prijedlozi odluka / Dalić kažnjena s 6 tisuća kuna, Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak protiv Zdravka Marića

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Martina Dalić nije prijavila bonus od 168 tisuća kuna

11.1.2018.
10:24
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Na dnevnom redu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa su slučajevi predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednice Vlade Martine Dalić, ministra financija Zdravka Marića, bivšeg SDP-ovog ministra i zastupnika Tihomira Jakovine i drugih dužnosnika.

Kako javlja reporterka RTL-a, za Martinu Dalić je predložena kazna od 6 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"1. Donošenje odluke u predmetu P-337/17, dužnosnica MARTINA DALIĆ, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta,

Prijavila bruto i neto plaću svog supruga, povjerenstvo ustanovilo nesrazmjer, ona se izjasnila da je povjerenstvo dobro utvrdilo nesrazmjere. Nije bonus od 168 tisuća kuna prijavila! Traži se neto prihod sa svime, pa i bonusima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je prihod koji je primio i zadržao, dužnosnica je potvrdila sve u očitovanju, ništa ne osporava.

Prijedlog odluke da se utvrdi povreda zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dalić je isticala da je to poslovna tajna. Dalić je tražila i mišljenje kako prikazati podatke a sačuvati tajnu. Dužnosnica je uskladila svoje obaveze kasnije. Smatram da je to od značaja. Rekla je da nije dobro razumjela upite obrasca. Već se protiv nje vodio jedan postupak, nije tad dobila sankcije jer joj je bila prestala dužnost", rekla je Dalija Orešković.

Izvjestiteljica Branka Lukačić uzima u obzir sve olakotne okolnosti i predlaže sankciju od 6000 kn u dva obroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2.Donošenje odluke u predmetu P-245/16, dužnosnik TIHOMIR JAKOVINA, zastupnik u Hrvatskom saboru do 14. listopada 2016.g.,

"Tvrtka Aspira... nakon mandata se vratio u poduzetništvo. Nije istovremeno uzimao plaću iz Sabora... Jakovina na HZMO bio prijavljen do 6. mjeseca 2017. a od tada u Aspiri. Rok 'hlađenja' zastupnik postupio suprotno zakonu pa povreda utvrđena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sankcija se ne izriče (nemaju ovlasti jer je prošlo 12 mjeseci od obnašanja dužnosti), ali DORH-u se šalje prijava da se utvrdi prekršajna odgovornost.

3. Donošenje odluke u predmetu P-367/16, dužnosnik GORAN BRADIĆ, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama do 20. srpnja 2017.g.,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- izvjestitelj: nije ravnatelj agencije nego direktor... Božo Petrov zatražio mišljenje povjerenstva smije li koristiti subvencionirani kredit pa to poticaj na ovu provjeru...

- tražili i obrazloženje APN-a... Nisu dobili očitovanje, ali kažu da razmatraju sve okolnosti. No, nije se posebno provjeravalo i dana je suglasnost za oko 120 tisuća eura. Subvencija mu je odobrena za kredit za 5 članova obitelji i svi sad imaju identičnu adresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bradić je bio u odnosu podređenosti u odnosu na Petrova u trenutku davanja suglasnosti.

- Prijedlog je SANKCIJA od 5000 kn u 5 obroka!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu P-349/15, dužnosnica KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ, predsjednica Republike Hrvatske,

- izvjestiteljica: doktorski studj FPZG, dužnosnica prilikom polaganja ispita neće imati jednak tretman kao ostali studenti... To su okolnosti kao dio privatnog života, svi imaju pravo na studiranje pa i dužnosnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- istraživali je li došlo do neprimjerenog dara, prikupili podatke FPZG-a, 26.10.2015. natječaj za doktorski studij, natječajem određeno da tri godine traje studij, školarina 60 tisuća kuna. Obvezni biti nazočni na 80 posto nastave o čemu se vodi evidencija!

- obveze studenata da 21 ECTS boda, po dva ispita iz smjera i jedan od drugih smjerova. FPZG dao podatke nakon tri požurnice!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Dobili očitovanje; u prvom semestru 4 predmeta upisala, 3 ocijenjena a 1 je predmet priznat s magisterija.

- Drugi semestar: 3 predmeta upisala, 2 priznata a 1 položila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Treći: 2 predmeta - jedan položila i jedan priznat

- Četvrti semestar: seminar...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Uredno je plaćala školarine... gotovinske uplate u Pošti.

- Ne proizlazi da bi došlo do povreda! NE POKREĆE SE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- FPZG kaže da je bila na 80 posto nastave, ali nema evidencije jer profesori nisu dužni čuvati evidenciju.

- FPZG reagirao tek nakon tri požurnice! Nije dobro reagirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reporterka RTL-a javlja da su donešene slijedeće odluke.

Dalić - kazna 6000 kn - povreda! Jednoglasno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakovina - ne može sankcija jer prošlo više od 12 mjeseci

Bradić - zlouporabio prava, 5000 kn kazna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolinda Grabar Kitarović - postupak se NE pokreće - nije ostvarila posebno pravo

Marić - većinom odlučeno da se postupak oko porezne reforme i ostalo NE pokreće. Izuzimanjem iz HBOR rasprave pravilno je upravljao situacijom.

Pokreće se postupak zbog moguće povrede načela djelovanja zbog sastanka s Tododorićem dva puta prošle godine! Propustio očuvati integritet, očitovanje u roku 15 dana.

Lalovac - nema postupka - nije zadržao mobitele u vlasništvu Ministarstva.

Marić će se u roku očitovati Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u četvrtak da kao državni dužnosnik poštuje institucije Republike Hrvatske (RH) te da će se u zakonskom roku očitovati Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa o sudjelovanju na dva sastanka na kojima je mogao utjecati na to da Vlada pogoduje njegovom bivšem poslodavcu Ivici Todoriću, osnivaču koncerna Agrokor.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv ministra financija Zdravka Marića u četvrtak je pokrenulo postupak, jer je sudjelovao na dva sastanka kojima je mogao utjecati na to da Vlada pogoduje njegovom bivšem poslodavcu Ivici Todoriću, osnivaču koncerna Agrokor.

Zbog sudjelovanja na dva sastanka, 26. veljače (predstavnici Agrokora, Vlade i Sabora) i 3. ožujka 2017. (Marić i Todorić), smatraju u Povjerenstvu, prekršio je načelo nepristranosti.

Na pitanje novinara smatra li iz današnje perspektive da je trebao biti na tim sastancima i što će odgovoriti Povjerenstvu, Marić je rekao da kao državni dužnosnik poštuje institucije RH  i da će se očitovati.

"Od prvog dana kada sam odabran na funkciju ministra ponavljam jedno te isto - da radim u javnom interesu, interesu hrvatskog gospodarstva, društva u cjelini i nikakve pojedinačne partikularne interesi nikad ne bih stavljao ispred javnog interesa", rekao je Marić, odgovarajući na upit na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Kako je istaknuo, kao što je propisano procedurom, očitovat će se u okviru zakonskog roka od dva tjedna. Na sastancima s Todorićem, kaže, bio je kao ministar financija u skladu i u dogovoru i s predsjednikom Vlade.  

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo