POPUŠTANJE MJERA, ALI... / Covid potvrde bit će vam potrebne želite li ići na razne događaje, evo kako će one funkcionirati

Image

Ako se događanja organiziraju bez provjere covid-statusa, tada se na njima moraju primjenjivati sve rigorozne mjere

12.6.2021.
9:48
VOYO logo

Od subote se u Hrvatskoj covid-potvrde mogu koristiti i kao ulaznice za kulturne i sportske događaje na kojima se ne treba pridržavati epidemioloških mjera, odlučio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Organizatori koncerata, festivala, predstava i sportskih događaja mogu odlučiti da na te događaje mogu ući samo oni koji su cijepljeni s dvije doze prije najmanje 14 dana, oni koji su preboljeli covid u posljednjih šest mjeseci i osobe koje imaju negativan test na covid, ne stariji od 48 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Reakcija HZJZ-a /

'Digitalnu covid potvrdu moguće je nabaviti isključivo preko eGrađana ili HZZO-a'

Image
Reakcija HZJZ-a /

'Digitalnu covid potvrdu moguće je nabaviti isključivo preko eGrađana ili HZZO-a'

Ili covid-potvrde ili maske i distanca

Ako ta događanja organiziraju bez provjere covid-statusa, tada moraju primjenjivati sve rigorozne mjere poput obveznog nošenja zaštitnih maski održavanja razmaka i drugih. Jutarnji list piše kako će, prema odluci Stožera, organizator morati prijaviti događaj i broj osoba koji očekuje te organizira li isti uz covid-potvrdu.

Posjetitelji će na ulazu morati pokazati dokument kojim dokazuju da imaju jedan od uvjeta: covid-potvrdu ili potvrdu dobivenu od liječnika. Posjetitelji moraju biti spremni pokazati i identifikacijski dokument, kojim potvrđuju da je potvrda njihova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testna faza s upoznavanjem novih pravila

Iz Nacionalnog stožera pojašnjavaju da, budući da se radi o dobrovoljnom odlasku na događaj, posjetitelji dobrovoljno pristaju i pokazati dokument, a organizator je dužan to koristiti samo u svrhu prijave nadležnima da provjere status posjetitelja.

Riječ je, kaže sugovornik Jutarnjeg lista, o testnoj fazi u kojoj organizatori i građani upoznaju nova pravila. Njima, pogotovo mlađima, pokušava se pokazati da je cijepljenje najučinkovitija i najjeftinija varijanta dolaska do zabave po starom normalnom. Od početka srpnja bi covid-potvrda trebala biti uvjet za organizaciju svih većih i rizičnijih događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo