ČOVJEK ZA KOJIM JE RASPISANA TJERALICA ZBOG TRGOVINE LJUDIMA I ZLOSTAVLJANJA: / 'Zvuči kao da sam ih vezao lancem i tukao'

Image
16.6.2017.
12:30
VOYO logo

Radnici koji su radili na štandu humanitarne udruge tvrde da im je Dedić prijetio da će si kopati rupe za leševe u šumi i da će ubiti njih ili nekog njihovog ako pokušaju pobjeći. Živjeli su i radili, tvrde, poput robova. Bez pauze i hrane, bolesni i gladni. Dedić se u emisiju javio sam, putem Skypea, a novinarima je izjavio kako su optužbe radnika lažne te poručio da će se uskoro sam javiti policiji, piše Dnevnik hr.

Ne smatra se krivim

„Ne znam što da vam kažem o trgovanju ljudima. To mi zvuči kao da sam ih zavezao lancem i tukao, kao da sam ih prodavao. Ne smatram se uopće krivim i zato sam se obratio, ne znam što drugo napraviti jer u svojoj zemlji nisam zaštićen. To su presurove laži i prevelika kalja je bačena na moju obitelj“, kazao je Dedić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod njega i supruge radnici su, rekao je, proveli 20-ak dana, tijekom kojih su se i zbližili.

„Prema njima smo bili kao prema rođenoj obitelji. Ne znam zašto su takve okrutne laži izjavili. Mi smo se družili kao prijatelji, oni su mene nazivali ne gazda nego buraz“, dodao je Dedić, istaknuvši da su dnevno dobivali do 30 kuna za gablec, ali da je to bio čisto izraz njegove dobre volje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možeš doći u drugu zemlju s nula kuna. Ali ja sam opet rekao ljudi nemaju, bar im daj po 30 kuna“, rekao je Dedić i dodao kako od njih nikada nisu uzeli dokumente.

Radnici tvrde da su bili izloženi nasilju svojih poslodavaca

„Krenuo je ljutito na nju i rekao sad ću da ti je*em majku u usta i porazbijat ću ti zube. Krenuo je prema njoj, svi su sjedili nitko se nije pomakao, ja sam ustao stao između njih, jedva sam uspio da ga guram i zadržim“, kazao je jedan od radnika, dok je druga navela kako je vlastitu suprugu udarao u njihovoj prisutnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Dedić tvrdi suprotno. Iako priznaje da je bio "malo burniji" na jeziku, tvrdi da su izjave o nasilju "okrutne laži".

Iako još desetak bivših radnika iz BIH optužuje Dedića za iste stvari, na društvenim mrežama ima i poruka podrške bivših radnika koji se slažu da je cijela priča preuveličana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Supruga u Remetincu, on u bijegu

Dedić je u emisiji više puta ponovio kako nije kriv, a iako se nalazi na tjeralici, demantirao je da je u bijegu.

„Ja se ne osjećam krivim, ja u bijegu nisam i ne smatram da sam u bijegu. A zašto se to tako desilo, ne osjećam se zaštićeno u svojoj državi. Ja sam otac koji se mora brinuti za svoju djecu, a djeca su prepuštena baki. A supruga koja nije mrava zgazila nalazi se u pritvoru u Remetincu, a nije kriva“, rekao je. Osumnjičeni Dino poručio je da se u policiji namjerava pojaviti. Čitav slučaj trenutno je u fazi istrage, a svi svjedoci još nisu ispitani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da Dina sud proglasi krivim, mogao bi dobiti i do 10 godina zatvora, kolika je maksimalna predviđena kazna za zločin trgovanja ljudima.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo