Dačić: Ubuduće razgovori o Statutu SZO

Napredak

3.12.2013.
19:13
VOYO logo

Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je danas da je zadovoljan kako su protekli izbori na Kosovu i Metohiji dodao da će se na predstojećim sastancima, u okviru daljnjeg dijaloga, razgovarati i o pravljenju Statuta Zajednice srpskih opština, prenosi "Tanjug".

- Srpska lista koju je Vlada podržala je postigla dobre rezultate i time je, pokazano da građani na Kosovu i Metohiji imaju poverenje u Vladu Srbije -, rekao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da se ostvarilo ono što je zamišljeno, kada je prihvaćen Briselski sporazum, a to je da se prvi put uspostavi legalan, legitiman, oblik organizovanja srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

- Srpska lista osvojila je možda najviše gradonačelničkih mesta od svih partija na Kosovu koje su učestovale u lokalnim izborima -, rekao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovori će u buduće biti u okviru daljnjeg dijaloga o policiji, pravosuđu, pravljenju Statuta zajednice srpskih opština, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, sada bi srpske opštine trebalo da donesu odluke hoće li ući u Zajednicu srpskih opština u kojoj će svaka opština imati svoje predstavnike, biraće predsednika zajednice zamenika, izvšni organ, moraće da definišu šta su njihove nadležnosti, gde će biti sedište...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planirali smo, dodao je Dačić, da sedište bude u Kosovskoj Mitrovici, jer "logično da tu bude centar Zjadnice srpskih opstina".

Još ništa nije dogovoreno o policiji i pravosuđu, a toku su "konsultacije o formama srpskih sudova", rekao je Dačić i napomenuo da se "otvaraju i nove teme, pitanje vlasništva, poreza, SPC".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Kosovu su iduće godine parlamentarni izbori što je, kako je rekao Dačić, "veoma bitno".

Srbija zaslužila datum za početak pregovora

Predsednik Vlade Srbija Ivica Dačić izjavio je večeras u Jagodini da očekuje datum pregovora o ulasku Srbije u Evropsku uniju (EU).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ne želimo da razmišljamo o tome da EU neće doneti odluku o početku pregovora, Srbija je zaslužila datum, svaka druga odluka bi bila apsolutno nepravdena i nekorektna -, rekao je Dačić novinarima u Sklupštini grada Jagodine posle sastanka sa privrednicima Ruske Federacije.

Srbija bi drukčijom odlukom bila kažnjena za sve ono što je dobro uradila, umesto da dobije dan za početak pregovora, istakao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dačić je za 15,16, 17, 19 i 20. decembra najavio sastanke Evropskog saveta i Komiteta EU, kada će biti doneta odluka o tome kada će biti održana prva, konferencija, "odnosno da li će uopšte biti održana" i nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo