'van s krunicom iz maternice' / Crkva organizirala kongres o ginekologiji: internet poziva da pitate stručnjake biskupe za mišljenje

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U sekularnoj državi koja zakonima ima uređena reproduktivna prava žena, biskupi, koji inače žele kriminalizirati abortus, uz potporu predsjednice, organizirali su kongeres o ginekologiji

16.9.2016.
9:51
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

U Topuskom je u četvrtak započeo trodnevni kongres forenzične ginekologije i perinatologije, čiji je organizator Hrvatsko katoličko sveučilište, dok se kao visoki pokrovitelji navode predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, kardinal Josip Bozanić i kontroverzni sisački biskup Vlado Košić.

"Poznato je da se Katolička crkva sustavno bori protiv reproduktivnih prava žena stoga bilo kakvo povezivanje institucija Katoličke crkve s ginekologijom u okviru sustava javnog zdravstva predstavlja zvono za uzbunu", upozorile su aktivistkinje za ženska reporoduktivna prava i stručnjakinje Jasenka Grujić, Bojana Genov, Marijana Bijelić, Dijana Ljubanović i Branka Galić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu je pokrenuta i Facebook stranica Biskupima na ginekološki pregled koja poziva korisnike i korisnice da traže savjet od biskupa vezano uz reproduktivno zdravlje i reporoduktivna prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da su si 'crkvenjaci' uzeli za pravo da razgovaraju i pokušavaju odlučivati o maternicama, a javni ginekolozi su svakako teško dostupni, korisnici društvenim medija su se našalili s ironijom cijele situacije. Oni koji eventualno posjeduju tek teorijska znanja o seksualnosti i ženskom tijelu, odjednom žele odlučivati o istima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Twitteru je zaživjeo #BiskupiGinekolozi gdje tviteraši postavljaju niz stručnih, a često i vrlo sarkastičnih pitanja, Zagrebačkoj nadbiskupiji i Sisačkoj biskupiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Da li je kod spontanog pobačaja nužna dilatacija i kiretaža?', upitala je jedna korisnica.

'Koliko zdravomarija trebam izmoliti da se riješim kandide?', pita se druga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Je li dovoljno prati vibrator običnim sapunom ili biste preporučili antibakterijski?'

'Dragi Biskupe, koja je marka menstrualnih čašica po vašem svetom mišljenju, najbolja?'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

#biskupiginekolozi Tweets

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni korisnici društvenih mreža biskupima i predsjednici su poručili da 'izvade krunicu iz njihovih maternica'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek da pojasnimo, forenzička ginekologija je posebna grana ginekologije specijalizirana za prikupljanje i analizu dokaza u slučajevima da se izvršilo nasilje i/ili zločin nad ženskim reproduktivnim sustavom. Najčešće je riječ o ginekološkom pregledu u slučajevima seksualnog zlostavljanja žene, prilikom čega se prikupljaju dokazi koji će se analizirati i kasnije koristiti na sudu. Također, forenzički ginekolozi utvrđuju je li žena nedavno pobacila, ako je u pitanju istraga je li žena prekinula trudnoću kada su takvi postupci ilegalni. Oni također vrše obdukcije žena kada je to potrebno. Osim prikupljanja i analiziranja fizičkih dokaza, forenzički ginekolozi mogu biti pozvani da svjedoče u kaznenom postupku kao vještaci. 

U Hrvatskoj zapravo ne postoje forenzički ginekolozi, nego 'obični' ginekolog obavi ginekološki pregled, a zatim najčešće sudski vještak analizira dokaze. Ginekkolozi sudski vještaci su dosta rijetki. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo