Dačić: Neće biti nastavka pregovora sa Prištinom

Ketrin Ešton dolazi 17. aprila u Beograd?

12.4.2013.
14:16
VOYO logo

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton doći će 17. aprila doći u Beograd, potvrdio je premijer Srbije Ivica Dačić.

U Evropskoj komisiji, međutim, nemaju potvrdu vesti da će visoka predsravnica EU doći u Beograd. Ona bi u ponedeljak 15. aprila trebalo da boravi u Podgorici, gde će razgovarati o političkoj situaciji u toj zemlji posle predsedničkih izbora, prenosi B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica Dačić je na današnjoj ministarskoj konferenciji u Beogradu kazao da za sada, kakao stvari stoje, neće biti nastavka pregovora s Prištinom jer još nije postignut prihvatljiv sporazum.

Dačić je na skupu u Palati Srbija rekao i da će u Beograd 17. aprila doći visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i da je ta poseta dogovorena pre mesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je ocenio da je Srbija zaslužila da dobije datum za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji čak i ako ne postigne dogovor s Prištinom, ali je, upitan da li će ići na novu rundu pregovora, odgovorio negativno.

- Kako trenutno stoje stvari - ne, jer nismo došli do trenutka kada treba da nastavimo razgovore. U Brisel bi se išlo ili na nastavak razgovora ili na potpisivanje sporazuma, a to je teško reći u ovom trenutku - rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je rekao da 16. april, kada visoka predstavnica EU Ketrin Ešton podnosi izveštaj Evropskoj komisiji, nije "dan d" za evropske integracije Srbije.

- Niti je 16. april 'dan de', niti će se srušiti svi naši snovi o EU i Kosovu. Svanuće i 17. april". Želimo nastavak dijaloga i smatramo da to treba da bude praćeno napretkom u evropskim integracijama i da je Srbija zaslužila da dobije datum - rekao je Dačić, prenosi Beta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je rekao i da nije korektno uslovljavati Srbiju datumom za početak pregovora s EU i da srpska vlada želi da postigne dogovor o rešenju kosovskog problema i da "ne igra nikakve skrivene igre".

- Želimo održivo rešenje, ali ne po svaku cenu - rekao je Dačić i dodao da Srbija ne pregovara o dobrosusedskim odnosima s Prištinom, već o nadležnostima zajednice srpskih opština na Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dačić je rekao i da su privremene vlasti u Prištini ranije govorile da su spremne da za Srbe u pokrajini obezbede širok stepen autonomije, ali je kazao da to sada ne čine.

Podsetimo, poslednja, osma runda dijaloga završena je bez dogovora Beograda i Prištine, 2. aprila u Briselu, a Beogradu je ostavljen rok od osam dana da Briselu saopšti da li prihvata sporazum s Kosovom. 10. aprila Vlada Srbije poslala je u Brisel negativan odgovor u vezi s prihvatanjem sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo