Copy of Hebrang i Milinović u ratu zbog afere Medikol?

Afera oko privatne poliklinike Medikol navodno je politički sukob dvojice jakih HDZ-ovaca: bivšeg ministra zdravstva Andrije Hebranga i sadašnjeg ministra zdravstva Darka Milinovića.

30.3.2011.
11:33
VOYO logo

U Hebrangovu istupu u vezi s prijeporima oko možebitnog nepotrebnog zračenja, nije bilo nikakvih izravnih referenci na ministra Milinovića niti na to da tvrtka Medikol uživa posebnu zaštitu sustava na čijem je čelu njegov stranački kolega.

Milinović pak zasad nije uopće reagirao, osim u nekoliko načelnih izjava, u kojima je jasno naglasio kako ništa ne zna o USKOK-ovoj istrazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim Većeslav Bergman, Hebrangov kum, kojega je s čela Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje smijenio baš Milinović, objasnio je za Jutarnji list kako je on držao pod kontrolom broj ugovorenih pregleda na 4.500 godišnje. Dodao je kako je nakon njegove smjene, koju je proveo Milinović, taj broj počeo nekontrolirano rasti.

Izvor upućen u odnose Hebranga i Milinovića za Jutarnji list potvrdio je i to da "Hebrang, kao siva eminencija zdravstvenog sustava, ima dovoljno utjecaja i moći da osigura privilegirani položaj za Medikol".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ovo što sada Andrija Hebrang radi, tvrdi isti izvor, zapravo je bježanje od vlastite odgovornosti u aferi Medikol i pokušaj slabljenja Milinovićeve pozicije kod Kosor.

Istraga USKOK-a

Istodobno, USKOK, navodno, nastavlja istragu. Saslušani su neki svjedoci, prikuplja se dokumentacija koja se odnosi na poslovanje Medikola i HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema saznanjima Jutarnjeg, USKOK vodi istragu zbog sumnji da su odgovorne osobe Ministarstva zdravstva i HZZO-a pogodovale Medikolu te zbog sumnji da je broj pacijenata upućivanih na dijagnostiku PET/CT uređajem umjetno napuhavan kako bi Medikolov račun HZZO-u bio što veći. O USKOK-ovoj istrazi u Medikolu međutim, navodno, ništa ne znaju.

Broj pregleda

Po jednom pregledu Medikol je navodno dobivao oko 9.000 kuna. U austrijskim klinikama taj pregled stoji 1.100 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor Medikola i HZZO-a u 2010. godini navodno je nerealno narastao do 9.000 pregleda u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a još 2.000 pregleda u Osijeku u procesu je ugovaranja. Smjernice za upotrebu PET/CT uređaja u Engleskoj govore o tisuću pregleda na milijun stanovnika. Prema tome, u Hrvatskoj bi trebalo biti odobreno oko 4.400 pregleda godišnje.

Podsjetimo, nakon medijskih napisa o sumnjama da je dio pacijenata nepotrebno podvrgnut pretragama, tvrtka Medikol sve je navode odlučno odbacila. Glavni izvršni direktor Medikol grupe Boris Sruk uz to je izjavio na konferenciji za novinare kako nemaju nikakvih saznanja da USKOK istražuje Medikol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201103290062006 arti-201103290736006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo