DALMATINCI LUDUJU ZA FILIPINKAMA: / 'Drže nas kao kap vode na dlanu, vjerne su i pedantne, ali nešto im ipak kod nas smeta'

Image
Foto: Ilustracija, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Republici Hrvatskoj živi oko 240.000 neoženjenih muškaraca u dobi od 40 do 60 godina.

8.3.2017.
8:12
Ilustracija, Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Trogiranin Joško Jakus (46) već je šest godina u vezi s Filipinkom Michelle Anenias te je upravo on, piše Slobodna Dalmacija, glavni krivac što muškarci po svoje ljepše polovice odlaze u daleku Aziju. Prije tri godine je došao na ideju da bude bračni posrednik između Hrvata i Filipinki i to nakon što je dvije Filipinke koje su radile u marini Frapa u Rogoznici upoznao s prijateljima.

Između parova, uglavnom, posreduje putem interneta nakon čega im prepušta daljnju komunikaciju i odluku o daljnjim koracima. Do sada je upoznao i spojio dvadesetak parova koji su se vjenčali, četiri para čekaju rujan ove godine, a šestorica momaka iz Trogira razmišljaju o donošenju te životne odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvara i agenciju

Joško je svojim posredovanje prešao i u ostatak Hrvatske te sada čeka rješenje Trgovačkog suda u Splitu za otvaranje agencije naziva "Srce o vire". No, Joško također upozorava na birokratski problem koji otežava proceduru vjenčanja. Budući da Hrvatska ne poznaje pojam "zaručničke vize", a turističke vize za Filipinke teško prolaze, većina muškaraca po svoje odabranice morala se zaputiti na Filipine te potrošiti do 7000 eura i vjenčati se tamo s njima da bi ih potom mogli dovesti u Hrvatsku. ' I kad ih dovedu u Hrvatsku kao supruge, država komplicira, pa traži od njih da imaju dovoljno novca na računu za uzdržavanje supruge. A kad se sklapa brak hrvatskih državljana, nitko ne pita za novac, što je nelogično', kaže Joško.

On tvrdi kako neće odustati u svojoj namjeri da se ovaj birokratski problem riješi te da bi država trebala biti sretna što se Filipinke uopće žele doseliti u Hrvatsku, osobito u područja iz kojih su se mladi iselili i u kojima je ostala starija populacija muškaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filipinke nisu poput Ukrajinki

'Filipinkama, za razliku od naših žena, nije problem živjeti u Dalmatinskoj zagori ili nekom selu u Slavoniji, s muškarcima koji žele ostati u rodnom mjestu. Patrijarhalnog su odgoja, drže do tradicije, i kad dođu u Hrvatsku, tu i ostanu. Nisu kao, primjerice, Ukrajinke koje dobiju vizu pa odu dalje', kaže Joško.

Muškarci koji su oženili Filipinke slažu se kako one na prvome mjestu cijene svoga muškarca, drže ih kao kap vode na dlanu, vjerne su, uredne su, temperamentne, posebno pedantne pri kuhanju, emotivne, druželjubive. Jedino što im u našim krajevima smeta je vjetar jer su jako zimogrozne, ali ipak bolje podnose zimu nego ljeto jer bježe od sunca jer je bijela put kod njih znak ljepote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo