Crvenjet će se Split, nadajmo se samo od srama

Po svemu sudeći, dalmatinska metropola spremna je i ove godine pokazati lošiji dio sebe.

29.5.2012.
10:03
VOYO logo

Split nije u stanju tolerirati drugačije. Ili to barem nisu sposobne gradske vlasti. Kerumova vladavina ostat će upamćena po još jednoj sramotnoj odluci. Taj čovjek je svima, pa i najzagriženijim sljedbenicima vođenima uglavnom perspektivom osobne koristi, pokazao da je bio velika zabluda.

Moralni i društveni krah sponsored by Kerum

Filozofija po kojoj oni koji znaju priskrbiti samima sebi, znaju zaraditi i za druge, pokazala se duboko pogrešnom. Kad je izgubio sponzorstvo korumpirane vrhuške tada vladajućih, Kerumovo poslovno carstvo urušilo se kao kula od karata, a budući da većina građana pad tajkuna promatra skrštenih ruku, za sobom će u duboko financijsko blato povući i čitav grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, od novčanog bankrota puno je gori onaj moralni i društveni, koji je zaprijetio ovom gradu, nedavno proglašenom najpoželjnijim povijesnim lokalitetom za život, i to ni manje ni više nego u uglednom Financial Timesu. Autori teksta u FT-u očito nisu u obzir uzeli kako je u tom gradu živjeti ako ono koga voliš ne odgovara odabiru većine. Onda Split postaje mjesto u kojem je najpametnije to ničim ne isticati, jer su šanse da dobiješ po nosu više nego izvjesne. A nakon jučerašnje odluke do tada u javnosti anonimne radne skupine, sklonima batinanju drugačijih narast će krila. Tek nakon te odluke, bit će ravno nemogućem osigurati da Povorka ponosa Splitom prođe uistinu ponosno, bez odvratnih uvreda i pokušaja fizičkih obračuna.

Kako objasniti neobjašnjivo?

Ovogodišnja splitska Povorka ponosa održava se, naime, na Prokurativama. Odlučila je to radna skupina Grada Splita, nakon što su organizatori Parade već dobili dozvolu da središnje mjesto okupljanja bude na Rivi. Radna skupina je nakon višesatnih dogovora odlučila da će Povorka ići Strossmayerovim parkom, Ulicom kralja Tomislava, Marmontovom ulicom te da će završiti skupom na Prokurativama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahtjevi su potpisani i time su se za Grad Split bitno promijenile okolnosti u kojima se povorka organizira u odnosu na prošlogodišnju situaciju, kao i na situaciju koja je bila u trenutku kad smo s organizatorima obavili sastanak oko ovogodišnjeg Gay Pridea", odaslano je umjesto objašnjenja iz Banovine.

U prijevodu to znači da su se gradske vlasti, izda li se i službeno ovakvo rješenje, priklonile skupini građana koja se u protivljenju pravima prajdovaca da održe svoj skup nije libila čak izvući niti "argument" tragičnog kraja Antonije Bilić. U tom nastranom istupu u javnosti, homofobi su zaključili da je potragu za nestalom djevojkom ugrozilo angažiranje prevelikog broja policajaca na osiguranju prošlogodišnjeg Pridea u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da primitivce privedemo u 21. stoljeće?

Bez ambicije da se analiziraju sve razine na kojima je takav degutantan i morbidan zaključak duboko pogrešan, treba istaknuti da je klasično izokretanje teza ovdje dobilo formalizaciju u obliku odluke radne skupine. Tom su odlukom zakinuti i diskriminirani oni koji samo žele proći kroz grad i ostvariti svoje građansko pravo, a vjetar u leđa dan je batinašima, širiteljima govora mržnje i svima onima zbog kojih održavanje Pridea doista iziskuje skupo policijsko osiguranje. Umjesto da radi na socijalizaciji i, treba li, agresivnijem privođenju nazadnjaka i primitivaca u 21. stoljeće, u kojem ljudi, bez obzira na spol, rasu, nacionalnost ili spolnu orijentaciju, moraju moći uživati ista prava, Split je napravio suprotno. Pod izlikom brige za sigurnost prajdovaca, središnji skup pomaknuo je na Prokurative, gdje će, valjda, ova šarena i vesela skupina manje vrijeđati "tankoćutne", "ultravjerske" i prije svega homofobne osjećaje protivnika Pridea, odnosno, da se poslužimo njihovim rječnikom, "neće ugrožavati pravo građana koji nisu pristaše gej parade".

Ministri šute

Međutim, rezultat ovakve odluke mogao bi biti još sramotniji ishod Pridea od onog prošlogodišnjeg, kad su razulareni huligani nasrnuli i na sudionike Povorke ponosa i na reportere koji su pratili događaj. Prajdovci, naime, ne prihvaćaju promjenu rute i opravdano smatraju da im Split krši zakonom i Ustavom zagarantirano pravo na javno okupljanje, koje je osnovno ljudsko pravo i koje se nikome ne može uskratiti jer se to prohtjelo grupi građana. Odlučili su držati se najavljenog programa i rute, a od države očekuju da će im to osigurati. No, dobije li policija rješenje prema kojemu prajdovci ne smiju na Rivu, sudionici Povorke ponosa na putu prema Rivi imat će protiv sebe, osim divljaka s palicama i kamenicama, i organe reda, koji bi ih, zapravo, trebali štititi od huligana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i ako se u Banovini nađe razuma, što je s obzirom na odnose snaga teško za povjerovati, i zaključak ad hoc radne skupine odluči svesti na propali pokušaj ubojstva ljudskih prava, ostat će ljaga zbog činjenice da je do tog pokušaja uopće došlo.

Kako će sav taj metež završiti i s kakvim posljedicama, iz prvih redova imat će priliku promatrati ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koji su mjesec dana prije Pridea najavili svoj dolazak u Split na tu manifestaciju. Kakav je njihov stav o pokušaju promjene rute Pridea? Ne zna se. Nisu se oglasili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču