Danas završava rasprava o granici sa Slovenijom

Dvije zemlje su 2009. godine potpisale Sporazum o arbitraži, a presuda se očekuje krajem ove godine ili početklom iduće godine i riješit će pitanje sporne morske i kopnene granice.

13.6.2014.
8:45
VOYO logo

Na Arbitražnom sudu u Haagu danas će završiti usmena rasprava o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije. Od 2. lipnja vodi se rasprava iza čvrsto zatvorenih vrata. I jedna i druga strana su iznijele svoje argumenete i obje su optimistične. Dvije zemlje su 2009. godine potpisale Sporazum o arbitraži, a presuda se očekuje krajem ove godine ili početklom iduće godine i riješit će pitanje sporne morske i kopnene granice. Obje strane obvezale su se na poštovanje i primjenu odluke.

"Uloge su jasno definirane, pravila su precizno definirana, zna se tko odlučuje i zna se tko svaku odluku koju arbitraža donese mora prihvatiti. To vrijedi i za Hrvatsku i za Sloveniju. Što god arbitraža odluči koliko god to bilo ili ne bilo nama po volji mi ćemo to prihvatiti, isto vrijedi i za Sloveniju", rekao je ranije premijer Zoran Milanović. "Doticaj Slovenije s otvorenim morem je naš nacionalni interes, to je i u arbitražnom sporazumu, Slovenije u Haag odlazi s optimizmom", izjavila je članica slovenskog tima Simona Drenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem točnu, u skladu sa svim pravilima presudu odnosno odluku ovog suda", rekla je pak ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić istaknuvši kako Hrvatska poštuje autoritet suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo