS-a u Kukuriku koaliciji unatoč činjenici da tu stranku podržava manje od 4 posto birača...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva vremena, dakle, zahtijevaju naročitu pozornost, trijezne i budne glave, građansku hrabrost, ali i odgovoran javni govor te informiranje društva kako bi se pravovremeno i zrelo moglo djelovati u njegovom interesu svim raspoloživim sredstvima.

Iz tog razloga, Danas.hr okupio je tim ljudi koji, osim ugleda u svojim profesijama zbog višegodišnjeg konstruktivnog djelovanja, uživaju i povjerenje javnosti, ali i naše redakcije. Osobe koje su izabrane za ovaj naš think tank, odnosno Stručni krizni tim, pomagat će nam u razumijevanju i razvoju kritičkog mišljenja prema ključnim potezima Vlade ili njihovom izostanku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od one u Banskim dvorima, "naša vlada" ima 13 resora. Pročitajte kratki osvrt naših uvaženih suradnika na ovo pokusno razdoblje Vlade.

Gospodarstvo

Članovi: ekonomist Ljubo Jurčić, menadžer Vladimir Ferdelji, financijski ekspert Guste Santini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubo Jurčić: "Izgleda da je dosadašnji rad Vlade više rezultat improvizacije, nego sustavne analize i rješavanja hrvatskih problema i ciljeva."

Socijalna politika i radnička prava

Članovi: Željko Klaus iz Samostalnog sindikata radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske i Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešimir Sever: "Ocjena Vladi je jedva dva, i to ponajprije zato što je išla u mnoge reforme i promjene zakona, a da se nije konzultirala sa socijalnim partnerima i sindikatima, s tim da je sama razmjena socijalnog dijaloga u Hrvatskoj na jako niskoj razini i time smo nezadovoljni. Slaboj ocjeni pridonosi i povećanje PDV-a, najava poskupljenja energenata, nereagiranje na poskupljenje goriva, loše izmjene Zakona o porezu na dohodak."

Pravosuđe

Članovi: bivši član Ustavnog suda odvjetnik Krunislav Olujić, ustavni stručnjak Branko Smerdel i odvjetnik Anto Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krunislav Olujić: "Prvih sto dana ministra Orsata Miljenića, sudeći po njegovim prvim, blijedim nastupima, obilježila je odsutnost bilo kakvog jasnog i konkretnog stajališta o stanju u državi i funkcioniranju pravne države, pogotovo u svjetlu monitoringa EU nad hrvatskim pravosuđem u segmentu poštivanja ljudskih prava. Izbor Miljenića za ministra bio je iznenađenje za sve nas u struci i nisam jedini koji pretpostavlja da je razlog tome prijateljstvo Zorana Milanovića i Miljenića. Drugog utemeljenja nema."

Poljoprivreda

Članovi: Stipan Bilić, direktor Sektora poljoprivrede i prehrambene industrije pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Darko Znaor, nezavisni konzultant i stručnjak za poljoprivredu, te Stjepan Kunovec, predsjednik Odbora za koordinaciju udruga Hrvatske poljoprivredne komore i predsjednik Stožera za obranu poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepan Kunovec: "Vlada vatrogasnim mjerama rješava probleme koji su ostali iz bivše Vlade bez konačne strategije i vizije razvoja poljoprivrede u ovom mandatnom razdoblju. Nismo zadovoljni ni suradnjom ni komunikacijom s ministrom, ali nadamo se boljoj suradnji u budućnosti s intenzivnijim raspravama o problemima."

Vanjski poslovi

Članovi: diplomat Ivica Maštruko i novinarka HTV-a s dugogodišnjim iskustvom praćenja vanjske politike Elizabeta Gojan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elizabeta Gojan: "Unatoč najavi 'drastične promjene kursa', ne vidimo nikakvu promjenu, nego potragu za samosvjesnošću, stvaranjem vanjske politike RH koja, zapravo, ne postoji, puno lutanja... Tzv. borba protiv neformalne podjele EU-a na zemlje prve i druge 'kategorije' trebala bi se manje odvijati na Zrinjevcu, više u Banskim dvorima, tzv. regionalna politika došla je u prvi plan, no nema konzistentnosti. Samotituliranje 'Hrvatska – regionalni predvodnik' još nema nijednu konkretnu potvrdu. Očekivani odmak od slijepog slijeđenja vanjske politike velikih igrača i saveznika vezan uz svjetska krizna žarišta (Iran, Bliski istok...) – meni je potpuno nevidljiv. Ostao je samo gorak okus zbog 'diplomatskog' djelovanja na nižoj razini – hrvatske putovnice u rukama srpskih kriminalaca."

Policija

Članovi: bivši inspektor i ugledni policijski analitičar Marijan Kraljević King te aktivisti Centra za mirovne studije Sandra Benčić i Gordan Bosanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijan Kraljević King: "Resor unutarnjih poslova ponaša se kao i svaki drugi resor, tako da političko preživljavanje balansira na općim interesima koje određuju Linić, Čačić, pa i Milanović, i možda uvjetno Pusić. Svi su drugi marginalci. Bilo bi nerealno očekivati da ministar unutarnjih poslova, ili bilo koji drugi ministar, djeluje izvan tog političkog konsenzusa. A taj konsenzus je preživljavanje Vlade."

Turizam

Članovi: bivša ministrica turizma Pave Župan Rusković, analitičar i partner u Horwath Consultingu Miroslav Dragičević te istaknuti hrvatski hotelijer Franko Palma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franko Palma: "Vrlo pozitivno je to što je najavljen smanjeni PDV na hranu i piće u ugostiteljstvu. No, važno je da se donese strategija razvoja turizma, najkasnije do kraja rujna. Neki pomaci su se dogodili, no 100 dana je malo i potrebno je još vremena i za poteze i za ocjenu."

Ekologija

Članovi: predsjednik udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić i Atana Grbić, predsjednica udruge Eko-Zadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeran Piršić: "Očito da Vlada u okviru ekologije ima shizofreniju. S jedne ministrica ekologije promovira vrhunske projekte, primjerice za zbrinjavanje otpada, a ministar Čačić obećava projekte koji nisu prošli procjene utjecaja na okoliš, poput Plomina ili Družbe Adrije, te nagovještava ne samo ekološku, nego i urbanističku devastaciju, primjerice na obali."

Stanogradnja

Članovi: Josip Tica, s Katedre za makroekonomiju i gospodarski razvoj Ekonomskog fakulteta, te Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama koje djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Tica: U području stanogradnje su napori za sada usmjereni na osmišljavanje novih modela poticanja kupnje stanova i obnovu stambenog fonda. Poticanje subvencija ima za cilj ubrzavanje prodaje nagomilanih zaliha kako bi nakon toga došlo do ponovnog pokretanja stanogradnje. Nažalost, s obzirom da nefleksibilnost cijena i sporost prodaje, nerealno je očekivati rasprodaju zaliha u neko dogledno vrijeme, tako da je puno ozbiljniji i korisniji projekt obnove postojećeg stambenog fonda. Navedeni program podizanja energetske efikasnosti i općenito obnove puno brže može djelovati na oživljavanje građevinsrstva i stanogradnje, nego rasprodaja zaliha i navedena procjena je ispravna.

Zdravlje

Članovi: dr. Dražen Gorjanski, autor više knjiga o hrvatskom zdravstvenom sustavu, dr. Lidija Gajski, autorica knjige Lijekovi ili priča o obmani, Đula Rušinović Sunara, potpredsjednica Svjetske udruge za medicinsko pravo i predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, te Nikica Gabrić, vlasnik i ravnatelj očne klinike Svjetlost u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražen Gorjanski: "Za sada izostaju bitni potezi, što je zapravo loša vijest. No, s obzirom na težinu odluka i nužnost njihove dobre pripreme, treba biti strpljiv i novoj Vladi dati još malo vremena."

Školstvo i znanost

Članovi: Saša Blagus, nuklearni fizičar na Institutu "Ruđer Bošković", te Zlatko Šešelj, ravnatelj Prve privatne klasične gimnazije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saša Blagus: "Proteklih 100 dana MZOS-a je značajno ne zbog učinjenog, nego zbog najava onog što se namjerava učiniti u području znanosti i obrazovanja. Bilo bi nerealno očekivati više u tako kratkom razdoblju. No, istupanja i neki praktički potezi ministra i njegovih pomoćnika, ukazuju da se strateška opredjeljenja nove garniture MZOS-a i dalje temelje na principima neoliberalne ideologije, dakle na privatizaciji, komercijalizaciji i kompeticiji, te vrlo diskutabilnim sintagmama 'izvrsnosti' i 'društva znanja'."

Kultura

Članovi: konceptualni umjetnik Siniša Labrović, kantautor Saša Antić te teatrologinja i dramaturginja Mani Gotovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mani Gotovac: "Ministarstvo kulture u ovih 100 dana pokazalo je da će otvoriti prostor suvremenoj umjetnosti. Napokon! To je i dokazalo promjenom vodstva u Klovićevim dvorima. Potom je naznačilo da će promjenom Zakona o HRT-u kultivirati javni program televizije! Dok će najavljena promjena Zakona o kazalištu početi već jednom razlikovati glumce sapunica od glumaca umjetnika. Kao svugdje u svijetu."

Branitelji

Član stručnog tima za područje koje se tiče branitelja je Branko Borković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlo je sto dana i vrijeme je da se krene.

Ukoliko imate pitanja vezana za rad Vlade, pojedine poteze ili njihov izostanak, a tiču se područja koja smo predstavili, pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo