DAN POBJEDE U KNINU: / Predsjednica: 'Hrvatska igra iznad kategorije male zemlje, i to ne samo u nogometu'

Image

Danas obilježavamo 23. godišnjicu Oluje, akcije koja je u 84 sata oslobodila petinu hrvatskog teritorija. Središnja proslava, tradicionalno se održava u Kninu.

5.8.2018.
8:12
VOYO logo

10:10 - Započeo je letački program u kojem sudjeluju i izraelski borbeni avioni F-16 Barak, te tradicionalno o Krila Oluje.

Image

09:52 - Ispaljena su 23 plotuna, po jedan za svaku godinu koja je prošla od tužne, ali pobjedničke 1995.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Kninskoj tvrđavi pročitana je i povjesnica VRO Oluja te imena 238 poginulih pripadnika Hrvatskih snaga i dvoje nestalih u oslobodilačkoj VRO Oluja, Nastupila je i Klapa Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Sv. Juraj“ koja je izvela pjesme "Stina kralja Zvonimira" i ""Croatio, iz duše te ljubim".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

09:44 - Razvijena je hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi. Podigli su je najbolji hrvatski vojnici te hrvatski branitelji i članovi

Image

Svečani program na kninskoj tvrđavi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 05.08.2018., Knin - Svecani program na tvrdjavi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

09:43 - Zazvonila su kninska zvona u sjećanje na oslobađanje Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


08:50 - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u nedjelju u Kninu da se Domovinski rat i hrvatski branitelji ne smiju zaboraviti te da se vrijednosti domoljubnog zajedništva moraju prenositi budućim naraštajima, jer je to ključ uspješne izgradnje hrvatskoga društva, cijele države i bolje budućnosti građanima i budućim naraštajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smijemo zaboraviti Domovinski rat i hrvatske branitelje. Ratne događaje čuvajmo u sjećanjima, ostavljamo ih povjesničarima i analitičarima neka ih proučavaju, ali vrijednosti domoljubnog zajedništva moramo prenositi budućim naraštajima, jer je to ključ uspješne izgradnje hrvatskoga društva, cijele države i bolje budućnosti našim građanima i budućim naraštajima", poručila je Grabar-Kitarović na središnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. vojno-redarstvene operacije (VRO) "Oluja".

To, dodala je, dugujemo i našim braniteljima koji su ugradili svoje živote u temelje Hrvatske, "ne kako bi bila slobodna, već i pravno uređena, demokratska, gospodarski napredna i bogata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da je Domovinski rat pokazao vrhunski karakter hrvatskog vojnika - koji počiva na domoljublju, vojničkoj spremnosti i moralnim vrlinama.

"Na tim odlikama odgajamo i nove naraštaje hrvatskog vojnika koji se danas ističu u sjajnim rezultatima u vojničkoj obuci i požrtvovnosti u domovinskim zadaćama kao i u zadaćama u misijama diljem svijeta", kazala je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar-Kitarović je istaknula da je Oluja bila veličanstvena pobjeda na jedinstvenom ratištu te da je potpuni poraz agresor doživio u daljnjim vojnim operacijama u BiH, čime su stvoreni preduvjeti za postizanje mira koji i danas živimo.

Podsjetivši na riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana kako hrvatska zastava na kninskoj zastavi označava djelo dovršenja uspostave slobodne i neovisne države Hrvatske te riječi ratnog ministra obrane Gojka Šuška "zapovijed izvršena", ustvrdila je da one "najvjerodostojnije govore o tom vremenu i duhu ljudi koji su stvarali, branili i oslobađali Hrvatsku", što je popraćeno pljeskom okupljenih u Kninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je i da je s odmakom vremena Oluja postala školski primjer uspješno vođene operacije koja se proučava na mnogim vojnim školama u svijetu.

Osvrnuvši se na uspjeh srebrnih hrvatskih nogometaša, Grabar-Kitarović je poručila da to pokazuje koliko možemo kad smo složni i jedinstveni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdila je da hrvatski narod ima pobjednički mentalitet, ali i kazala da joj se ponekad čini "da sami sebi ne priznajemo koliko potencijala imamo i koliko toga smo postigli".

"Činjenica je da Hrvatska igra iznad kategorije male zemlje, i to ne samo u nogometu. Moramo stoga osloboditi te svoje velike kreativne energije, dati prostora razvoju, otvoriti prostor mladima da naša sloboda konačno prodiše. Bit će to najveći dar zahvalnosti svim dionicima ove velike pobjede", poručila je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Knin: Prigodna obraćanja dužnosnika i izaslanika na Trgu dr. Ante Starčevića 05.08.2018., Knin - Prigodna obracanja duznosnika i izaslanika na Trgu dr. Ante Starcevica povodom obiljezavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarovic.

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

08:40 - 'Sve o čemu je hrvatski narod stoljećima snivao, na kraju je ostvareno', rekao je predsjednik Sabora, Gordan Jandroković.

'Taj san teško je izboren jer su za današnju Hrvatsku, njezin mir i slobodu mnogi životi morali nažalost nepovratno nestati - životi naših branitelja i naših ljudi, ali kao što je rekao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, pod čijim vodstvom smo stvorili hrvatsku državu i pobijedili u Domovisnkom ratu, svaka nesebična žrtva pro patria nije nikada uzaludna", rekao je Jandroković na središnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da im na tome moramo uvijek biti zahvalni i stalno im davati poštovanje za ostvarivanje viših plemenitih ciljeva.

Jandroković je naglasio kako su veličanstvenim pobjedama u Domovinskom ratu hrvatski branitelji promijenili strateške odnose snaga, okončali velikosrpsku agresiju na Hrvatsku, osnažili i pozicionirali našu domovinu na karti svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Domovisnkom ratu stvorena je hrvatska vojska čijoj se snazi i danas divimo. Dokazala je svoje ratno iskustvo i borbeno umijeće i zato je danas jedna od najcjenjenijih vojska u svijetu", kazao je.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

08:30 - 'U mislima su nam svi branitelji koji su na ratištima utkali svoje živote u temelje hrvatske države. Ti najteži trenuci nisu nikada slomili naš duh i vjeru. Obranili smo svoju zemlju svojim jedinstvom. Zahvaljujući slozi hrvatskog naroda i državničkoj mudrosti prvog predjednika Franje Tuđmana u svega četiri dana oslobođen je najveći dio tada okupiranih područja Hrvatske, a Knin je vraćen u ustavni poredak samostalne Hrvatske. Sjećanje na tu subotu 5. kolovoza i vijest o oslobađanju Knina i 6. kolovoza kada je prvi hrvatski predsjednik poljubio zastavu na kninskoj tvrđavi, izaziva suze radosnice. Oluja je u svega nekoliko dana u cijelosti uništila učinke okupacije hrvatskih krajeva i porazila velikosrpsku politiku Miloševićeva režima', rekao je premijer Plenković.

'Hrvatska je bila velika u pobjedi te još 1996. pružila ruku pomirbe Srbiji. Želimo dobre odnose koji se moraju temeljiti na istini, pravdi. To podrazumijeva pronalazak svih krivaca za zločine', dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujući Oluji hrvatsko je vodstvo, uz pomoć UN-a kasnije i uz mnogo snažniji položaj, osiguralo mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog teritorija", istaknuo je. Također, podsjetio je, strateška promjena odnosa snaga koju je donijela Oluja omogućila je slom opsade Bihaća, oslobađanje velikog dijela BiH te u konačnici Oluja je omogućila i potpisivanje Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma za BiH.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

08:00 -Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede "Oluja 95" u Kninu je u nedjelju ujutro počelo Središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.

Zajednički vijenac su položili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, otac jednog od poginulih branitelja Stjepan Cumbaj, potpredsjednik Vlade ministar obrane Damir Krstićević, ministar unutarnih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milin, župan šibensko-kninski Goran Pauk te gradonačelnici Knina, Zagreba i Vukovara, Marko Jelić, Milan Bandić i Ivan Penava. Vijenac je također položio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polaganju vijenca prethodila je budnica ulicama Knina koju je svirao orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske. Također neposredno prije polaganja vijenaca Počasni postroj dao je prijavak predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici OS RH Grabar-Kitarović, koja je obavila smotru postroja.

Molitvu za poginule branitelje predvodio je vojni biskup mons. Jure Bogdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Program na Kninskoj tvrđavi počet će u 9:30 sati uz nazočnost visokih državnih i vojnih uzvanika čitanjem povjesnice o VRO Oluja, zvonjavom crkvenih zvona i podizanjem zastave Republike Hrvatske. Nakon toga pročitana će biti imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, uz minutu šutnje, počasni plotun iz topničkih oružja, mimolet zrakoplova, programom akro grupe HRZ-a "Krila Oluje“, te nastupom Klape Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Sv. Juraj“.

Iz SAD-a na proslavi VRO Oluja sudjeluju zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general Jon Jensen i zapovjednik borbenog dijela zrakoplovstva Nacionalne garde Minnesote brigadir Christoper Blomquist te vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Robert Mathers s izaslanstvom, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH).

Iz Države Izrael na središnjoj svečanosti u Kninu je direktor SIBAT-a general Michel Ben Baruch i zapovjednik Zrakoplovne baze Ramat David te vojni izaslanik Države Izrael u RH brigadir Harel Taggar s izaslanstvom.

Također, ovogodišnjoj proslavi nazoče i drugi vojni izaslanici iz savezničkih i partnerskih država akreditirani u Republici Hrvatskoj.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo