PETRINA NAPAO CRKVU: / 'Sad bi se spajali, a nekad su spaljivali filozofe na lomači'

Image
Foto: PIXSELL, Dusko Jaramaz

Moguća suradnja Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta izazvala je žestok otpor studenata Filozofskog, koji su jučer na plenumu jednoglasno odbili takvu suradnju.

7.4.2016.
8:40
PIXSELL, Dusko Jaramaz
VOYO logo

Mnogi studenti istaknuli su da se tim ugovorom diskriminiraju svi koji nisu iste vjeroispovijesti, a čulo se i da je riječ o "napadu hrvatske desnice". U obranu studenata FFZG-a stao je i nezavisni zastupnik Stipe Petrina, koji je na svojoj web-stranici objavio pismo podrške.

Image
"OVO JE NAPAD KLERIKALNE DESNICE": /

Studenti Filozofskog izjasnili se protiv spajanja s KBF-om

Image
"OVO JE NAPAD KLERIKALNE DESNICE": /

Studenti Filozofskog izjasnili se protiv spajanja s KBF-om

Nezamislivo spajanje

Prenosimo ga u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čitajući medijske zapise ali i čitajući mailove i poruke koji nam dolaze u inbox Nezavisne liste Stipe Petrina, odlučio sam javno progovoriti o slučaju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Naime, čitam kako je namjera spajanje Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, a ako se to dogodi studenti prijete štrajkom. Ovim putem želim naglasiti kako se potpuno slažem, ja i članovi moje liste te dajemo studentima punu podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezamislivo mi je da se ova dva fakulteta spoje, iz više razloga. Bitan razlog je 'upad' na ovaj fakultet. Studenti filozofije na ovaj fakultet dolaze preko jako teških prijemnih ispita za koje je potrebno veliko znanje i vještine. Dok primjerice na ovaj drugi 'upada' se po preporuci župnika, biskupa i drugih osoba u Crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogu božje, caru carevo

Isto tako, spajanjem ovih dvaju fakulteta diploma bi po tome nekom razmišljanju trebala biti isto vrijedeća što nije nikako potrebna uzimajući u obzir zvanje i sadržajnost jednog i drugog. Prilikom zaposlenja, student koji završi Filozofski, posao neće dobiti na osnovu preporuke Crkve, nego preko natječaja koji je itekako zahtjevan i težak, a vidimo omjer zaposlenih u jednom i drugom zvanju.

Nezamislivo je da Crkva danas spaja filozofiju sa svojim učenjem, a sjetimo se samo veljače daleke 1600. godine kada je upravo Crkva dala na lomaču spaliti istaknutog filozofa, matematičara i astronoma, talijana Giordana Bruna. Bruno je zbog svojih ideja o heliocentrizmu, beskrajnom svemiru i strukturi atoma smetao Crkvi te je za to platio životom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjem, ali predlažem Hrvatska biskupska konferencija se sjeti što je Isus govorio u hramu, 'Bogu božje, caru carevo', te da to isto napokon počnu provoditi u djelo te se približe onoj Crkvi koju je Isus propovijedao."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo