Crkva tjera poljoprivrednike

Iako je svojedobno porečko-pulska biskupija obećavala da neće protjerivati ljude sa zemlje u okolici Dajle, koju je stekla u povratu nacionalizirane imovine, to obećanje nije ispunila.

20.3.2010.
18:45
VOYO logo

Roberto Jugovac tvrdi da njegova obitelj od 1958. obrađuje i koristi zemlju u okolici Dajle koju je župa Dajla 1999. dobila u vlasništvo. Nedavno je doznao da je nešto više od hektara zemlje, koja graniči s parcelom na kojoj je kuća obitelji Jugovac, Crkva u kolovozu 2009. prodala Veri Hek.

"Tu nije bilo ništa kad smo mi došli. Sve smo sami posadili. Sad je odjednom preko noći došla Hek i rekla nam da je ona to kupila. Zanima me zašto ja nisam mogao kupiti tu parcelu od župe. Zašto meni, koji tu živim i koji sam tu rođen, ta zemlja nije ponuđena? U redu bi bilo da su mi ponudili zemlju, ili barem da su me pitali hoću li je kupiti. Crkva je znala da moja obitelj obrađuje tu parcelu, priča on", ispričao je ogorčeni Jugovac Glasu Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je ostao bez zemlje, nema kamo sa strojevima. Boji se da će ih morati prodati, a ako to učini, onda će isto morati učiniti i s kućom i otići živjeti negdje drugdje.

"Kampanja mi je kruh. Meni ta zemlja treba za delo, neću ja to urbanizirati. Ne zanimaju me apartmani i zarada od tega, samo želim da me puste da tu živim", kaže Jugovac. Tvrdi da mu je Hek kazala da čeka urbanizaciju zemljišta ne bi li ga zatim prodala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže i da neće napustiti parcelu, makar morao zbog toga ići i na europske sudove. No, pravno gledajući, Jugovac nije u najpovoljnijoj poziciji. O tome će svoje reći sud, ali činjenica je da se na dosjelost može pozivati jedino ako nije znao da koristi zemljište koje nije u njegovom vlasništvu.

Njegov odvjetnik Mario Manojlović kaže da će sve pokušati ne bi li obitelj ostala što duže u posjedu parcele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnici ističu da je Crkva, kao institucija temeljena na kršćanskim načelima, trebala prvo obitelji Jugovac ponuditi kupnju zemljišta po tržišnoj cijeni. To bi bilo, ističu, više moralno nego na zakonu temeljeno pravo.

"Hek nam je puno pomogla u povratu imovine i mi smo joj zauzvrat dali dvije parcele. Što se tiče parcele obitelji Jugovac, s njima smo se godinama pokušavali dogovoriti. Oni su zemljište dobili u zakup od države, no nakon što je ono vraćeno Crkvi trebali su zakup plaćati nama, što nisu činili. Obitelj Jugovac već 2 god. ilegalno koristi parcelu jer im je ugovor o zakupu istekao 2007., tvrdi Ilija Jakovljević , kancelar porečko-pulske biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jugovac pak kaže da mu se nitko iz biskupije nije obratio, već je on njih kontaktirao kad je doznao da su prodali parcelu.

"Jakovljevića sam vidio jednom u životu, i to kad sam ga zamolio da me primi. Da me netko upozorio da bih trebao nastaviti plaćati isti zakup Crkvi, ja bih to učinio. Ovako nisam mogao znati kome da uplaćujem zakupninu", ogorčen je Jugovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakovljević tvrdi da Jugovac nikada nije htio razgovarati s ljudima iz župe Dajla.

Jugovac veli da mu je Hek nudila zakup, ali na godinu dana, što je za njega neprihvatljivo. Naime, on pokušava naći trajno rješenje jer ta parcela predstavlja egzistenciju njemu i njegovoj obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo