LEGENDARNA PJESMA /

'Dalmacija u mom oku' i na tronu 'Hrvatskog broja jedan'

Image

Legendarna pjesma 'Dalmacija u mom oku' jednog, jedinstvenog i neponovljivog Mate Miše Kovača najuspješnija je dalmatinska pjesma i novi 'Hrvatski broj jedan'!

8.11.2014.
9:33
VOYO logo

"Dalmacija u mom oku" je pjesma skinuta s istoimenog, devetog studijskog albuma Miše Kovača izdanog 1982. godine. Album je snimljen u Zagrebu, miksan u Milanu, a prema prodanoj tiraži je sasvim opravdano dobio status Zlatne ploče. Za pjesmu su zaslužni Dušan Šarac, Krste Juras i Mato Došen.

„Ja sam bio u Torontu na koncertu kada je izišla ta pjesma. Ljudima se jako svidjela. Nastala je u davnim osamdesetima, a prvi put sam je izveo u velikoj dvorani Doma sportova. Postala je popularna i velika jer je narod tako želio. Narod je od nje napravio evergreen“, rekao nam je Mate Mišo Kovač. „Ništa ne bi mogao napraviti bez publike, bez naroda. U četrdeset godina karijere sam dobio razne nagrade i priznanja, a ovo mi je svakako jedna od dražih“, dodaje Mišo.

„Pobjednica večerašnje emisije, osim što je dobila najbolju ocjenu naših glazbenih eksperata, ona je prema izvješćima Croatia Recordsa apsolutna pobjednica po broju prodanih primjeraka, što nije ni čudno s obzirom na to da se radi o osobi koja je prodala 20 tisuća ploča u manje od tjedan dana i koja je obarala apsolutno sve rekorde po prodaji, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu“, objasnila je naša statističarka Ivana Radić.

U goste nam je došao Luka Nižetić koji, iako se silno trudio, nije uspio dobro naučiti riječi pjesme „Kalelarga“ Tomislava Ivčića pa je pomoć potražio kod Izabele Vrtar, Ivčićeve kćeri. Uz to što je pomogla Luki u svladavanju pjesme, Izabela se pobrinula za ekskluzivnu projekciju filma o svome ocu. Inače, Ivčić nije znao koje bi ime nadjenuo kćeri, a problemu je doskočio Mladen Grdović koji mu je predložio da kćeri da ime prema nekoj svojoj pjesmi.



Domagoj Jakopović Ribafish otkrio je još jedan skriveni talent, naime ovaj je svestrani profesor geografije, uz sve ostalo čime se u životu bavio, pjevao u čak nekoliko klapa. Operna pjevačica Antonela Malis nije pjevala u klapi niti glasom ikada razbila čašu, ali zato prozor jest!

Doris Pinčić Rogoznica se požalila da je, otkako je u braku, suprug više ne zavodi glazbom.
„Moj suprug je glazbenik i prije nego što smo se oženili mi je redovito svirao na gitari. Sada više ni ne zna gdje mu je gitara“, kroz smijeh je kazala Doris, a slično je i kod Izabele.
„Meni nikada nitko nije odsvirao nešto romantično. Sada više nemam ni izbora. Moj muž je totalni antitalent za glazbu. Jedino što zna je „Majko stara“ ali je pjeva stara majko. Zna i nešto malo Parnog valjka. I to je to“, rekla je Izabela.  

Potragu za najuspješnijom dalmatinskom pjesmom dodatno je uljepšala diva hrvatske glazbe Tereza Kesovija koja je publiku u studiju i pred malim ekranima oduševila izvedbom pjesme “Nima Splita do Splita”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Hrvatski broj jedan

Image
Foto: RTL

Hrvatski broj jedan

Image

Hrvatski broj jedan

Image
Foto: RTL

Hrvatski broj jedan

Jeste li znali…

Da je kći Tomislava Ivčića, Izabela Vrtar, ime dobila prema njegovoj pjesmi “Izabela” I to na prijedlog Mladena Grdovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je autor teksta pjesme “Dalmacija u mom oku”, Krste Juras, doktorirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje na temu brodske akustike.

Da skladbu “Adio bella” potpisuje Zdenko Runjić.

Da se pjesma „Četrnaest palmi“ nalazi na prvom, istoimenom albumu Daleke obale iz 1990. godine.

Da je prvi album Daleke obale producirao Dragan Lukić Luky, a prateće vokale je na njemu pjevao Neno Belan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Joško Čagalj Jole prije samostalne karijere bio prateći vokal Tedija Spalata, Vinka Coce i Dražena Zečića.

Da je pjesma „Ništa kontra Splita“ Dina Dvornika pobjednica Splitskog festivala 1995.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su pjesmu “Nima Splita do Splita“ napisala dva „purgera“,  Nikica Kalogjera i Ivica Krajač.

Da je grupa More osnovana u ljeto 1973. godine, a u prvoj postavi su pjevali Oliver Dragojević i Meri Cetinić

Da je Gibonni pjesmu „Projdi vilo“ napisao za svoju suprugu Sanju kada je saznao da čekaju dijete.

Potragu nastavljamo sljedećeg petka u 20 sati kada vas vodimo u devedesete! Pogađate, tražimo najuspješniji dance hit! Budite uz „Hrvatski broj jedan“ i RTL Televiziju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo