Čobanković uspio, isplata poticaja u 2011.

Tri sata trajali su pregovori ministra poljoprivrede Petra Čobankovića s pobunjenim slavonskim seljacima u Đakovu, kamo je morao otići jer oni nisu željeli doći na pregovore u Zagreb.

8.3.2010.
8:17
VOYO logo

Nakon što je u jedan sat iza ponoći postignut dogovor između ministra Čobankovića i pobunjenih seljaka tijekom jutra traktori su se počeli povlačiti s prometnica.

Vukovarsko-srijemska policijska uprava je izvijestila da su sve ceste na tom području slobodne za normalno odvijanje prometa. Odblokirana je i državna cesta D2 na dionice između Podravske Subotice i Cvetkovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je PU Koprivničko-križevačka izvijestila da je odblokirana i državna cesta u Đurđevcu.

Sporazumom je dogovoreno da seljacima poticaji za 2009. godinu budu isplaćeni 60 posto u novcu, a ostatak u protuvrijednosti repromaterijala, do iznosa od 600 kn po hektaru. No, presudan za ovaj kompromis bio je dogovor o isplati duga za poticaje iz 2008. godine u iznosu od 205 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seljaci su zahtijevali isplatu kompletnog duga u ovoj godini, no iz Vlade su im poručili da je to moguće isplatiti tek u sljedećoj godini, što su predstavnici seljaka, piše Jutarnji list, i prihvatili, te je tako kompromisno rješenje rezultiralo potpisivanjem sporazuma.

"Nismo do kraja zadovoljni, ali na kraju smo pristali na kompromis zbog situacije kakva je. Iscrpili smo sve mogućnosti i na kraju potpisali sporazum. Seljaci će ostati na svojim punktovima još ovu noć, a onda će se u prijepodnevnim satima početi vraćati svojim kućama", rekao je predsjednik Udruge Brazda Matija Brlošić, a na njegovom tragu bile su izjave i ostale trojice predstavnika seljačkih udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljan je bio i ministar Petar Čobanković, koji je rekao da su se obje strane maksimalno uvažavale i da je Vlada prihvatila ono što može ispuniti.

Što se tiče seljaka iz Virovitičko-podravske županije, čiji predstavnik Zvonko Pipić nije želio potpisati sporazum, Čobanković je izjavio da se dogovoreno odnosi i na njih te da očekuje da će se i oni povući s prometnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne nude nam ništa novo. Za 2009. sve što su i do sada nudili , a za 2008. vrijednosne papire koji bi bili u upotrebi tek u 2011. To nije u redu i ja ne želim biti taj koji će na sebe preuzeti odgovornost i sudbinu seljaka. Moja baza je rekla da ne odstupam od zahtjeva i ja se toga pridržavam. Dajemo potporu Vladi, ali sve ovo nije dobro. U Virovitici je i krv pala. Ja ne znam što će dalje biti", rekao je Pipić i napustio pregovore.

Pipića su ostale kolege pokušale nagovoriti da se vrati i potpiše sporazum, no on na to nije pristao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obje su strane na kraju izrazile nadu da će ovo biti početak drugačijih, boljih odnosa na relaciji Ministarstvo poljoprivrede – poljoprivredni proizvođači.

Prethodni članci:

arti-201003070201006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo