RAZLOG PLENKOVIĆEVE NERVOZE? / HDZ sve bolji, a premijer sve gori: Objavljen novi CRO Demoskop, pogledajte kako stranke stoje ovaj mjesec

Image
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Prvi izbor građana i dalje je HDZ kojeg bira nešto više od 26 posto ispitanika, a u veljači je porastao i rejting SDP-a, pa su sada na gotovo 18 posto

6.2.2022.
19:58
Edina Zuko/PIXSELL
VOYO logo

RTL je objavio novi CRO Demoskop za veljaču. Prvi izbor građana i dalje je HDZ kojeg bira nešto više od 26 posto ispitanika. U veljači je porastao i rejting SDP-a, pa su sada na gotovo 18 posto. Treća opcija je platforma MOŽEMO! s gotovo 13 posto potpore.

MOST  bira više od 11 posto ispitanika te su jako blizu trećoj poziciji iako se balon referendumskog poguranca očito djelom ispuhao jer bilježe pad rejtinga. Domovinski pokret s Ivanom Penavom nešto raste pa se približavaju izbornom pragu, a imaju 4,3 posto sada. Svi ostali su daleko ispod, a neodlučnih građana u veljači je gotovo 16 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot / RTL
Image
Foto: Screenshot / RTL

Najpozitivniji političar

Zoran Milanović i u veljači je najpozitivniji političar te uživa potporu od 22,9 posto. Pozitivan doživljaj u mjesec dana podignuo je za gotovo tri postotna boda, a sličan pad istovremeno bilježi njegov najveći rival s kojim bi po Ustavu trebao surađivati, predsjednik Vlade Andrej Plenković. 11,5 posto ispitanika premijera smatra najpozitivcem (u siječnju 14,7 posto), što je njegov najlošiji rezultat na ovoj ljestvici u zadnjih godinu dana. Treći je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i to s nešto boljim rejtingom u odnosu na siječanj (8,2 posto sada, 7,2 posto u siječnju).

Image
Foto: Screenshot / RTL
Image
Foto: Screenshot / RTL

Najnegativniji političar

Vrh ljestvice najnegativnijih političara i dalje drži predsjednički dvojac ali s obrnutim rasporedom. Premijera Plenkovića u veljači više od 31 posto građana negativno ocjenjuje što je njegov najlošiji rejting u zadnjih godinu dana (bio na 28,6 posto u siječnju).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raste negativan doživljaj i predsjedniku Republike kojeg gotovo petina ispitanika smatra najnegativcem (sada na 19,9 posto, a u siječnju bio na 18,7 posto).

Uslijed slabe i nikakve obnove nakon potresa na trećem je mjestu ministar Darko Horvat kojeg oporba želi opozvati (sada na 6 posto, u siječnju bio na 5,3 posto). Rast negativnog doživljaja bilježi i prvi čovjek Hrvatskog sabora Gordan Jandroković (4,5 posto sada, a u siječnju 3,7 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot / RTL
Image
Foto: Screenshot / RTL

Ocjena Ureda predsjednika, Vlade i Sabora

Uz blagi rast Pantovčak ostaje na dobar - tri (prema 3,01 iz siječnja), s tim da najbolje kotira među biračima SDP-a (3,69 sada, a u siječnju 3,56) i novim prijateljima iz MOST-a (3,64 sada, a u  siječnju 3,45); i jedni i drugi Uredu predsjednika daju četvorku. Vladi jedino birači HDZ-a daju četvorku (3,51), ukupno su i dalje na dovoljan dva (2,28 sada, u odnosu na 2,30 u siječnju). Istu ukupnu prosječnu ocjenu i u veljači je dobio parlament (2,09 sada, u odnosu na 2,10 u siječnju).

Prema istraživanju, društveni optimizam nastavlja padati. Rekordan je postotak pesimističnih; više od 75 posto građana smatra da idemo u pogrešnom, što je najviše u zadnjih godinu dana. Manje od 17 posto smjer ocjenjuje dobrim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo