SUROVA STVARNOST / Damira ukazala na bolnu istinu, nekima neće biti svejedno, ali ovako sada stoje stvari: 'Evo gdje smo došli'

Recesija je osjeti na svakom koraku

5.4.2023.
23:18
VOYO logo

Nadolazeći Uskrs mnogima u Hrvatskoj neće najbolje sjesti. Nema što nije poskupjelo, pa tako i omiljena delicija.

"Janjetina. Uskrsni ručak mnogima je bio nezamisliv bez te mitske delicije. Iako se uvijek smatrala luksuzom, na blagdane je bila na stolu većine građana. Ali evo gdje smo došli, onoliko koliko biste prije dvije godine platili klasični uskrsni ručak uz janjetinu, toliko ćete ove godine platiti isti taj klasični ručak, ali bez janjetine. Baš toliko je sve ostalo poskupjelo da se može reći kako je inflacija pojela janje. Naravno, i sama janjetina je osjetno skuplja, tako da je mnogi građani neće ni omirisati. Da, vidjet ćete je u prilogu Borka Brunovića, ali i doznati koliko će vas stajati inflacijski uskrsni ručak i na čemu možete uštedjeti, a da vam stol za blagdane, čak i bez janjetine, bude po mjeri", poručila je Damira Gregoret u RTL Direktu te je tako najavila prilog Borka Brunovića, koji je istražio kakva je situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TUGA, JAD I OČAJ /

Čini se da nećemo 'omastiti brk'! Omiljena uskršnja delicija skuplja je nego ikad, a i sve teže ju je pronaći: 'To je tragedija'

Image
TUGA, JAD I OČAJ /

Čini se da nećemo 'omastiti brk'! Omiljena uskršnja delicija skuplja je nego ikad, a i sve teže ju je pronaći: 'To je tragedija'

"Sve ide gore. Što da vam kažem. Za nas penzionere to je užas", smatra Božidar iz Zagreba.

Recesija je osjeti na svakom koraku, ali stvari se za prodavače zadnjih dana ipak popravljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo da, malo da. Nije kao o prijašnjih godina, ali zadnja ova dva-tri dana ide kako treba", govori mesar Dragan Jurjević.

Što je sa šunkom i jajima

Mnogi na plac dolaze po kvalitetniju šunku. Skuplja je od one iz supermarketa, ali za to postoji dobar razlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

"Tri, četiri tjedna meso mora biti u pacu, onda se vadi i lijepo malo u vodi namoči i onda se suši dva, tri dana, a ne ono da je za jedan sat gotovo kao parno i to", objašnjava mesar Zdravko Horvatić.

Iako su jaja najviše poskupjela, potražnja nije pala. Najviše se ipak kupuju ona najjeftinija po 20 centi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa ide vam sve, sitnija idu za pisanice pa to ga malo više ide, ali inače ide svega pomalo", kaže prodavačica Ivanka Lozić.

Iako se to možda tako čini, nije hrana jedino što se traži i kupuje uoči Uskrsa. Buketi, ručno crtane pisanice i aranžmani, sve je na cijeni ako je originalno i ne preskupo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijene su po dva eura, šta god izaberete! Budući da je ovakva situacija i inflacija i neimaština, ja mislim da je to realna cijena", kaže cvjećarka Andrea.

Inflacija i neimaština prisilno su promijenile izgled blagdanskog stola, pa će sočnu pečenu janjetinu ove godine mnogi nažalost vidjeti jedino u našem prilogu, kojeg možete pogledati u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo