U JEKU ISTANBULSKE KONVENCIJE / Danas će Plenković na Predsjedništvu pokazati svu svoju moć: Ili pada s vlasti ili će ga spasiti crkva

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Politički analitičar Ivan Rimac smatra kako će današnja sjednica Predsjedništva dosta toga iskristalizirati, ali naglašava kako će Plenković trebati povlačiti pragmatične poteze

12.3.2018.
15:33
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HDZ-a i Vlade, Andrej Plenković, prošlog je tjedna najavio kako će se Istanbulska konvencija za „najviše dva tjedna“ naći na sjednici Vlade, a da će potom biti poslana na ratifikaciju u Sabor.

HDZ podijeljen

Zbog te izjave došlo je do određenih razilaženja u vladajućoj koaliciji, ponajprije u ideološkom kontekstu između HNS-a i HRAST-a, ali i među članovima HDZ-a podijeljenih na dvije struje; liberalno-konzervativnu i rigidnu nacionalističku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivana Maletić u jučerašnjem RTL-u Danas kritički komentira ratifikaciju Istanbulske konvencije

Stoga bi na današnjoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a koje će se održati u 17 sati, glavna tema trebala upravo biti spomenuta Konvencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković će, ako želi čvrstu i jaku koaliciju, ponajprije trebati homogenizirati vlastitu stranku. Ipak, valja napomenuti kako je premijer uoči popodnevne sjednice, u središnjici HDZ-a već održao sastanak s užim vodstvom stranke.

Novinarima je kazao kako je velika većina ljudi na sastanku temeljito analizirala Konvenciju i da ne vidi nikakve teze o rodnoj ideologiji, dok "drugi koji žive u svijetu percepcija trebaju još jedno vrijeme da do kraja razumiju ono što je bit Konvencije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković igra na dvije stolice

S druge strane, politički analitičar Ivan Rimac s Pravnog fakulteta u Zagrebu smatra kako će današnja sjednica Predsjedništva dosta toga iskristalizirati, ali naglašava kako će Plenković trebati povlačiti vrlo pragmatične poteze ukoliko želi zadržati ali i učvrstiti svoju trenutnu poziciju.

“Svaka strana u jeku buke oko Istanbulske konvencije nesumnjivo ima svoje interese. Recimo, pritisak crkve i njoj bliskih udruga je prilično jak, a Plenković pokušava igrati na dvije stolice tražeći zajednički dijalog za konzervativce i liberale. Naravno da mu je gledano iz političke perspektive, jedini cilj zadržati vlast, ali ne treba zaboraviti da on ima dva dijametralno suprotna partnera kad je riječ o idološkim postulatima. S jedne strane mora zadovoljiti HNS, a s druge strane HRAST, a obje stranke su mu nepohodne za saborsku većinu. Ako zadovolji jedne, automatski gubi druge i obratno”, kaže Ivan Rimac za Vijesti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor naglašava kako će sastanak vrha stranke zapravo reflektirati  i pokazati svu političku moć koju Plenković posjeduje.

Politika odgađanja Vladu je dovela u probleme

“Vrlo je upitno mogu li pojedini članovi HDZ-a inzistirati previše na svojim ideološkim opredjeljenjima. Ako to budu radili, onda to nužno dovodi do destabliziranja Plenkovićeve pozicije, a moguće i gubitka vlasti na nacionalnoj razini. Pitanje je samo koliko će HDZ-ovci biti lojalni šefu stranke. Trebamo biti također svjesni i činjenice da su najžešći protivnici ratificiranja Istanbulske konvencije ujedno i kadrovi koji su opstali još iz vremena Tomislava Karamarka”, ističe naš sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimac je mišljenja kako se politika koja bi u izvjesnoj mjeri izgurala Plenkovića s pozicije premijera nužno mora suočiti s činjenicom da bi HDZ nakon svega toga trebao oslabljen izaći na izbore.

“Premijer je do sada vodio isključivo politiku odgađanja bilo kakve ideološki obojene odluke i to iz jednostravnog razloga da se ne bi suočio upravo s vrstom problema koja ga sada muči. Kritike na tom tragu stigle su i iz Europske komisije, a sad je sasvim jasno da on napokon mora preuzeti kormilo i početi zbilja upravljati državom”, ispričao nam je profesor Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On ne isključuje ni tezu da je Plenković već na samom početku priče o Istanbulskoj konvenciji mogao postupiti politički bezbolnije i da čitava priča zavrijedi drugačiji kontekst.

Image

Ivan Rimac/FOTO: Screenshot/RTL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da je krenuo u ratifikaciju odmah nakon prvih većih javinih prijepora, ne bi prolazio kroz današnju situaciju. Sigurno je da bi se time zamjerio nekome, ali taj problem bi sada bio daleko iza njega. Mišljenja sam da mnogi aktivisti i to s oba pola političkog spektra još uvijek slabo barataju argumentima i pitanje je jesu li Konvenciju uopće pročitali i apsorbirali. Plenković riskira ozbiljno miješanje ulice u politiku i odluke Vlade što ga može potencijalno i ugroziti”, istaknuo je.

Podrška crkve HDZ-u je ključna 

U svakom slučaju još je nejasno koliko se ratifikacija Konvencije može odraziti na biračko tijelo HDZ-a. Ali, jasno je da je Plenković pokušao predložiti nekakvo kompromisno rješenje po uzoru na poljski model koji je doživio niz kritika iz Europske komisije, jer, radilo se de facto o prihvaćanju akta sa suspenzijom članaka i lošim provođenjem onoga što je u samom dokumentu zapisano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Cijela histerija i kampanja koja je stizala s desne strane, svo vrijeme tražila je dlaku u jajetu u Konvenciji koja je neupitno pozitivna i koja se pravno gledajući uopće ne bavi onim što radikalne skupine ističu kao problem”, poručio je Rimac za Vijesti.hr uz tezu da će svakako biti zanimljivo promatrati hoće li crkvena hijerarhija odlučiti okrenuti leđa Plenkoviću na način da svojim propovijedima još jače agitiraju i ističu argumente protiv Konvencije.

To je jedini način, smatra profesor, da HDZ izgubi biračku podršku. Jer, ako crkva ostane na strani HDZ-a ništa se drastično ne bi promijenilo među biračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo