ČUVENA ZAGREBAČKA CRKVA I DALJE JE U RUŠEVINAMA: / Snimke otkrivaju razmjere 'katastrofe'; Bilo bi je lakše ponovno sagraditi...'

Image
Foto: RTL screenshot

Kamere RTL-a ušle su u Baziliku Presvetog Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici i snimili ruševno stanje. Crkvu čeka dugotrajna i skupa obnova

17.7.2020.
20:29
RTL screenshot
VOYO logo

U velikom zagrebačkom potresu uništena je i Bazilika Presvetog Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici. Kamere RTL Direkta ušle su u ovu čuvenu baziliku i tamo su ih dočekali prizori kao da je potres bio jučer, premda je od potresa prošlo gotovo četiri mjeseca.

Stradali su temelji bazilike, pod, svod, toranj, a i danas je pod pod ciglama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnovu vodi pater Damir Kočiš koji kaže: "Cigle nismo micali iz dvojakog razloga. Prvi razlog je sama sigurnost u bazilci, budući da ostatci svodova još vise. A svodovi koji su ostali su napuknuli i sigurnost je takva kakva je".

Nova svakodnevnica u crkvi

Profesor na Arhitektonskom fakultetu JosipGalić, projektant koji sudjeluje u obnovi objasnio je zašto je to tako: "Procijenili smo da je bolje ne trošiti previše novaca i ulaziti u rizike za radnike samo zato da bi maknuli ciglu i da bi to izgledalo ljepše. Ne bi dobili na brzini u ostvarivaju faza koje smo zamislili".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kočiš kaže kako se polako privikao na sve ovo te kako je svaki dan sa stručnjacima. "Malo sam odguglao. Kada vidite koja je to količina cigla i šute, vidite da je to katastrofa".

Preostale svodove najvjerojatnije čeka rušenje. "Sada razmišljamo o tome, svodoovi su dosta oštećeni i zaključak će biti da ih nećemo čuvati oštećene, dok će se kupola zadržati", kaže Galić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupa i dugotrajna obnova

U padu stropa oštećen je i kor, korna ograda, a na mjestu gdje su inače pjevači i zbor sada su cigle i lusteri. Kor je restauriran prije dvije godine, a sreća u nesreći je da su u trenutku potresa orgulje bile na obnovi.

S galerije se najbolje vidi čitava slika - hrpetina cigli. Jasno je kako obnova druge po veličini crkve u Zagrebu neće ići brzo i lako - a Galić kaže kako prema planu prvu fazu planiraju riješiti do Božića, kada bi mogle krenuti mise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ovisi i o financijama - procjene su da bi ona mogla stajati oko 80 milijuna kuna, a računaju na potporu Ministarstva kulture, Grada Zagreba, donatore... "Mi smo u početku svi bili entuzijastični i mislili da će se obnoviti za godinu dana. Sada je jasno da bi je lakše bilo ponovno sagraditi nego obnoviti", kaže Kočiš...

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo