VODENI VAL U HRVATSKOJ / Je li najgore iza nas? Vrhunac vodenog vala prolazi kroz Zagreb, Božinović: 'Sve upućuje da ćemo izdržati'

Što se tiče Mure i Drave, nešto je povoljnija situacija, kažu iz Hrvatskih voda

5.8.2023.
8:13
VOYO logo

TIJEK DOGAĐAJA:

  • Zagreb se brani putem oteretnog kanala
  • Brdovec je kritična točka, voda je došla do kuća
  • Izvanredne mjere obrane od poplave na Dravi i Kupi
  • Spašena tri migranta koje je okružila voda
  • MORH: 150 pripadnika Hrvatske vojske u pripravnosti za pomoć u slučaju poplava
  • Otklanjaju se posljedice nevremena u Opatiji i Gorskom kotaru
  • Izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Muri

Božinović: 'Vršno opterećenje prolazi, sve upućuje da ćemo izdržati'

20.00 - "Sve službe su na terenu, sve se prati, u stalnoj smo komunikaciji sa slovenskim kolegama. Mi praktički u nekoliko dana smo obišli sve točke na slivu, prije svega, Save", rekao je ministar  unutarnjih poslova Davor Božinović za RTL, dodajući kako je prema prognozama ovo vršno opterećenje. Ističe kako se u Sisku i drugdje nizvodno još radi na sprečavanju poplave, ali i kako su su Mura i Kupa kritično. "Ojačavaju se mjesta koja bi mogla biti problematična. Sve upućuje na to da ćemo, prema ovome što je sada, izdržati.", kaže. 

Cijeli razgovor pogledajte u videu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i prve poruke poslake preko SRUUK-a. "Dobilo je 94 posto ljudi za one uređaje koje smo imali u Brdovcu, to je bilo oko 16.100 je trebalo dobiti, više od 15.200 je dobilo, jedan izuzetan rezultat.", ponosan je ministar.

Hrvatske vode: Vodostaj Mure noćas do 500 cm

19:49 Maksimalni vodostaj rijeke Mure očekuje se u noći sa subote na nedjelju, kada će doseći 500 centimetara, što je oko 30 cm niže u odnosu na rekordni vodostaj iz 2014. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodostaji Kupe bi trebali ostati ispod razine za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava, priopćili su u subotu iz Hrvatskih voda.

"Maksimalni protok rijeke Mure može biti između 1000 i 1250 m3/s u noćnim satima sa subote na nedjelju, s očekivanim maksimalnim vodostajima na razini +500 cm, odnosno 30-ak centimetara niže u odnosu na rekordne vodostaje iz 2014. godine, stoji u prognozi Hrvatskih voda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos najavljenim visokim razinama vodostaja, na područjima uz rijeku Muru se ne očekuju veliki problemi s obzirom da je od 2014. do 2019. godine svih 50-ak kilometara murskih nasipa rekonstruirano, odnosno nadvišeno i ojačano.

 Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a izvijestilo je u subotu navečer da su uspostavljene izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Muri, mjerna postaja Mursko Središće, od Podturna do granice sa Slovenijom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Pripadnici civilne zaštite općina Nedelišće i Sveti Martin na Muri su na terenu te postavljaju zečje nasipe na ugroženim mjestima, objavilo je Ravnateljstvo. 

Protok rijeke Drave u Varaždinu iznosi oko 1.900 - 2.000 m3/s. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava, a do kraja dana ne očekuje se povećanje protoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija je nešto povoljnija za rijeku Kupu, čiji se vodostaji očekuju na razinama koje su za 1,5 do 2 metra niže u odnosu na vodeni val iz svibnja ove godine. Prema trenutnoj prognozi vodostaji rijeke Kupe bi trebali ostati ispod razine za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava.

Maksimalni protok rijeke Save očekuje na razini 3.500 m3/s, a njezin je vodostaj u Zagrebu, prema podacima Hrvatskih voda, u zadnjih 24 sata porastao za gotovo 130 cm, s 302 na 429 cm, te je gotovo dosegao visinu zagrebačkih mostova.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Muri

19:25 Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a izvijestilo je u subotu navečer da su uspostavljene izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Muri, mjerna postaja Mursko Središće, od Podturna do granice sa Slovenijom. 

 Pripadnici civilne zaštite općina Nedelišće i Sveti Martin na Muri su na terenu te postavljaju zečje nasipe na ugroženim mjestima, objavilo je Ravnateljstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske vode objavile prognozu vodostaja

18.10 - Obilne količine oborine reda veličine do 200 mm koje su pale tijekom jučerašnjeg dana uz već otprije akumulirane oborine na slivovima rijeke Save, Drave i Mure u Austriji i Sloveniji uzrokovale su daljnji značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save kako u Sloveniji i Austriji, tako i u Hrvatskoj, objavile su Hrvatske vode. Ističu kako se ne očekuju drastično veći problemi.

Rijeka Sava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom proteklog dana i noći iz Slovenije se formirao veliki vodni val rijeke Save. Trenutni protok rijeke Save 5.8.2023. u 10:00 sati na ulaznom profilu iz Slovenije u Hrvatsku iznosi oko 3.400 m3/s, s tim da se maksimalni protok očekuje na razini 3.500 m3/s danas u poslijepodnevnim satima. Trenutno je najveća ugroza od savskih voda na najnižim dijelovima na području općine Brdovec.

Maksimalni vodostaj rijeke Save u Zagrebu očekuje se danas u poslijepodnevnim satima. Jučer navečer 4.8.2023. od 20:30 sati započelo je prelijevanje dijela savskih voda u oteretni kanal Sava-Odra na preljevu Jankomir i dalje u retenciju Odransko polje. U suradnji s policijom zatvoreni su svi cestovni prijelazi, koji vode preko oteretnog kanala Sava-Odra. Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save nizvodno od Zagreba od jučer u 16:00 sati otvorena je ustava Prevlaka putem koje se dio savskih voda upušta u retenciju Lonjsko polje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeke Mura i Drava

Protok rijeke Drave u Varaždinu iznosi oko 1.900 - 2.000 m3/s. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Tijekom današnjeg dana ne očekuje se povećanje protoka. Stanovnici nebranjenog područja (6 kuća, 10-tak osoba) u naselju Lovrečan otok u Općini Cestica od jučer su evakuirani. U svrhu transformacije vodnog vala i snižavanja vodostaja rijeke Drave na dravskim hidroelektranama u protekla dva dana izvršeno je pretpražnjenje akumulacijskih jezera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prognostički modeli ukazuju na povećanje protoka rijeke Mure u Murskom Središću tijekom današnjeg dana.  Maksimalni protok rijeke Mure može biti između 1000 i 1250 m3/s u noćnim satima sa subote na nedjelju 5./.6.8.2023., s očekivanim maksimalnim vodostajima na razini +500 cm, odnosno 30-ak centimetara nižoj u odnosu na rekordne vodostaje iz 2014. godine. Trenutni vodostaj rijeke Mure u Murskom Središću 5.8.2023. u 10:00 sati iznosi +420 cm. Na snazi su redovne mjere obrane od poplava, dok se kasnije tijekom dana očekuje i uvođenje izvanrednih mjera kada vodostaji premaše razinu od +440 cm. Iako se maksimalni vodostaji očekuju na vrlo visokim razinama od oko +500 cm nikakvi veći problemi na područjima uz rijeku Muru se ne očekuju s obzirom da je u razdoblju 2014.-2019. godine svih 50-ak kilometara murskih nasipa rekonstruirano, odnosno nadvišeno i ojačano.

Rijeka Kupa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima nešto je povoljnija situacija za rijeku Kupu te se vodostaji rijeke Kupe očekuju na razinama 1,5-2 metra nižima u odnosu na vodni val iz svibnja ove godine. Prema trenutnoj prognozi vodostaji rijeke Kupe bi trebali ostati ispod razine za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava.

DHMZ: Sava u stagnaciji

17.40 - Iako je Sava u stagnaciji i dalje izgleda zastrašujuće, objavio je DHMZ uz snimku Save kod Podsusedskog mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije su objavili kako je, čini se, Hrvatska izdržala. "Sava na ulazu u Hrvatsku je u stagnaciji s tendencijom laganog opadanja. U idućih 24 h je moguća promjena ovisno o dotocima pritoka. Dotoci Drave i Mure iz Slovenije tijekom dana će ustaliti. Ne bi trebalo biti velikih promjena osim u slučaju nove obilne oborine.", naveli su iz DHMZ

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako se Zagreb brani od poplave

16.30 - Ravnateljstvo Civilne zaštite objavilo je snimke oteretnog kanal Sava-Odra. Riječ je o kanalu u koji se sad slijeva rijeka Sava te se prelijeva u Odransko polje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimka Save u Zagrebu iz zraka

16.00 Civilna zaštita objavila je snimku iz zraka poplavljenih područja grada Zagreba i Zagrebačke županije.

"I dalje pozivamo građane na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere", stoji u upozorenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimka Brdovca iz zraka

15:17 Snimku iz zraka poplavljenog područja općine Brdovec tijekom jutra su dronom snimili pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorenje Grada Zagreba

14:12 Prema zadnjim informacijama iz Hrvatskih voda vrhunac vodenog vala na Savi se očekuje danas oko 18 sati, javili su iz Grada Zagreba.

Cijelo priopćenje pročitajte OVDJE.

Image
SITUACIJA JE OZBILJNA /

Grad odaslao važnu obavijest Zagrepčanima: 'Budite na oprezu, evo kad stiže vrhunac vodenog vala na Savi'

Image
SITUACIJA JE OZBILJNA /

Grad odaslao važnu obavijest Zagrepčanima: 'Budite na oprezu, evo kad stiže vrhunac vodenog vala na Savi'

Izlila se Sava u Javorju

13:51 Izlila se rijeka Sava u mjestu Javorje kod Brdovca i poplavila mjesto, HGSS čamcima spašava ljude kojima je život ugrožen.

U Varaždinu je sve dobro prošlo, službe odlično rade svoj posao

13:25 Gradonačelnik Neven Bosilj sa suradnicima u  subotu je obišao područje uz rijeku Dravu te izjavio da je u Varaždinu nakon vodenog vala iz Slovenije sve dobro prošlo i da službe odlično rade svoj posao, priopćili su iz Grada Varaždina.

Područje uz Dravu gradonačelnik Bosilj obišao je zajedno s direktorom VGO-a za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milanom Rezom i zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivicom Labašem.

Bosilj je zahvalio djelatnicima Hrvatskih voda koji su uložili velike napore da drže pod kontrolom ovo područje, a zahvalu je uputio i vatrogascima za stalnu pripravnost. Istaknuo je da je u Varaždinu u pripravnosti bilo 55 profesionalnih vatrogasaca, kao i sva dobrovoljna vatrogasna društva.

Glavna opasnost je prošla, katastrofa koja se dogodila u Sloveniji neće se dogoditi kod nas, a naše službe su odlično odradile svoj posao, rekao je.

Prema riječima Milana Reze, Hrvatske vode na ovom području od petka provode radnje redovite obrane od poplava.

Posebnu zahvalu uputio je vatrogascima koji su u petak intervenirali u Općini Cestica.

„Uspjeli smo pet obitelji iseliti iz poplavljenih dijelova i spasili živote, što je osnovna zadaća i nas u Hrvatskim vodama, da branimo zdravlje i živote ljudi”, zaključio je.

Zapovjednik Labaš istaknuo je da tijekom noći nije bilo niti jedne dojave građana na području Varaždinske županije, ali da je na tisuće vatrogasaca bilo u pripravnosti da se dislociraju u bilo kojem dijelu županije.

Kritična situacija na Savi

12:48 Stanovnici Medsave kod Samobora postavili su zečje nasipe uz pomoć civilne zaštite i vatrogasaca kako bi se obranili od nabujale Save. Vatrogasci ispumpavaju vodu iz dvorišta prvih kuća do rijeke Save.

Otklanjaju se posljedice nevremena u Opatiji i Gorskom kotaru

12:17 Opatijski Stožer civilne zaštite izvijestio je u subotu da sve službe otklanjaju posljedice nevremena, koje u petak pogodilo to područje, kako bi se grad što prije doveo u normalno stanje.

Čelnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Opatija, tvrtki Komunalac i Parkovi te policijske postaje na sastanku u Uredu gradonačelnika izvijestili su da je većina poplavljenih prometnica očišćena, a uklanjanje posljedica se nastavlja i danas.  Intenzivno se radi na sanaciji ceste Dobreć – tunel Učka, koja je od petka zatvorena za promet.

JVP Opatija je u petak imala 48 intervencija, od toga 32 na području Opatije. Uglavnom je bila riječ o intervencijama vezanim uz prodiranju vode u stanove i poslovne prostore.

Iz Komunalca obavještavaju da se zbog zamućenja izvorišta vode za područje naselja Vele Učke i Male Učke u visinskim dijelovima planine Učke i dalje preporučuje prokuhavanje vode za konzumaciju.

Gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin i načelnica Stožera Civilne zaštite Kristina Đukić zahvalili su komunalnim službama, vatrogascima, kao i svim građanima koji su pomogli u spašavanju gradske i privatne imovine.

I na čabarskom području u Gorskom kotaru otklanjanju se posljedice nevremena s izuzetno obilnom kišom. I tu je, na cijelom području Čabra, zbog zamućenja izvorišta potrebno prokuhavati vodu za piće.

Nastali su odroni uz ceste, do petka popodne je bila zatvorena cesta između Čabra i mjesta Plece, izlila se riječka Čabranka, a nanosi granja i trupaca umalo su urušili branu u centru Čabra, što su hitnom akcijom spriječili interventne službe i građani.

Hrvatski autoklub je izvijestio da je zbog poplavne vode na kolniku u subotu za sav promet zatvorena cesta između graničnog prijelaza Prezid i mjesta Prezid na području Grada Čabra.

I u središtu Rijeke je zbog nakupljene vode zatvoren promet kroz podvožnjak Žabica, koji se nalazi ispod željezničke pruge i razine okolnih prometnica. 

U proteka 24 sata na području Rijeke palo je 89 litara kiše po četvornom metru, na zračnoj luci Rijeka na sjeveru Krka 123 litre, a u Pargu kod Čabra čak 157 litara po četvornom metru, izvijestio je DHMZ. 

Voda prijeti kućama u Javorju

11:05 Zbog izlijevanja rijeke Save, voda prijeti kućama u Javorju kod Brdovca.

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Javorje pod vodom

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Javorje pod vodom

MORH: 150 pripadnika Hrvatske vojske u pripravnosti za pomoć u slučaju poplava

10:05 Pripadnici Hrvatske vojske, njih 150, od petka, 4. kolovoza, u pripravnosti su za pružanje pomoći snagama Civilne zaštite u provedbi mjera obrane od poplava, izvijestili su u subotu iz Ministarstva obrane.

Od ukupnog broja, 40 pripadnika Hrvatske vojske je u vojarni u Karlovcu, dodali su.

Vojnici na terenu angažirat će se sukladno odluci ministra obrane, a na zahtjev Ravnateljstva Civilne zaštite koje je središnje tijelo državne uprave nadležno za zaštitu i spašavanje i koordinaciju aktivnosti obrane od poplava.

Iz MORH-a su podsjetili da je za donošenje odluke o korištenju i pomoći Hrvatske vojske propisana procedura važećim Zakonom o obrani, a takvi zahtjevi za pomoć Hrvatske vojske, Ministarstvu obrane upućuju se isključivo putem Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, kako i uvijek do sada, spremni su pružati pomoć jedinicama lokalne i područne samouprave, poručili su iz MORH-a.

Izvanredne mjere obrane od poplave na Dravi i Kupi

9:20 Hrvatske vode donijele su rješenja o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na dionicama na Dravi i Kupi, izvijestilo je u subotu ujutro Ravnateljstvo Civilne zaštite.

Riječ je o branjenom području međudržavne rijeke Mura i Drava, za dionicu Drava – d.o. Staro korito HE Formin i na Malom slivu Gorski kotar za dionicu gornjeg toka Kupa.

Kritična točka u Brdovcu

8:51 Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je za HRT kako su operativne službe cijelu noć bile na terenu, te da se i dalje prati situacija. Kao što se i najavljivalo, vodostaj i dalje raste, te je situacija ozbiljna.

Danas će se pratiti količina vode, koja dolazi iz Slovenije, ali pratit će se i vremenske prognoze. Božinović je ponovio kako je Brdovec kritična točka, jer nema nikakvih nasipa niti brana.

"Voda je došla do kuća, međutim, uz napore svih operativnih snaga, snagama Civilne zaštite, vatrogascima, koji od jutra pomažu postavljati vreće s pijeskom, smatramo da će sve napraviti kako kuće ne bi bile ugrožene", dodao je Božinović.

Jutros je bila jedna akcija vatrogasaca i Policijske postaje Zaprešić koji su spašavali tri migranta iz Afganistana, koji su se našli okruženi vodom. Oni su spašeni i zbrinuti u Domu zdravlja. Nemaju ozlijede.

Božinović je naglasio kako je Civilna zaštita digla razinu pripravnosti svih operativnih snaga na vrlo visoku. Ljudi na terenu čine sve što je moguće.

Zagreb se brani putem oteretnog kanala

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda rekao je jutros kako se Sava u zapadnom dijelu Zagreba, kod Jankomira, počela prelijevati, a ugroženi su najniži dijelovi općine Brdovec čiji su stanovnici sinoć prvi dobili poruku Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama. Sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite u visokoj su pripravnosti.

Porast vodostaja u Zagrebu je usporio jer se štiti grad od poplava putem oteretnog kanala.

"Što se tiče Mure i Drave, nešto je povoljnija situacija, na Dravi očekujemo oko 2000 m3 dotoka iz Slovenija, na Muri 1200-1250 m3, to su sve podnošljive vrijednosti i vodostaji za varaždinsko, odnosno podravsko, i međimursko područje, uz Muru. Kiša je cijelu noć padala u Sloveniji, ali nije toliko zahvatila sliv rijeke Kupe. Očekujemo 1,5-2 m niže vodostaje nego što smo imali u svibnju na području rijeke Kupe", rekao je za HRT Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda.

Mokri kolnici diljem zemlje

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog mjestimice obilnije kiše i veće količine vode na kolniku na pojedinim cestama vozi se otežano, izvijestili su u subotu ujutro iz Hrvatskog auto-kluba (HAK).

Zbog veće količine vode na kolniku u Rijeci (podvožnjak Žabica) promet je prekinut. Zbog obilne količine vode prekinut je promet na državnoj cesti DC503, podvožnjak na ulazu u Biograd na moru.

DHMZ je za danas oglasio narančasto upozorenje za kninsku, splitsku i dubrovačku regiju. Ostatak zemlje nalazi se u 'žutom'.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo