Dačić i Tači ponovo u Briselu

Dogovor o primeni sporazuma

21.5.2013.
4:23
VOYO logo

Premijeri Ivica Dačič i Hašim Tači danas će se ponovo sresti u Briselu, gde će razgovarati o konkretnim koracima primene briselskog sporazuma.

Kao i obično, njih će dočekati visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od današnjeg sastanka se očekuje ono što timovima za implementaciju nije pošlo za rukom, a koji su se, od kada je sporazum parafiran - 19. aprila, sastali dva puta.

Dan uoči tog sastanka šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele razgovarao je sa zvaničnicima Beograda i Prištine da bi uverio obe strane da je od presudne važnosti da se što pre dogovori konkretna primena briselskog sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Ivica Dačić je rekao da će Srbija ispuniti svoj deo obaveza koji je preuzela potpisivanjem sporazuma sa Prištinom.

"Uložićemo maksimum napora da se dođe do rešenja i da se dođe do usvajanja plana implementacije koji je zajedno sa nekim prvim konkretnim koracima u pravcu implementacije sporazuma, nužan preduslov za odluku o dobijanju datuma i otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji", rekao je srpski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dačić je izjavio da očekuje da toga bude svesna i Priština i da od posrednice Ketrin Ešton očekuje maksimum napora da plan implementacije bude obostrano prihvatljiv, bez nametanja novih pitanja koja nisu deo sporazuma.

"Sporazum je od posebnog značaja za naše države, za Kosovo, za Srbiju, za naše građane, za mir, stabilnost i regionalnu saradnju. Dakle, svi su pobednici. Ja sam optimista da ćemo sutra postići sporazum o implementaciji", rekao je kosovski premijer Hašim Tači posle sastanka sa Vesterveleom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I iz kabineta Ketrin Ešton je rečeno da se danas očekuju konkretni koraci za primenu sporazuma. Portparolka Eštonove Maja Kocijančič je juče kazala da je primena sporazuma od ključne važnosti za nastavak procesa normalizacije Beograda i Prištine, podsetivši istovremeno koliko je to važno zbog uslova koje je Evropski savet postavio Srbiji kako bi ove godine počela pregovore o pridruživanju EU.

U Briselu se juče moglo čuti da bi u narednim danima mogao da se održi još jedan sastanak dvojice premijera. Današnji sastanak će, kako je predviđeno, početi negde oko 16 sati, a prve izjave mogu se očekivati uveče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef nemačke diplomatije izjavio je juče u Prištini da "kategorički zahteva" da Srbija rasformira paralelne strukture na severu Kosova.

Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je da Srbi s Kosova ne mogu da blokiraju primenu briselskog sporazuma, a da će s predstavnicima vlasti u Beogradu o sporazumu i njegovoj primeni razgovarati nakon povratka premijera Ivice Dačića iz Brisela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je posle sastanka s potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, koji je trajao više od tri sata, kazao da je glavna tema bila deblokada rada Kancelarije za KiM i mogućnost povratka na njeno čelo Aleksandra Vulina, dok se najmanje razgovaralo o sporazumu iz Brisela.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo