HDZ se predomislio / Cvitan u istrazi oko Agrokora traži pomoć stranih stručnjaka: zbog svega zaratili i bivši kolege

Prije dva mjeseca HDZ nije imao ništa protiv SDP-ova prijedloga o osnivanju istražnog povjerenstva o Agrokoru, ali danas supotan stav

12.7.2017.
18:48
VOYO logo

HDZ se predomislio! Najprije su bili ZA osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor, a danas nakon kluba zastupnika poručuju bolje da se istragom bavi DORH. Oporba od povjerenstva ne odustaje, a bivši ministar zaštite okoliša mogao bi završiti na sudu.

Prije dva mjeseca HDZ nije imao ništa protiv SDP-ova prijedloga o osnivanju istražnog povjerenstva o Agrokoru, ali danas supotan stav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želimo sa istražnim povjerenstvom Hrvatskog sabora ometati istrage koje provodi trenutno Državno odvjetništvo", kaže Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. 

Osnivanje neće podržati ni novi koalicijski partner HNS. Oporba oštra: štiti se kriminal, nešto se skriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam vas da zajedno glasamo za ovo istražno povjerenstvo i utvrdimo činjenice - jer ukoliko ne bude istražnog povjerenstva - neće biti glasanja ni oko ustavnih sudaca", jasno će predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

"Vidimo da su jako nervozni oko toga. Jutros je zastupnik Bačić optužio našeg Slavena Dobrovića i rekao da je jako nedogovorno što je on jučer izjavio, iako mi cijelo vrijeme da je ministar Marić odgovarao na pitanja nadzornog odbora, bio jako pozitivan prema tim kreditima, a onda se izuzeo", ističe politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog izjave Slavena Dobrovića da je ministar financija  agitirao za kredit Agrokoru, prozvani Marić traži javnu ispriku i najavljuje tužbu za klevetu. 

"S indignacijom odbacujem tvrdnje koje je on jučer u svojoj izjavi rekao. To su teške neistine i pojedinim dijelovima i bezočne laži", jasno će ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se slažem s Marićem da je u interesu za javost da se objavi cjelovit zapisnik sa sjednice. I ponavljam svoj glas za kredit Agrokoru sam dao na temelju povjerenja koje sam imao prema ministru Mariću", ponovno će Slaven Dobrović.

I dok zbog Agrokora lete optužbe između bivših ministara, na zadnjem katu tog posrnulog koncerna rade USKOK-ovi istražitelji. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan poručuje: istraga ide dobrim tempom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebat će provesti i vrlo ozbiljnu forenziku i mislim da ćemo ovaj put, nećemo bit u mogućnosti jednostavno odlučiti se za inokosne vještake već ćemo morati posegnuti za nečim što nije bilo do sada u praksi za nečim što ima međunarodni element i veliki kredibilitet u svijetu", kaže Dinko Cvitan, glavni državni odvjetnik.

O istražnom povjerenstvu za Agrokor, saborski zastupnici bi trebali glasati u petak prije ljetne stanke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS protiv SDP-ova prijedloga za osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor

Saborski Klub HNS-a neće podržati SDP-ov prijedlog o osnivanju istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica vezano za slučaj Agrokor jer bi osnivanje bilo kakvog povjerenstva, kako su u srijedu priopćili iz HNS-a, bacilo sumnju na rad neovisnih državnih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HNS-u ističu kako Državno odvjetništvo kao neovisno i samostalno pravosudno tijelo provodi istragu vezano za slučaj Agoror, pa smatraju suvišnim osnivanje još jednog politički sastavljenog istražnog tijela, "tim više što mogućnost političke supervizije nad DORH-om ugrožava njegovu autonomiju".

"Osnivanje bilo kakvog povjerenstva baca sumnju na državne institucije i upravo zbog povjerenja u pravni sustav naše države, ostavimo da DORH odradi svoj posao do kraja. Vjerujemo da će rezultati istrage rasvijetliti sve okolnosti u slučaju Agrokor", zaključuju u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivanje istražnog povjerenstva predložilo je 18 zastupnika SDP-a, s ciljem utvrđivanja činjenica vezanih uz nastanak poslovnog koncerna Agrokor, njegove današnje pozicije na tržištu, nastanka njegovih poslovnih problema, a posebno dugovanja prema dobavljačima te ostalim vjerovnicima.

SDP traži i utvrđivanje uloge četiri regulatora na tržištima vezano za poslovne aktivnosti Agrokora, te okolnosti koje su dovele do aktivnosti Vlade prema Agrokoru, odnosno prijedloga mogućih rješenja za situaciju u kojoj se Agrokor našao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O prijedlogu osnivanja istražnog povjerenstva u srijedu raspravlja Hrvatski sabor.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo