UBLAŽAVANJE UDARA SKOKA CIJENA / Ćorić: 'U prva dva tjedna, 4270 poduzetnika primilo je ukupno 128 milijuna kuna subvencija za plin'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Program ostvarenja potpore provodi se na način da poduzetnik svaki mjesec plaća iznos naveden na računu, a Ministarstvo plaća subvencionirani iznos izravno opskrbljivaču plinom

15.4.2022.
18:24
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u petak je objavio da je dosad 4270 poduzetnika primilo ukupno 128 milijuna kuna subvencija za plin radi ublažavanja udara skoka cijena plina na njihovo poslovanje, od ukupno 600 milijuna kuna koje je Vlada namijenila za tu svrhu.

"U prva dva tjedna provedbe Vladine mjere za ublažavanje posljedica poskupljenja energenata, za subvenciju za plin koju dodjeljuje Ministarstvo prijavilo se 4.270 poduzetnika, a dodijeljeno je 128 milijuna kuna. Pozivamo i ostale MSP da se prijave", naveo je Ćorić na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program potpora

Ministarstvo je u suradnji s HAMAG-BICRO-om od 1. travnja pokrenulo program potpora namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima s godišnjom potrošnjom plina na pojedinačnim obračunskim mjernim mjestima do 10 GWh, a potpora iznosi 15 lipa po kWh potrošenog plina.  Riječ je o potporama male vrijednosti (de minimis potpore) za smanjenje računa za potrošnju plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijave poduzetnici mogu podnositi do 31. ožujka iduće godine, i to putem online aplikacije na web stranici agencije HAMAG - BICRO. Poduzetnici mogu iskoristiti potporu samo za plin potrošen počevši od mjeseca prijave do isteka mjere.

Nakon unosa potrebnih podataka kreira se odluka o dodjeli potpore i vaučer na iznos ukupne potpore koji se određuje prema referentnoj potrošnji pojedinog korisnika. Odluku o dodjeli potpore e-mailom dobiva poduzetnik koji je korisnik potpore, a opskrbljivaču plinom dostavlja se vaučer. Cijeli je postupak lišen papirne dokumentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program ostvarenja potpore provodi se na način da poduzetnik svaki mjesec plaća iznos naveden na računu, a Ministarstvo plaća subvencionirani iznos izravno opskrbljivaču plinom.

Image
SKUPLJE CIJENE /

Ćorić: 'Što se tiče nafte, struje i plina, u Hrvatskoj možemo biti mirni. Pripremljeni smo i na negativne scenarije'

Image
SKUPLJE CIJENE /

Ćorić: 'Što se tiče nafte, struje i plina, u Hrvatskoj možemo biti mirni. Pripremljeni smo i na negativne scenarije'

Poduzetniku se s njegovog vaučera automatski odbija razmjerni mjesečni subvencionirani iznos zaključno s računom za ožujak 2023., ili ranije, ako iskoristi cijelu potporu definiranu odlukom o dodjeli potpore, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupni projicirani iznos ove mjere u sklopu Vladina paketa za ublažavanje rasta cijena energenata doseže 600 milijuna kuna. 

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo