BEZ DLAKE NA JEZIKU / Dalija Orešković nije skrivala ogorčenje presudom Sanaderu, upozorila i na detalj koji je mnogima promakao: 'To je naša zajednička sramota'

Image
Foto: Pixell

Presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui

12.10.2022.
12:42
Pixell
VOYO logo

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u srijedu je u ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za što je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen.

Image
NIJE KRIV /

Sanader je oslobođen krivnje za ratno profiterstvo, a njegovi odvjetnici dali su znakovitu izjavu: 'Da ne bi ostalo na tome...'

Image
NIJE KRIV /

Sanader je oslobođen krivnje za ratno profiterstvo, a njegovi odvjetnici dali su znakovitu izjavu: 'Da ne bi ostalo na tome...'

Presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui, nakon što su prošloga tjedna tužiteljstvo i obrana iznijeli svoje završne govore, a Sanader još jednom ustvrdio da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod obrana koje je iznio u ranijim postupcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za aferu Hypo Sanaderu se sudilo treći put. Ranije je dva puta bio osuđen, a presude su srušili Ustavni i Vrhovni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nakon ove presude oglasila se saborska zastupnica Dalija Orešković. Nije štedjela riječi te je jasno pokazala koliko je ogorčena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dugotrajnost postupka protiv Ive Sanadera posljedica je pravosudnog kukavičluka. Nedostatak hrabrosti da se kao društvo s korupcijom obračunamo, naša je zajednička sramota.Spora pravda, nije pravda. Oslobađajuća presuda za Ivu Sanadera, upozorenje je da će krivce za sve teške korupcije afere osloboditi vrijeme, jer naše pravosuđe nema snagu izricanja pravne, ali i opće moralne osude. Država utemeljena na nekažnjenoj korupciji, ne može kao takva uspjeti! Želimo li spasiti Hrvatsku od HDZ-ove pošasti, moramo početi graditi temelje i institucije, pa tako i pravosuđe, praktički iz početka. Ili HDZ ili Hrvatska!", poručila je Orešković te je upozorila na jedan detalj iz presude.

Apsolutna zastara

"U obrazloženju presude između ostalog se navodi da je u odnosu na osnovno kazneno djelo nastupila apsolutna zastara, a u odnosu na ratno profiterstvo nema štete za Hrvatsku jer je proviziju isplatila strana banka i njezin iznos nije takav da bi doveo u pitanje funkcioniranje države tijekom rata i mirne reintegracije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je u zatvoru od travnja 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

Sredinom listopada 2021. najviši sud je djelomično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

Najviši sud je jedinu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, potvrdio sredinom studenoga 2021. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo