ČUVENA VIROLOGINJA OTKRILA ZAŠTO SE MUČIMO S VELIKIM BROJEM ZARAŽENIH: / 'Svatko tko je otišao na Jadran nije sjedio u sobi...'

Image
Foto: Screenshot/N1
17.10.2020.
8:01
Screenshot/N1
VOYO logo

Doktorica Ana Gligić čuvena je srpska virologinja koja je sedamdesetih godina prošlog stoljeća u svega tri mjeseca uspjela suzbiti epidemiju velikih boginja u Jugoslaviji. Uvjeti koji su tada vladali bili su slični današnjima; uvedena je karantena, pratili su se kontakti, postojao je stožer i nosile su se maske. No, tada je postojalo i cjepivo, ali nije bilo antivaksera, zbog čega je broj žrtava zaraze u tadašnjoj SR Hrvatskoj zaustavljen na brojci od 40. Epidemija koronavirusa se, kaže, širi Europom zbog velikog broja faktora.

"Na prvome mjestu zbog osobina virusa. Ovaj virus se praktično prenosi na sve moguće načine i još nemamo samo dokaza da se prenosi hranom. Drugo, on se suprotno svim poznatim virusima sa kojima smo radili u sredini održava danima. To je razlog što ga možemo dobiti i putem zraka i direktno preko kapljica, diranjem predmeta na koje se netko iskašljao. On je toliko kontagiozan da ja u svom četrdesetogodišnjem radu ne poznajem takav virus", priznala je Gligić za RTL Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NIKADA SE NEĆEMO RIJEŠITI OVOG VIRUSA'; Poznata virologinja dr. Ana Gligić otkriva: /

'Ponaša se suprotno od svega što smo do sada znali'

Image
'NIKADA SE NEĆEMO RIJEŠITI OVOG VIRUSA'; Poznata virologinja dr. Ana Gligić otkriva: /

'Ponaša se suprotno od svega što smo do sada znali'

Maske treba nositi i na otvorenom

Njoj je nepridržavanje epidemioloških mjera potpuno neshvatljivo. Uvjerena je kako bi se maske trebale nositi i na otvorenom. Ipak, razumije zbog čega se neki ljudi opiru stavljanju maski na lice.

"Nije dovoljno nositi masku. Maske služe da zadrže kapljice. Virus kroz masku može proći. Ovo traje predugo. Građanima je dozlogrdilo. Znaju da je teško otići u bolnicu i znaju da se može i umrijeti od ovog virusa. No, mortalitet nije tako visok od ovoga virusa, to ne zabrinjava. A državu jako brine gdje će smjestiti sve te pacijente, jer država ne može podnijeti ovaj veliki broj kontakata koje ima", uvjerena je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako cijeli svijet iščekuje pojavljivanje cjepiva, Gligić smatra da se time koronavirus neće "dotući". "On ima zadatak da zaustavi pandemiju i epidemiju, svede pojavu oboljenja na najmanju moguću mjeru i da nam da vremena da razmislimo što ćemo dalje", rekla je. Smatra da je potrebno napraviti klasično cjepivo koje će štititi dugoročno, za razliku od cjepiva koja se sada stvaraju, a koja će davati, u najboljem slučaju, dvogodišnji imunitet. "To je nešto slično gripi i zato se svake dvije godine cijepimo protiv gripe. No, postoji i mogućnost da se u cirkulaciji ne nalazi samo jedna korona", rekla je.

Sezona stigla na naplatu

Hrvatska posljednjih dana gotovo svakodnevno bilježi više od 700 novozaraženih osoba. Gligić kaže da je odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata isključivo na Hrvatskoj. "Hrvatska je imala sreću ili nesreću što je otvorila sezonu i primili veliki broj gostiju. Svatko tko je otišao na Jadran, otišao se provesti i nije sjedio u sobi nego je imao kontakte i veselio se. I sada dolazi naplata", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno je usporedila sadašnju epidemiju s velikim boginjama. Naglasila je kako je ta epidemija jedna od najbrže suzbijenih, iako je u mnogim zemljama svijeta "u prošlom stoljeću od velikih boginja umrlo 500 milijuna ljudi". One su iskorijenjene zbog programa Svjetske zdravstvene organizacije, no "to ne znači da smo je zauvijek zaključali jer se porijeklo velikih boginja ne zna. Za koronu se zna", zaključila je epidemiologinja Gligić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo