PROTIV DON GRUBIŠIĆA / Crkva: 'Čovjek nadasve' nije za politiku!

Image
Foto: PIXSELL

Nadbiskup metropolit splitsko-makarski Marin Barišić priopćio je kako političko djelovanje don Ivana Grubišića, premda umirovljenog, ali još člana prezbiterija splitsko-makarske nadbiskupije, nije u skladu, nego u suprotnosti s jasnim crkvenim normama.

10.11.2011.
12:30
PIXSELL
VOYO logo

U izjavi o političkoj djelatnosti don Ivana Grubišića, nadbiskup metropolit splitsko-makarski Marin Barišić navodi: "Koliko god je poželjno i pohvalno da vjernici laici oduševljeno i savjesno skrbe za opće društvene, pa tako i političke poslove pojedinog grada ili države, toliko je, s druge strane, svećenikova služba nespojiva s aktivnim djelovanjem u nekoj stranci."

"Takav klerikalizam bio bi izraz nepovjerenja prema laicima, ali i omalovažavanje svoga svećeničkog reda po kojem je svaki Božji službenik pozvan biti brat svih ljudi. Svećeniku je dovoljno biti svećenik!", tvrdi nadbiskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje kako je odnos Crkve i društvenih institucija, odnosno izravno uključivanje crkvenih službenika u politiku, oduvijek bio vrlo osjetljiva tema.

Podsjeća da o tom odnosu progovaraju i hrvatski biskupi u svojoj izbornoj poruci: "Crkva ne preuzima na sebe političku borbu za vlast, ali se zauzima za opće ljudske i evanđeoske vrijednosti, služeći u ljubavi, radi uspostave što pravednijega društva. Zbog toga, crkvene ustanove i zaređeni službenici u svome pastoralnom djelovanju ostaju izvan svrstavanja u političke stranke i stranačkoga nadmetanja, jer bi u suprotnome ne samo bile prekršene crkvene odredbe, nego bi to moglo dovesti do ozbiljne opasnosti narušavanja crkvenoga zajedništva."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da je osnovna zadaća svećenikâ služba jedinstvu, oni uvijek i posvuda moraju biti promicatelji mira i sloge koji se temelje na pravednosti. U tom su smislu crkvene odredbe vrlo jasne kad se izričito zabranjuje klericima prihvatiti se javnih službi koje sa sobom nose sudjelovanje u vršenju građanske vlasti te da aktivno ne sudjeluju u političkim strankama. Prema tome, Crkva se protivi aktivnom uključivanju svojih zaređenih službenika u stranačku politiku", stoji, uz ino, u izjavi nadbiskupa Marina Barišića.

Don Ivan Grubišić najavio je izlazak na parlamentarne izbore sa svojom Neovisnom listom. Geslo predizbornog programa liste don Ivana Grubišića je: "Čovjek nadasve".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo