DA SU IZBORI SADA, TKO BI POBIJEDIO? / HDZ-u prednost raste, a Plenković i Kolinda najpopularniji su političari

Image

HDZ-u početkom srpnja i dalje raste prednost u odnosu na SDP, pokazalo je to redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop.

8.7.2017.
13:13
VOYO logo

Da se početkom ovog mjeseca održavaju parlamentarni izbori, relativni bi pobjednik opet bio HDZ, za koji bi glasalo 34,3 posto ispitanika. Mjesec ranije brojke su pokazivale 34 posto, što znači da potpora HDZ-u i dalje raste te da nedavna kriza i koalicija s HNS-om ipak tome nije naštetila.

SDP i dalje ide prema dolje

S druge strane, podrška SDP-u ponovno pada. U lipnju je ta stranka imala 24,8 posto potpore, dok najnovije istraživanje pokazuje pad izborne podrške toj stranci na 23,8 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na trećem je mjestu i dalje Most s izbornom podrškom od 6,4 posto, no ona u odnosu na protekla dva mjeseca (10,2 posto u svibnju i 7,2 posto u lipnju) ipak pada. Na četvrtom je mjestu Živi zid sa 6,1 posto, a slijedi HNS sa 2,5 posto, koji također bilježi pad podrške u odnosu na mjesec ranije. Iza toga je HSS s 2,4 posto podrške te Stranka rada i solidarnosti BM, Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića te stranka Pametno, koje sve bilježe oko 2 posto izborne podrške.

Jedan posto imaju IDS, HSP AS, HDSSB, HSU i HSLS. Neodlučnih je 10,8 posto, a sve ostale stranke bilježe skupni izbor od tri posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpopularniji političari

Kada je riječ o najpopularnijim političarima, premijer Andrej Plenković i dalje je na vrhu uz podršku od 18,8 posto, koja je u odnosu na 16,3 posto iz lipnja narasla. Slijedi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s 15 posto podrške. I njezine su brojke narasle u odnosu na lipanj, kad je imala 11,6 posto podrške. Na trećem mjestu ispitanici su se odlučili za odgovor 'niti jedan političar'. 8,7 posto izborne podrške prema ovomjesečnom istraživanju ima Anka Mrak Taritaš, a nakon nje slijedi Ivan Pernar s 4,9 posto. Zanimljivo, među najpopularnijim se političarima našao i bivši premijer te bivši čelnik SDP-a Zoran Milanović sa 4,6 posto podrške, a nakon njega tu su i Milan Bandić (2,9), Zlatko Hasanbegović i Božo Petrov (2,8) te sadašnji čelnik SDP-a Davor Bernardić (2,4 posto).

Kada je riječ o najnegativnijim političarima, i tu je premijer Plenković na prvom mjestu s izborom od 19,6 posto, no u odnosu na lipanj taj je broj smanjen. Ispitanici su na drugo mjesto ljestvice najnegativnijih političara smjestili 'sve političare'. Na trećem je bivši čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko, a nakon njega SDP-ov Davor Bernardić. Slijede Zlatko Hasanbegović, Zoran Milanović, Milorad Pupovac, Ivo Sanader, predsjednica Grabar-Kitarović i Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ovi birači podupiru smjer kretanja zemlje

23,1 posto građana podupipre smjer kretanja zemlje, što je porast na odnosu broj onih koji su smjer kretanja Hrvatske podupirali u lipnju (18,1 posto). Ipak, 63,8 posto ispitanika misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, a u lipnju je tog mišljenja bilo njih 73 posto. 13,1 posto ispitanika rekli su da ne znaju kakav je smjer zemlje sada. Od onih koji su smjer kojim Hrvatska ide ocijenili pozitivno, većina su glasači HDZ-a.

Potpora politici Vlade Andreja Plenkovića raste i sada iznosi 42,4 posto, dok je u lipnju bila na 35,1 posto. Ako bi pak njegova Vlada dobivala školsku ocjenu, radilo bi se o dvojci s prosijekom 2,47. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nešto bi bolje prošla u školi, s ocjenom 3,22, a Sabor bi dobio prosječnu ocjenu samo 2,16.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agrokor i dalje najvažnija tema

Upitani koja je najvažnija tema ili događaj mjeseca, 33,2 posto ispitanika reklo je da je to i dalje slučaj Agrokora, a prije mjesec dana je tako mislilo njih 48,5 posto. Na drugom je mjestu odluka Arbitražnog suda o granici sa Slovenijom, a na trećem koalicija HNS-a i HDZ-a.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo