USPJEŠNO SRUŠEN SJEVERNI DIO TORNJA: / Uz glasnu eksploziju i crni dim zagrebačka katedrala promijenila izgled

Image

Dio sjevernog tornja zagrebačke katedrale trebao bi biti uklonjen danas

17.4.2020.
11:43
VOYO logo

Nakon što je jučer odgođeno rušenje dijela sjevernog tornja zagrebačke katedrale, danas je to konačno došlo na red. Premda se detonacija trebala dogoditi do 16 sati, na kraju se to dogodilo malo prije 18 sati. Nakon eksplozije nastao je gust crni dim, no još se ne može vidjeti teret koji se odvojio.

Image
HOĆE LI SE DANAS SPUŠTATI SJEVERNI TORANJ ZAGREBAČKE KATEDRALE? /

'To bi trebalo doznati do 16 sati'

Image
HOĆE LI SE DANAS SPUŠTATI SJEVERNI TORANJ ZAGREBAČKE KATEDRALE? /

'To bi trebalo doznati do 16 sati'

Dio tornja se pomaknuo za 15 centimetara u snažnom potresu koji je 22. ožujka uzdrmao Zagreb, a statičari su procijenili kako predstavlja veliku opasnost te da bi se mogao srušiti sam od sebe. Uspješnost rušenja ovisi o vjetru, a stručnjaci imaju samo jedan pokušaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovim trenucima je ispred katedrale policijska blokada te je zabranjen prilaz svim vozilima i pješacima. Preporučuje se da građani izbjegavaju područje Kaptola, Dolca, Nove vesi, Langova trga, dijela Vlaške ulice i parka Ribnjak.

18:15 - Odvija se spuštanje tornja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija


Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:07 - Toranj je uspješno odvojen te će se spuštati oko 20-ak minuta.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:03 - Vojska dronovima provjerava je li se vrh odvojio dobro i može li se dizalicom dignuti. Dakle, dronovima se provjerava je li rez bio dobar. Ta provjera mora ići polako, a ako rez nije bio kirurški precizan alpinisti se opet moraju penjati i dovršiti posao koji nije učinila eksplozija.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:02 - Još se ne zna hoće li alpinisti ponovno morati u akciju.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:58 - Detonacija se dogodila na samom nižem dijelu, trenutno se može vidjeti gusti crni dim koji izlazi iz tornja. Vatra je kroz par sekundi ugašena, no ona je i bila očekivana.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:37 - Uskoro se treba stisnuti gumb eksplozije, javlja N1.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:00 - Sajle su pričvršćene.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:46 - Alpinisti bi se trebali spustiti na tlo nakon pričvršćivanja sajli na čemu još rade. Potom, ako sve bude kako treba, konačno treba uslijediti kontrolirana detonacija sjevernog tornja. Detonacijom će se omogućiti odvajanje vrha od tornja pa bi se on spustio na tlo.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:20 - Nove sajle se pričvršćuju, uskoro će krenuti rušenje tornja.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:09 - Dizalica se ponovno pokrenula, valjda vidjeti hoće li novi pokušaj rušenja uskoro krenuti.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:33 - Dio alpinista je kranom spušten sa zvonika, dok drugi dio radnika na košari koja visi s drugog krana obavlja posljednje pripreme za rušenje. Naime, postavljene sajle su preduge, pa ih alpinisti ponovno moraju namjestiti. Sajle će potom biti zakačene za kuku krana.

Detonacija je zasad odgođena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


15:17 - Alpinisti se u ovom trenutku spuštaju s vrha zvonika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


14:37 - Alpinisti se penju prema vrhu zvonika kako bi postavili sajlu kojom će dodatno učvrstiti dio koji će se odlomiti nakon eksplozije. Kada se vrate na tlo, sve će biti spremno za detonaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

14:25 - Prema najnovijim informacijama, rušenja neće biti još barem sat vremena.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:01 - Vojnici koji su postavili eksploziv, sišli su sa zvonika.


13:44 - Eksplozija će biti izvedena pomoću 48 grama plastičnog eksploziva.


13:38 - U ovim trenucima vjetar puše brzinom od pet metara u sekundi.


13:37 - Pukovnik Miroslav Car potvrdio je da su eksploziv postavila četiri vojnika. Pojasnio je da će se istovremeno detonirati sve rupe te da neće doći do pada tornja.

"Za sada je proteklo sve u redu. Pukotine su naoružane i začepili smo ih plastičnim kitom, to sprečava krhotine. Bilo je problema zbog vjetra", rekao je Car.

Pojasnio je da će se istovremeno detonirati sve rupe te da neće doći do pada tornja.

"Zaštitili smo sve sa folijom da bude što manje fragmenata. Uvjeren sam da ne bi smjelo doći do bilo kakvog izvanrednog odbacivanja", rekao je.


13:00 - Povjetarac ometa alpiniste u posljednjoj sigurnosnoj provjeri prije samog rušenja tornja, koje bi se trebalo dogoditi najkasnije do 16 sati.


12:45 - Za 30 do 45 minuta bi izjavu medijima trebali dati pripadnici Inženjerijske satnije koji su postavili eksploziv na toranj katedrale.


12:30 - Plastični eksploziv će biti postavljen u devet rupa i na jednu sajlu, a detonatorski vod će se provući kroz toranj. Aktiviranjem eksploziva bi se vrh tornja trebao odvojiti od ostatka uz minimalna oštećenja, jer se koristi mala količina eksploziva.


12:10 - "Dio koji dižemo eksplozivom, to su vrlo mali naboji, veličine jedne dinamitke, malo jače - mi smo radili prošli tjedan i prije dva tjedna pokuse u dvorištu katedrale, četiri puta smo rušili, to jest trgali čelično uže, radili smo na kamenu, profesori na Rudarskom fakultetu sve to radili su u laboratoriju, vojska je radila vježbe na svom poligonu, ne bi trebalo biti ništa, ali Bože dragi, to je posao koji nije čest na ovakvoj građevini i ovakvoj visini, nadamo se da će sve proći dobro", rekao je glavni arhitekt Damir Foretić.


12:08 - Četiri pripadnika HV-a jutros su uklonila sigurnosne šipke te u rupe postavila eksploziv, a potom su alpinisti provjerili je li sve spremno za uklanjanje. Kada oni daju znak otpočet će čitava procedura.


12:05 - "Danas će biti sigurno uklonjen, a kada točno, ne možemo reći. Imali smo problema s vjetrom. Postavljanje eksploziva je spremno. Mi sad dižemo veliku dizalicu i onda alpinisti zakače ove crvene krpe koje vidite da vise, oni će to zakačiti na veliku dizalicu. Čim bude naoružanje kompletno spremno, mi krećemo u akciju. Vojska stiže s dronovima, samo spuštanje ne bi trebalo dugo trajati, petnaestak do 20 minuta. Mi ćemo ga dolje prihvatiti, pridržati", pojasnio je proceduru Damir Foretić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo