Dačić: Srpskim opštinama izvršna vlast, pa i po cenu datuma

Premijer priznao da su nas 10 godina lagali kako je Kosovo naše

7.3.2013.
14:25
VOYO logo

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, koji je danas priznao kako se već 10 godina laže kako je Kosovo naše, kaže da insistira na izvršnim ovlašćenjima zajednice srpskih opština na Kosovu, čak i po cenu početka pregovora sa Evropskom unijom.

- Ukoliko ne budu povećane nadležnosti, ne možemo da prihvatimo predlog, čak i da ne dobijemo datum. Mi ovo ne radimo zbog datuma, nego radi rešenja problema na Kosovu - rekao je Dačić novinarima u Vladi Srbije, a prenosi Beta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da Srbija traži da zajednica srpskih opština dobije izvršna ovlašćenja, ali se Priština tome protivi.

Dačić je ranije danas izjavio da se deset godina lagalo da je Kosovo srpsko i da je to čak ozvaničeno i Ustavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Lagalo se da je Kosovo naše, pa je to čak i ozvaničeno i Ustavom. Danas, taj isti Ustav ni najmanje ne pomaže. Predsednik Srbije ne može na Kosovo. Ni predsednik Vlade. Ni ministri. Ni policija. Ni vojska - rekao je Dačić za današnji broj nedeljnika NIN. Agencija Reuters ocenila je da je Dačićeva izjava najnoviji znak da je Beograd napravio istorijski zaokret u žurbi da osigura pregovore o prijemu Srbije u Evropsku uniju, prenosi Beta. U autorskom tekstu povodom deset godina od ubistva Zorana Đinđića, Dačić je naveo da je Kosovo gotovo deset godina bilo tabu tema i da o tome, zvanično, niko nije smeo da kaže istinu. Po rečima Dačića, Srbima je dozvoljeno da samo - napuste Kosovo.

- Toliko je ono naše i toliko, na njemu, važi naš Ustav i naši zakoni - ocenio je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Realni ciljevi jedne politike

Premijer je ukazao da Srbiju čeka nedovršen posao definisanja sopstvenog prostora, uspostavljanja stvarnih državnih granica, kao i pokušaj da od Kosova, pre svega za Srbe koji tamo žive, spase što se spasti može, i obezbedi im normalan, bezbedan život i jasnu budućnost. - Na taj način, i samo na taj način, i Srbija će imati budućnost - ocenio je Dačića. Reuters još navodi da Srbija ne priznaje Kosovo, ali je pod pritiskom da poboljša odnose sa svojom bivšom pokarajinom da bi EU "dala zeleno svetlo" za pristupne pregovore i da bi preko potrebnim stranim investitorima poslala važnu poruku o svojoj stabilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo